27 april 2007

De geschiedenis van het potlood

Ik wil eerst beginnen met een grapje:

Toen NASA mensen de ruimte in stuurde, kwamen ze erachter dat ballpoint pennen nooit zouden kunnen werken in een gewichtloze omgevingen, sinds de inkt niet meer kan zakken naar de punt van de pen. Om dit probleem te oplossen hebben onderzoekers van NASA tien jaar en 12 miljoen dollar geïnvesteerd. Vervolgens hadden ze een pen die werkt in een gewichtloze omgeving, onder water, ondersteboven en op elk oppervlak kan schrijven inclusief glas en onder omstandigheden van ver beneden het vriespunt en zelfs tot 300 graden celsius.

Toen de Russen tegen hetzelfde probleem opliepen, besloten ze om een potlood te gebruiken. Oplossing binnen 24 uur en slechts 50 dollarcent

Wie heeft het potlood uitgevonden?

Het potlood is door een Fransman uitgevonden, Nicolas-Jacques Conté. Pas in 1858 kwam een de Amerikaan Hymen L. Lipman op het idee om een potlood van een gommetje te voorzien.

Pas in 1924 werd het kleurenpotlood geïntroduceerd. Waarvan de bekendste kleur ongetwijfeld rood is. Hiermee worden namelijk wereldwijd de verkiezingslijsten ingevuld.

Wat is eigenlijk een potlood?

Een potlood bestaat uit een stift, gemaakt uit een mengsel van grafiet en klei, met een houten omhulsel. Het mengsel voor de stift wordt in een oven gebakken. Veel klei en weinig grafiet geeft een hard (schaal: H tot 9H) potlood, veel grafiet en weinig klei geeft een zacht (schaal: B tot 9B) potlood. Daarnaast hebben we het standard kantoorpotlood, namelijk de HB.

Waar komt de naam potlood vandaan?

Vroeger had je het grafietpotlood. De loodstift (het lood in een pot gesmolten) oftewel de goedkopere uitvoering van de zilverstift. Niet bepaald mensvriendelijk, laat staan kindervriendelijk te noemen.

Pas vanaf de 17de eeuw ging men potloden gebruiken, deze bestonden uit een vrij hard mineraal grafieten kern met een houten omhulsel. Ze werden vooral gebruikt om tekens aan te brengen, vandaar de naam tekenpotlood. Ook kunstenaars maakten steeds meer gebruik van het potlood om voorstudies voor hun schilderijen of het vervaardigen van potloodtekeningen.

Waarom is het potlood zo populair?

Omdat je het in alle standen en op vele ondergronden kunt schrijven zonder problemen. Verder is het erg goedkoop, uitgumbaar en in diverse kleuren verkrijgbaar. Je kunt eenvoudig een scherp punt maken door middel van een puntenslijper en als je handig bent, zelfs met een mes. En hij is kindervriendelijk ...

Ik kan mij nog herinneren toen ik klein was, hoe heerlijk ik het vond om naar de winkel te gaan om een tekenschrift, puntenslijper, potlood en gommetje te kopen. Soms kan ik de winkel nog ruiken en sindsdien als ik op vakantie ben koop ik meestal een tekenschrift, potlood, puntenslijper en gommetje.


Geen opmerkingen: