02 april 2007

Sexual healing ...

Marvin Gaye werd op 2 april 1939 geboren in Washington D.C. als Marvin Pentz Gay, een dominee zoons en was een van de belangrijkste Amerikaanse soulzangers.

Marvin Gay heeft later een “e”achter zijn achternaam gevoegde om duidelijk te maken dat hij niet homoseksueel (Engels “gay”) was.

Zoals de meeste soulzangers begon zijn carriere in plaatselijke vocale groepen. Zijn eerste hit scoorde hij met Pas in 1961 Stubborn Kind of Fellow. Vervolgens groeide Marvin bij Motown-stal tot een populaire zanger en scoorde in de loop der jaren een paar solo-hits. Daarnaast scoorde hij samen bekende zangeressen als Mary Wells, Kim Weston en Tammo Terrel een paar hits.

Na de dood van Terrell (1970) trok Marvin zich terug en sloeg een andere richting in, weg van de hitparade en meer naar de maatschappelijk nummers zoals “Save the Children” en “Inner City Blues”. Daarnaast heeft hij ook jazz- en klassieke elementen aan zijn muziek toegevoegd. Hierdoor werd zijn LP What’s Going On (1971) als een van de invloedrijkste platen in de geschiedenis van de zwarte Amerikaanse muziek.

Later zou hij een duetplaat uitbrengen met Diana Ross, muziek maken voor de film “Trouble Man” en een nieuwe soloplaat, met het seksueel geladen nummer “Let's Get It On” (1973).

Sinsdien kwam zijn carrière in de slop. Zijn huwelijk was mislukt en hij had drugsproblemen. Ergens in 1981-1982 verbleef hij zelfs voor een jaartje in Belgie in het dorp Moere (West-Vlaanderen). In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS de LP Midnight Love op, met de hit "Sexual healing" die eigenlijk zijn comeback moest zijn. Voor "Sexual healing" kreeg Marvin in 1982 zelfs een Grammy Award.

In 1983 keerde Marvin terug naar zijn familie in de Verenigde Staten. Maar hij en zijn vader kregen het dikwijls met elkaar aan de stok en op de dag (1 april 1984) voor zijn 45-ste verjaardag werd hij tijdens een hoogoplopende ruzie door zijn vader doodgeschoten. Hij liet drie kinderen achter.

Binnenkort zal Marvin’s worden verfilmd door regisseuse Lauren Goodman. De film zal Sexual Healing gaan heten en Jesse L. Martin zal de rol van Marvin Gaye op zich nemen. De release datum is nog niet bekend, verwachting is ergens eind 2007.

De dood van Marvin kwam bij mij over als een koude douche. Hoe kun je als vader op je kind een pistool richten, laat staan de trekker overhalen? Ik zal dit nooit kunnen begrijpen ... je eigen kind ... nee, hier zijn er geen woorden voor. De gedachte alleen kan je al doen wankelen.

De song “Sexual healing” zal voor mij altijd iets bijzonder hebben, hoeveel keer heb ik niet naar deze plaat geluisterd samen met mijn Angeleyes? Heel, veel ...

Geen opmerkingen: