15 april 2007

De Titanic

Vandaag is het precies 95 jaar geleden dat de Titanic gezonken is.


De RMS (Royal Mail Steamer) Titanic was het tweede schip van een drietal luxe schepen uit de Olympic Class, die een groot deel van het transatlantische verkeer voor hun deel zouden nemen.


De Titanic werd gebouwd in Belfast (Ierland) en was in haar tijd het grootste passagiersschip ter wereld. De Titanic en de zusterschepen Olympic en Britannic waren het grootste bewegende object ooit door mensen gemaakt.


Het schip had een lengte van 269 meter, was 28 meter breed en had een diepgang van 10,5 meter. Haar topsnelheid was 42,5 km/uur en had plaats voor 3500 opvarenden waarvan 899 bemanning.

In totaal had ze een vermogen van 50.000pk, een normale auto heeft ongeveer een vermogen van 90pk (1 pk = 1 paardenkracht). Ze woog ongeveer 53.000 ton.

De Titanic had 20 reddingsboten aan boord, hoewel dit al meer was dan het aantal dat wettelijk gewenst was (14 reddingsboten) konden slechts 1178 personen vervoerd en dus gered worden als het nodig zou zijn. Dus er mochten officieel niet meer passagiers aan boord zijn dan dat het aantal dat door reddingsboten gered konden worden.


Ze had aan boord een zwembad en sporthal, een Turks stoombad en een squashveld. De eersteklas hutten waren gedecoreerd met dure houten panelen en luxueuze meubels. Het schip had zelfs drie liften om de rijkste passagiers tussen de dekken heen en weer te vervoeren. Ook de tweede klas hutten hadden zulke faciliteiten, deze waren vooral voor de middenklas bedoeld. De derde klas hutten, bestond uit kleine hutten op de onderste dekken van het schip. De meeste passagiers daar waren immigranten.


Naast een aantal schatrijke en zeer prominente mensen reisde ook de ontwerper van de Titanic mee op de eerste reis. De bemanningsleden waren de “crème de la crème” en zorgvuldig geselecteerd.


Tijdens de eerste reis van de Titanic die op 10 april 1912 begon, kwam ze 5 dagen later in botsing met een ijsberg; een deel van de stuurboordzijde werd op verscheidene plaatsen doorboord en binnen drie uur was het schip gezonken. 1517 opvarenden kwamen om het leven, waarmee dit één van de ergste scheepsrampen in vredestijd en de bekendste in de geschiedenis is. In totaal overleefden 706 van de 2223 opvarenden de ramp. De meeste slachtoffers stierven aan onderkoeling.


Het wrak zou pas ergens in 1985 worden ontdekt.


Over de Titanic is in 1943, in 1953 en in 1997 een film gemaakt, waarvan de laatste de bekendste is met in de hoofdrollen Kate Winslet en Leonardo DiCaprio, Bille Zane en Bill Paxton.


Een schip dat alles aankon, een kolos van staal werd door een ijsberg tot zinken gebracht ... dit had nooit iemand durven dromen. Nooit zouden zulke schepen meer gebouwd worden, dit was tevens het einde van de passagiersschepen.



1 opmerking:

Angeleyes zei

Hawk, download the tune van Titanic van Celine Dion...