02 april 2007

6 minuten

De Hartstichting wil zorgen dat de overlevingskans bij een hartstilstand wordt vergroot tot 25 procent. Doelstelling is om dat percentage binnen vijf jaar te halen en start daarom vandaag de voorlichtingscampagne “Een leven hoeft niet te stoppen bij een hartstilstand”.

Momenteel worden elke week 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartaanval. Slechts 5 à 10 procent van de slachtoffers overleeft het. Uit onderzoek blijkt dat de eerste zes minuten van cruciaal belang zijn. Wordt er in die zes minuten niet ingegrepen, dan is de overlevingskans vrijwel nihil. Het “zes minuten-concept” vormt de kern van de voorlichtingscampagne.

Het grote publiek moet bekend raken met voorwaarden voor efficiënte en doeltreffende hulp binnen 360 tellen. “We geven informatie over wat omstanders bij een hartstilstand kunnen doen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Hartstichting.

“Doeltreffend ingrijpen kan vele levens redden.” De stichting probeert mensen aan te sporen om een reanimatiecursus te gaan volgen.

Vandaag gaat de campagnesite 6minuten.nl online. Daarop staat te lezen wat mensen kunnen doen als zij geconfronteerd worden met een plotselinge hartstilstand.

Geen opmerkingen: