08 juni 2008

Hamilton op pole in Canada

Gisteren was het weer een mooie sport avond, de openingswedstrijd van de EK2008 en daarna de kwalificatie voor de GP van Canada en als afsluiter de 2de wedstrijd van de EK2008, Portugal tegen Turkije. Dus nauwelijks tijd om iets te schrijven voor mijn blog.

Maar nu wil ik het hebben over de kwalificatie van Canada, vandaag wordt de 40ste GP van Canada verreden. Nu zal men melding maken van de 30ste GP van Canada ... maar dit klopt alleen voor het circuit van Gilles Villeneuve op het eiland, Ile Notre Dame. We zijn ten slotte in het Franse deel van Canada. Maar als je de races op de andere twee circuits van 1967 t/m 1977 (in 1975 werd de GP van Canada gehouden) erbij optelt dan kom je op een totaal van 40 Grand Prix.

De kwalificatie op zich was weinig spannend te noemen, het was zo'n beetje voorspelbaar maar zoals altijd vol verrassingen en tegenslagen.

De verwachting was dat Ferrari de pole zou pakken, het zou immers de 200ste pole voor het team moeten worden ... maar uiteindelijk is het een McLaren geworden, die van Lewis Hamilton, gevolgd door de zeer goed presterende BMW van Robert Kubica en als derde is alsnog een Ferrari geëindigd, namelijk die van Kimi Raikkonen.

Robert Kubica, Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen


Dit keer kon zelfs Sebastian Vettel niet aan de kwalificatie meedoen, hij was in de ochtend sessie gecrasht met zijn Toro Rosso en dus einde verhaal voor hem ... daarnaast moest bij hem de versnellingsbak worden vervangen en in dat geval moest hij helemaal achteraan starten.

Nu de verrassingen, Robert Kubica had heel even de pole position in handen, totdat Hamilton die aan flarden reed door maar liefst 6/10 seconde sneller te zijn dan de Pool.
De tweede verrassing was Fernando Alonso, hij reed zelfs de 2de tijd maar de concurrentie is fel en hij zakt daarna naar de 4de plaats ... die op zich al een geweldige prestatie is. Als je weet dat de Renault wagen nou niet echt een top 3 team is. Maar goed Alonso liet wel de Ferrari van Felipe Massa, de McLaren van Heikki Kovalainen en de BMW van Nick Heidfeld, juist de top 1, 2 en 3 wagens achter zich.
Verrassend vond ik ook de prestatie van Nico Rosberg in de Williams op slechts 1/10 seconde van Alonso.

En nu de tegenslagen, dat was zonder twijfel de uitval van Jenson Button in de Honda. Met mechanische problemen moest hij de kwalificatie opgeven. Daarentegen heeft zijn teammaat Rubens Barrichello gedaan wat ie kon doen en reed de overgebleven Honda naar de 9de plaats, net binnen de top 10.
Tegenvallers van de eerste klasse waren Massa in de Ferrari, Kovalainen in de McLaren en Heidfeld in de BMW. Ook Jarno Trulli viel dit keer tegen, normaal gesproken zit hij in de top 10.



Hoewel het tijdens de kwalificatie droog bleef, wordt voor de race regen verwacht en dan kan van alles weer gebeuren. Dus de race gaat zeker spannend worden en de winnaar is zeker op dit moment niet te voorspellen.

De race begint vanavond om 19:00 uur op RTL7 ... veel kijkplezier! .
...
.

Geen opmerkingen: