27 juni 2008

EK2008 - Turkije en Rusland UIT!

De afgelopen twee dagen hebben we wederom mogen genieten van mooie voetbal tijdens de halve finales.

Duitsland - Turkije

De eerste halve finale, een risicovolle wedstrijd ... want in Duitsland woont de grootste Turkse
gemeenschap buiten Turkije.

Achteraf bleek niets aan de hand te zijn, de Duitsers keken samen met de Turken en genoten samen van het mooie voetbal. En Duitsland, het zou Duitsland niet wezen als het hen niet was gelukt om in de aller laatste minuten de beslissende doelpunt te maken en zo Turkije uit te schakelen.

De Duitsers gaan naar de finale ... het had weer een finale tegen Nederland kunnen zijn, maar het mocht niet zo zijn. Misschien is het maar beter zo?

Niemand had ooit verwacht dat Turkije in de aanval zou gaan, zeker gezien het aantal spelers met een blessure of zelfs een schorsing. Het team van bondscoach Fatih Terim was op scherp!
Al na 20 minuten was het Turkije gelukt om Ugur Boral door de benen van de Duitse keeper, Lehmnann zijn vaderland op 0-1 voorsprong te brengen.

Ugur Boral, brengt Turkije op voorsprong

Maar Duitsland ging niet bij de pakken neerzitten en kwam met een tegenoffensief, na een prachtige voorzet van Podolski zou Bastian Schweinsteiger de gelijkmaker maken en de doelman Rustu Recber had het nakijken, stand 1-1.

De Duitse gelijkmaker door Schweinsteiger

Als we terugkijken was de Duitse gelijkmaker een kopie van het doelpunt tegen Portugal, hadden de Turken maar beter opgelet.

Maar in de laatste 10 minuten van de wedstrijd, barstte de strijd pas echt los Miroslav Klose klopte de Turkse verdediging in de lucht en kon de bal in een leeg doel moeiteloos inkoppen.
Duitsland nu op voorsprong, stand 2-1.

Miroslav Klose brengt Duitsland op voorsprong

Maar hiermee was de kous nog niet af, Turkije had al meerdere malen in dit EK laten zien dat ze het vermogen hadden om terug te komen en dat deden ze wederom. Met nog 5 minuten te spelen was het Semith Senturk gelukt om de gelijkmaker te maken en de kans op de finaleplaats in leven te houden, tevens was er een verlenging van de wedstrijd in het vooruitschiet.

Semith Senturk, maakt de gelijkmaker

Maar Philipp Lahm dacht daar definitief anders over en in de blessuretijd werd het aankomende Turkse feest abrupt beëindigd. Achteraf bleek de gelijkmaker van Semith slechts uitstel van executie.

Philipp Lahm maakt het beslissende doelpunt

De 3-2 kwam hard aan bij de Turken die zich nog niet gewonnen gaven, maar ook niet meer de tijd en de coördinatie hadden om te voorkomen dat ze uiteindelijk uitgeschakeld zouden worden. En zo heeft Duitsland voor de tweede keer een ploeg uit Groep A verslagen, en staat aankomende zondag in de finale tegen de enige overgebleven groepswinnaar van dit EK, namelijk Spanje!

Rusland - Spanje
Ook van de tweede wedstrijd tijdens de halve finale werd veel verwacht, het zou een spectaculaire wedstrijd worden. Dat is het ook geworden, maar dan wel aan de Spaanse zijde. De Spanjaarden waren gisterenavond fenomenaal en erg zelfverzekerd.
Rusland werd compleet weggevaagd, op zijn Spaans gezegd: "Het was de matador tegen de dolle stier" ... en wij weten hoe het met de Spaanse stieren eindigt.

De Russen hielden tot de rust stand en het leek erop dat ze wedstrijd onder controle hadden onder een stromende regen.
Maar na de rust leek alles fout te gaan, na 5 minuten spelen kwam Spanje al op voorsprong en later zou dit het begin van het einde betekenen. We kunnen eindeloos discussiëren over deze toevalstreffer, het feit is dat Andres Iniesta op doel wilde schieten maar zijn teamgenoot Xavi Hernandez liep tegen de bal aan en scoorde de eerste doelpunt voor Spanje, stand 0-1.

Xavi Hernandez maakt de openingsdoelpunt

De Russen kwamen maar niet in het spel en hadden weinig tot geen kansen terwijl de Spanjaarden op iedere moment de 0-2 konden maken. Maar ondanks al die kansen voor Spanje konden ze het maar niet benutten.

Guus Hiddink bracht twee wissels in, maar dit zou het Russische spel niet hebben verbeterd. Spanje was en bleef de baas. Fernando Torres was niet scherp en hij werd al gauw ingeruild door Daniel Guiza en dat bleek een gouden zet te zijn van bondscoach Luis Aragones. Want in de 73ste minuut scoorde de invaller de 0-2 voor Spanje.

Daniel Guiza, maakt de 0-2

Nog geen 10 minuten later zou David Silva het derde doelpunt voor Spanje maken, een pijnlijk moment voor de Russen en hun bondscoach Guus Hiddink ... Guus gaat naar Huus!

David Silva, maakt de beslissend 0-3

En met een spectaculaire 0-3 overwinning gaat Spanje de finale tegen Duitsland met volle vertrouwen tegemoet.

Mocht het beste team winnen ... hoewel ik stiekem voor Spanje ben. Tja, als goede buurman zeg ik het dan maar, hoewel ik liever Portugal - Nederland in de finale had willen zien.