03 april 2007

Eddie Murphy


Vandaag wordt Edward Regan Murphy, beter bekend als Eddie Murphy alweer 46 jaar.

Wie kent Eddy niet? De komische filmacteur uit Brooklyn, New York met zijn aanstekelijke lach. Hij heeft een arme en ongelukkige jeugd gekend. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij drie was en zijn vader werd vermoord toen hij acht jaar oud was.


Toen hij negen jaar was huwde zijn moeder opnieuw en verhuisde het gezin naar Long Island. Daar kreeg Eddy op school de smaak van showbizz snel te pakken toen hij er een "one man-show" gaf.

Eddie begon zijn carrière niet op het filmdoek maar als stand-up comediant, al vanaf zijn zeventiende trad hij op in nachtclubs als komiek. Zijn bekendste stand-up shows, Delirious (1983) en Raw (1987) zijn uitgebracht op VHS. De volgende stap was Televisie, in de periode 1980 - 1984 gaf hij een aantal optredens in de tv-reeks "Saturday Night Live".tot heden zijn grootste successen.

Eddie speelt over het algemeen rollen met een komische inslag. In een aantal films speelt hij verscheidene rollen naast zijn hoofdrol.

Begin jaren 80 begon Eddie aan zijn filmcarrière. In 48 Hours speelt hij de rol van een gangster die de politieagent Cates (Nick Nolte) helpt om binnen 48 uur een moordenaar te vinden. Later kwam Trading Places uit, waarin hij de rol vertolkt van een gewone crimineel die een succesvolle zakenman wordt. Zijn tegenspelers waren niemand minder dan Dan Aykroyd en Jamie Lee Curtis.

Daarna volgden de eveneens succesvolle Beverly Hills Cop trilogie en Coming to Amerika

Tegen het einde van de jaren 80, begon hij aan populariteit te verliezen. Maar niet voor lang, want zijn comeback met de film The Nutty Professor was meteen een succes. Een film waarin hij maar liefst zeven verschillende rollen vertolkte.

Daarna kwamen de Shrek animatiefilms waarin hij in zowel Sherk 1 als 2 de stem van de hilarische ezel voor zijn rekening nam. Ergens in mei 2007 komt Shrek 3 (klik hier voor de trailer) uit en Eddy zal weer de stem van de ezel tot leven brengen.

Momenteel draait zijn recentste film in de bioscoop, Norbit. Het gaat over een brave man die de vrouw van zijn leven tegenkomt, maar eerst moet hij van zijn monsterlijke verloofde af en dus bedenkt hij een plan.

Naast zijn filmcarriere, stand-up komediant is hij ook een zanger, in 1992 brengt hij een LP Love's Alright uit.

Eddie Murphy is sinds 2006 gescheiden van Nicole Mitchell, een bekende fluitist en componist, samen hebben ze vijf kinderen: Brea, Shayne, Zola, Miles en Bella Zahra.

Binnenkort zal hij voor de zesde keer vader worden. De moeder van zijn ongeboren kind is voormalig Spice Girl "Mel B”, maar of Eddie daadwerkelijk de vader is, is nog maar de vraag?


Geen opmerkingen: