04 april 2007

Najib Amhali

Najib Amhali is een Nederlandse cabaretier die 36 jaar geleden in het Marokkaanse stad Nador is geboren. Najib is vervolgens opgegroeid in Krommenie. In 1993 won hij de Pall Mall Export prijs met de Comedytrain.

In 1998 had hij de eer om het Leids cabaretfestival te openen. Zijn openingszin was: "Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis". Hier won hij zowel de publieks- als de juryprijs. Ondertussen kreeg hij de bijnaam, De Marokkaan uit de Jordaan.

Daarna heeft hij enkele cabaretshows gemaakt zoals Freefight, Veni Vici Vidi, Vol is Vol en Most Wanted. Via Google video kun je Veni Vici Vidi zien op je PC, kijk hier voor deel 1 en deel 2.
Naast zijn carriere als cabaretier heeft Najib ook hier en daar aan zijn filmcarrière gewerkt. Zo zat hij in 1999 naast Hans Teeuwen en Kim van Kooten in de film Jezus is een Palestijn. In 2002 heeft hij in de serie Najib en Julia gespeeld onder regie van Theo van Gogh. In 2004 heeft hij een rol in de film Shouf Shouf Habibi!

Tijdens de aanloop naar de WK 2006 kreeg Najib een televisieserie genaamd Najib loopt Warm. Daarin behandelt hij samen met zijn sidekick Mimoun voetbalzaken die met het Nederlands elftal te maken hebben en probeert tevens geld in te zamelen voor een goed doel.

Wil je meer weten over Najib, kijk dan op zijn eigen fansite: najibamhalifan.nl

Geen opmerkingen: