17 april 2007

Virginia massaslachting

De schietpartij op de Technische Universiteit Virginia gaat in de geschiedenisboeken als het ergste schietincident op een school, universiteit uit de Amerikaanse geschiedenis.

Het is ongelofelijk, als je zoiets hoort dan denk je?
Dit soort dingen gebeuren alleen in films.
Het zou zo moeten zijn maar helaas is de werkelijkheid keihard en meedogenloos tegelijkertijd.
Wat bezielt iemand om een dergelijk “bloedbad” aan te richten?
Hoe is het mogelijk dat één persoon zomaar 31 mensen kan doden?

Dit en nog meer vragen dwalen door mijn hoofd.

Volgens mij kan niemand het antwoord geven, zelfs de persoon in kwestie heeft het naar alle waarschijnlijkheid niet geweten waarom hij het deed. Hij heeft zichzelf daarna door het hoofd geschoten. En zo hebben de psychologen “voer” ter discussie over het hoe en waarom.

De identiteit van de dader is inmiddels bekend, over zijn motief is echter nog niets bekend.
Zijn naam was Cho Seung-Hui, een 23-jarige Zuid-Koreaan. Hij studeerde Engels aan de universiteit en verbleef in de Verenigde Staten op basis van een studentenvisum.

De dader ging in ieder geval koelbloedig te werk, eerst sloot hij alle uitgangen af om vervolgens op de medestudenten en docenten te schieten. Sommige studenten sprongen uit het raam en liepen verschillende verwondingen op, andere bleven stil op de grond liggen in de hoop dat de schutter hen zou missen.

Ik hoef verder niet te benadrukken dat de chaos totaal was en dat de wanhoop bij de studenten en docenten niet te beschrijven is.

Dit incident is niet uniek in de Verenigde Staten, men heeft eerder zulke schietpartijen meegemaakt en de vraag blijft nog steeds, “Hoe had zoiets vermeden moeten worden?”.

Nadat allerlei maatregelen genomen zijn tegen terrorisme is men blijkbaar niet in staat om een dergelijk bloedbad te voorkomen. Aan de andere kant weet de FBI en/of de CIA vaak wel een aankomende terroristische aanslag te verijdelen en had niemand dit in de gaten?

Hoe heeft iemand met een studentenvisum bijvoorbeeld een wapen kunnen kopen?

Over het motief valt natuurlijk veel te speculeren, maar zullen we ooit achter de ware toedracht komen?
Er zijn nog zoveel onbeantwoorde vragen.


Ter gedachtenis aan de slachtoffers.