30 april 2007

13 jaar geleden – deel 1


Vandaag is het precies 13 jaar geleden dat ik op een zaterdagmiddag zat te kijken naar de kwalificatie voor de GP van San Marino. Toen opeens het noodlot toesloeg. Ik zag dat een F1 wagen een zware klap had gemaakt. Daarna zag ik de wagen (althans wat ervan over was) steeds dichterbij komen. Dit na een eindeloze rit langs de vangrail om vervolgens tot stilstand te komen en toen zag ik het hoofd van de coureur zachtjes van rechts naar links rollen. De zojuist verongelukte coureur was Roland Ratzenberger.

Ratzenberger was geboren op 4 juli 1960 te Salzburg in Oostenrijk en stierf tijdens de kwalificatie voor de GP van San Marino op 30 april 1994.

Roland debuteerde in 1994 in de F1 bij het Simtek F1 team, die destijds door MTV werd gesponsord. Hij reed in allerlei kampioenschappen maar voordat hij in de F1 kwam reed hij als laatste in de Japanse F3000. Zijn contract was echter voor vijf races.

In zijn debuut wist hij zich niet te kwalificeren voor de eerste race van het seizoen in Brazilië 1994. In zijn aller eerste race (2de van het seizoen) wist hij zich wel te kwalificeren maar eindigde op de laatste plaats. En in de 3de race van het seizoen was zijn F1 carrière abrupt tot een eind gekomen. De oorzaak van zijn crash was het afbreken van een deel van de voorvleugel, hierna ging zijn bolide met hoge snelheid tegen een betonnen muur. Hierbij brak hij zijn nek en was op slag dood.

Zijn dood was het eerste fatale ongeluk in de F1 sinds 1986, toen verongelukte de Lotus coureur Elio de Angelis.

De dood van Roland Ratzenberger werd echter overschaduwd door het fatale ongeluk van een andere F1 coureur, namelijk die van Ayrton Senna da Silva.

Hoewel Ratzenberger nog niets had gepresteerd in de F1 ten opzichte van Ayrton Senna was hij in hart en nieren een F1 coureur. Ratzenberg was een zogenaamde laatbloeier, eentje die niet de kans kreeg om tot bloei te komen. Maar wel eentje die alles over had om zijn ultieme droom waar te maken en dat moest bekopen met zijn leven.


Roland Ratzenberger

R.I.P.

4 juli 1960 – 30 april 1994




Geen opmerkingen: