22 juni 2008

Massa wint GP van Frankrijk

Wie kent het spreekwoord niet? "De ene z'n dood, is de andere z'n brood".
Want dat was wat vandaag gebeurde tijdens de GP van Frankrijk ... Kimi Raikkonen ging riant aan de leiding toen zijn Ferrari opeens een stuk van het bodywork verloor en de uitlaat lossprong. Hierdoor moest hij zijn teammaat Massa voor zich dulden en die ging er vervolgens als een "haas" vandoor.


Uiteindelijk won Felipe Massa de GP van Frankrijk met maar liefst 18 seconden voorsprong op zijn teamgenoot Kimi Raikkonen die weer een voorsprong van ruim 10 seconden had op nummer drie, Jarno Trulli in de Toyota. En zo heeft Ferrari wederom een 1-2 gescoord en voor Toyota was het ook een onvergetelijke dag, sinds 2005 is dit weer eens een podium finish voor de Japanse F1 team.

Kimi Raikkonen, Felipe Massa en Jarno Trulli


Voor Toyota was dit een mooie gelegenheid om de oprichter van het Toyota F1 team (in 2000) te gedenken. De Zweed, Ove Andersson (rally rijder in het begin van de jaren 70) is 11 dagen geleden tijdens een klassieke rally in Zuid-Afrika verongelukt. Hoewel hij het Toyota team eind 2003 verliet, bleef hij wel in functie als adviseur van Toyota Motorsport. Andersson werd 70 jaar.

Heikki Kovalainen vocht vooral in de laatste fase van de race hardnekkig tegen Jarno Trulli, die zijn 3de plaats niet wilde afstaan aan de Fin in de McLaren. Een ronde voor het einde kwam het zelfs tot een kleine botsing toen Kovalainen naast Trulli kwam met zijn Mclaren. Vervolgens gaf Trulli hem lichtjes een zetje met zijn voorwiel van zijn Toyota en Kovalainen koos "eieren voor zijn geld".

Hoewel Robert Kubica achter beide "kemphanen" reed, was hij zich beter bewust van de risico's die hij moest nemen om beide in te halen. Hij koos ervoor om de BMW en zichzelf heelhuids naar de finish te rijden en liet de twee met elkaar vechten ... misschien hoopte hij op een foutje van beide zodat hij alsnog 3de zou kunnen worden. Helaas hij werd slechts 5de en hiermee is hij de leiding in het kampioenschap kwijt geraakt aan Massa.

Massa is nu de nieuwe leider in het kampioenschap en is sinds 1993 de eerste Braziliaan na de legendarische F1 rijder Ayrton Senna die het F1 kampioenschap leidt.


Op de 6de plaats vinden we Mark Webber in de Red Bull wagen, een plek waar we Webber vaak in de buurt tegenkomen (3x plaats 7 en 1x plaats 5).

Maar de verrassing van de GP van Frankrijk was de 7de plaats van Nelsinho Piquet die niet alleen zijn eerste WK-punten achter zijn naam zette, maar ook zijn teamgenoot Fernando Alonso te snel af was. In de laatste rondjes maakt Alonso een fout en Piquet was als de "kippen" bij om hem in te halen en zijn plek tot het einde te behouden. Voor Alonso was het achteraf geen geweldige GP en hij zal hiervan flink ballen ... maar goed, het was zijn eigen schuld en van niemand anders.

De grote verliezer van de GP van Frankrijk was zonder twijfel Lewis Hamilton, hij vertrok van de 13de plek (op zich al een voorbode van zijn pech) en liep daarnaast nog een straf van een drive-through en kon een goed resultaat wel vergeten. Hij werd uiteindelijk 10de achter David Coulthard (Red Bull), beide zonder punten.

Merkwaardig is dat Jenson Button de enige uitvaller was en de overgebleven Honda heeft het ook niet geweldig gedaan, Rubens Barrichello kwam in de 2de Honda niet verder dan de 14de plaats.

Verder was het een saaie Grand Prix, alleen de regen zou wat spanning hebben toegevoegd maar die bleef jammer genoeg uit.


De stand in het kampioenschap is als volgt:

In theorie maken nog steeds 5 coureurs kans op de wereldtitel ... bij de constructeurs zijn dit slechts 3 F1 teams die aanspraak maken op de constructeurs titel.

.

Geen opmerkingen: