23 april 2007

William Shakespeare

Het komt zelden voor dat iemand op zijn eigen geboortedag sterft, dat is wel het geval bij William Shakespeare. Hij werd op 23 april 1564 geboren en stierf op 23 april 1616. Hoewel zijn juiste geboortedatum niet precies bekend is, gaat men ervan uit dat hij op 23 april is geboren. Dit komt voornamelijk doordat hij officieel op 26 april gedoopt is en volgens het traditie werd men drie dagen na de geboorte gedoopt.

Hij was een toneelschrijver en dichter. Door velen gezien als de beste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebrachte. Shakespeare schreef naast tragedies ook komedies. Daarnaast heeft hij 154 sonnetten en een aantal langere gedichten geschreven in de periode van 1585 t/m 1610. Waarvan Romeo en Juliet de bekenste tragedie is.

William werd geboren in de Engelse plaats Stratford-upon-Avon. Later trouwt hij met Anne Hathaway in 1582, waarschijnlijk naar aanleiding van een zwangerschap. Vreemd genoeg is uit deze tijd weinig over hem bekend.

Pas als hij in de theaters van Londen opduikt komt men meer over hem te weten. Dat hij bijvoorbeeld vader is van twee dochters (Susanna en Judith) en één zoon, Hamnet.

Shakespeare wordt acteur, schrijver en uiteindelijk mede-eigenaar van een toneelgezelschap dat bekend stond als The Lord Chamberlain's Men, genoemd naar de aristocraat die hen sponsorde. Later wordt het gezelschap door Jacous I van Engeland geadopteerd. Daarna stond het gezelschap bekend als The King's Men.

William Shakespeare blijkt een zeer rijke man te zijn in de jaren dat hij in Londen woonde en werkte. Hij zou gestopt zijn met werken op zijn 49ste jaar (in 1613) om vervolgens drie jaar te overlijden.

Over de religie van Shakespeare is altijd veel discussie en onzekerheid geweest. Volgens de Nederlandstalige onderzoeker drs. M. van Hout zou hij in het geheim katholiek moeten zijn geweest.

William Shakespeare was een bijzondere man, die zelfs het slachtoffer is geweest van zijn eigen tragedie door op zo’n jonge leftijd en op zijn eigen geboortedatum te overlijden.

Geen opmerkingen: