05 april 2007

Agnetha Fältskog

Vandaag wordt Agnetha Åse Fältskog geboren in Jönköpin (Zweden) alweer 57 jaar oud. Agnetha is vooral bekend als de blonde zangeres van de populaire Zweedse ABBA popgroep van de jaren 70. Voordat ze bij ABBA kwam was zij al een ster in Scandinavië en na ABBA maakte ze nog een aantal succesvolle soloplaten.

Agnetha was als kind al bijzonder geïnteresseerd in muziek en had zangtalent. Haar ouders hadden een café en met 5 jaar begon ze te zingen. Daarna sloot ze zich al vroeg bij verschillende bands aan, tot ze ontdekt werd door Little Gerhard, die bij een platenmaatschappij werkt. Hij hoorde een tape van een plaatselijk dansorkestje uit Jönköping, waarop Agnetha een zelfgeschreven liedje Jag var så kär (Ik was zo verliefd) zong. Niet lang daarna had de pas 17-jarige een contract bij Cupol op zak.

In korte tijd groeide Agnetha tot een volwaardige artiest uit. Als zangeres en liedjesschrijfster nam ze een bijzondere positie in de Zweedse muziekwereld in. Tot op de dag van vandaag heeft ze van alle Zweedse vrouwelijke artiesten de meeste composities in de Zweedstalige hitlijst Svensktoppen gehad.

In 1972 bereikte Agnetha’s solocarrière een hoogtepunt. Ze speelde de hoofdrol in de Zweedse musical Jesus Christ Superstar. En niet veel later startte ze samen met haar echtgenoot (BjörnBjörn, Benny, Agnetha en Anni-Frid. Ulvaeus), Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad een band met de naam

Pas in 1973 zouden zij de naam van de band veranderen in ABBA. Het jaar daarop kwam hun internationale doorbraak, toen ze met Waterloo het Eurovisiesongfestival wonnen. Daarna scoorde de band zowel nationaal als internationaal grote hits waaronder Dancing Queen, Take a Chance on Me en The Winner Takes it All.

ABBA werd het grootste exportproduct van Zweden. Maar zoals aan alle goede dingen een eind komt, zo onstond een breuk tussen haar en haar man. Vanaf 1978 ging het bergafwaarts met ABBA. Agnetha kon het niet meer opbrengen om op tournee te gaan en zo lang bij haar kinderen weg te zijn. In 1981 scheiden ook Andersson en Lyngstad van elkaar en de band besloot om tijdelijk te stoppen. Maar dit was slechts uitstel van executie, de band zou hier eindigen. Hoewel ABBA officieel nooit gestopt is.

In 1982 nam ze haar eerste speelfilm op, Raskenstam. De film was een succes in Zweden. Ook de recensies waren positief. Na een duet met Tomas Ledin, Never Again startte zij in 1983 echt met haar internationale solocarrière. Haar eerste solo succes was het album Wrap Your Arms Around me op. Ze stond wekenlang met haar album op de eerste plaats in Zweden. Ook in Duitsland kreeg ze dat jaar enkele populariteitsprijzen. In België scoorde ze een nummer-1-hit met zowel haar album als met haar single Wrap Your Arms Around me. In Nederland behoorde haar album tot de 10 best verkochte schijfjes van dat jaar. In Engeland verschenen twee picture discs van Agnetha Fältskog, die inmiddels collectors items zijn geworden.

In 1985 nam ze samen met haar zoon Christian een kinderalbum op. De plaat Kom följ med i vår karusell (Kom mee in onze carrousel) deed het goed in de charts en was binnen een maand goud. De single På söndag (Op zondag) bereikte de Zweedstalige hitlijst en schoot zelfs door tot de top 10.

Later zou ze nog een album, I stand Alone maken met Peter Cetera van de groep Chicago. De single The Last Time kreeg redelijk wat airplay in Europa, maar kwam niet van de grond. Het album deed het beter. In Zweden alleen al gingen er meer dan 300.000 albums over de toonbank. De single I Wasn't the One, een duet met Peter Cetera, wist in Amerika de 19e plaats van de Contempary Billboard te halen.

Na 1988 trok Fältskog zich terug uit de publieke wereld om met haar kinderen een normaal leven te leiden. In 1990 trouwde ze met de arts Tomas Sonnenfeld. Een paar jaar later (1992) ging het paar alweer uit elkaar. In 1996 schreef ze haar memoires, dit boek kreeg de titel As I am. Het boek kwam wereldwijd uit via Virgin Publishing. Ook al is het geen opmerkelijke relaas, het geeft wel goed weer wat voor soort persoon Fältskog is: talentvol, koppig, verlegen en op zoek naar liefde en erkenning.

In 2004 verscheen een nieuw album, My Colouring Book, met nummers uit voornamelijk de vroege jaren '60. Ook deze album deed het goed. Na haar succesvolle comeback in 2004 verschenen medio augustus 2005 de geremasterde versies van Agnetha Fältskog's eerste twee internationale soloalbums Wrap your arms around me en Eyes of a Woman, compleet met bijzondere bonustracks en nieuw artwork. Daarna werd het stil rondom Agnetha.


Geen opmerkingen: