14 juni 2008

EK2008 - Nederland wint van Frankrijk

Al eerder werd de regerend wereldkampioen Italië verslagen door Nederland en werd het de beurt aan de vice-wereldkampioen Frankrijk.
Oranje heeft gisteren de jacht naar de Europese titel weer stevig in de handen door de machtige Frankrijk te verslaan met een indrukwekkende 4 - 1. Zelfs vrijdag de 13de kon Oranje niet tegenhouden om de Fransen te verslaan en groepswinnaar van groep C te worden.
In de groep "des doods" is Oranje springlevend!

Frankrijk heeft vanaf het begin achter de feiten aangelopen. Al heel vroeg in de 1ste helft, in de 9de minuut was het Dirk Kuyt gelukt om een strafschop optimaal te benutten door de 1-0 te maken.

Dirk Kuyt, auteur eerste doelpunt

Frankrijk heeft daarna slechts de bal hier en daar in het bezit gehad, maar dat was slechts 33% tegenover de 67% balbezit van Oranje.
De duo Thierry Henry en Franck Ribery waren van een betere kwaliteit dan de wedstrijd ervoor maar lang niet voldoende om Oranje echt moeilijk te maken.
In de 2de helft kwam Oranje na 59 minuten spelen alweer op een 2-0 voorsprong, door een een doelpunt van Robin van Persie.

Robin van Persie, auteur tweede doelpunt

Terwijl Frankrijk geen enkel benul had hoe ze Oranje moesten tegenhouden renden "de blauwe haantjes" ze als een "haan" zonder kop door het veld op zoek naar een wonder.

Een wonder die in de 71ste minuut zou openbaren, een mooie doelpunt van de veteraan Henry bracht Frankrijk op terug in de race, maar het was nog steeds 2-1 in het voordeel van Oranje.

Thierry Henry, auteur Franse doelpunt

Echter de Franse droom werd precies één minuut later door invaller Arjen Robben aan diggelen geschoten en de 3-1 was een feit.

Arjen Robben, auteur derde doelpunt

En als klap op de vuurpijl werd de genadeslag in de blessuretijd toegediend door invaller Wesley Sneijder waardoor de eindresultaat op 4-1 uitkwam. Al met al heeft Van Basten met de inzet van beide invallers optimaal geprofiteerd van hun kwaliteiten als aanvaller.

Dat Oranje ver zal komen is een feit, het is een kwestie van nog een paar wedstrijden om te weten of ze in de finale spelen of niet. Zo ja, dan is de kans groot dat ze Portugal in de finale tegenkomen. Ze hebben beide iets goed te maken ... Oranje die in 2004 door Portugal werd uitgeschakeld en Portugal die de finale verloor.