25 april 2007

De brug en haar verhaal

Vandaag is het 25 april en daarom wil ik jullie iets vertellen over een bijzondere brug, namelijk de brug over de Taag in Portugal. In het Portugees heet de brug Ponte 25 de Abril, letterlijk vertaald “De 25 april”-brug. De constructie heet in vaktermen een hangbrug.

Ikzelf ben geboren in Lissabon en op driejarige leeftijd verhuisd naar een kleine stad aan de overkant van Lissabon (waar het Christus beeld staat) om vervolgens negen jaar later in Amsterdam te belanden. Het originele Christus beeld staat dus in Portugal terwijl de kopie oftewel de bekendste van de twee in Rio de Janeiro staat. Eigenlijk hetzelfde verhaal als de vrijheidsbeeld die in Parijs staat, terwijl de kopie ervan in New York groter en bekender is.

Dus kan ik zeggen dat ik aan beide kanten van de brug heb geleefd en momenteel leef ik weliswaar virtueel wederom aan de andere kant van de brug, namelijk eentje tussen Portugal en Nederland.

Officieel werd de brug voor het publiek op 6 augustus 1966 geopend en heette oorspronkelijk Ponte de Salazar oftwel Salazar-brug, naar de premier c.q. dictator Salazar, tot in 1974 de Anjerrevolutie op 25 april uitbrak. Toen werd demonstratief de brug met verf omgedoopt tot Ponte 25 de Abril. Hier zijn zelfs filmbeelden van.

De brug heeft een bovendek waar zes rijstroken zijn aangebracht en een onderdek voor de spoorlijn. Oorspronkelijk was de brug opgeleverd zonder onderdek, pas in 1999 heeft men het onderdek toegevoegd nadat de brug voorzien werd van extra hangdraden.

De brug is gebouwd door de American Bridge Company, die ook de sterk gelijkende Golden Gate Bridge in San Francisco heeft gebouwd. Net als in Californië is hier ook rekeninggehouden met aardbevingen.

Maar dit is niet de enige brug over de Taag. In de jaren negentig heeft men een tweede brug gebouwd, namelijk Ponte Vasco da Gama, genoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger van de jaren 1490.

De Vasco da Gama-brug is een zogenaamde tuibrug, iets ten oosten van Lissabon. En toevallig komt die brug nu uit waar mijn ouders nu wonen. Terwijl zij vroeger aan de andere kant van de eerste brug hebben gewoond. Eigenlijk spreken we nu over een driehoek. Maar het wordt nog leuker als ik jullie vertel dat waar de brug in Lissabon begint was dat mijn vroegere woonwijk (Moscavide waar ik geboren ben). Nu is het het terrein van de EXPO ‘98 in Portugal.

De bouw van de Vasco da Gama-brug begon in 1995 om vervolgens op 29 maart 1998 open te worden gesteld voor het publiek, voor de Wereldtentoonstelling. In datzelfde jaar was het ook 500 jaar geleden dat de weg naar India via de Kaap de Goede Hoop werd ontdekt door Vasco de Gama.


Geen opmerkingen: