09 juni 2008

Kubica wint GP van Canada

Dat de GP van Canada spannend zou worden was te verwachten. Alleen zorgt dit keer niet het regen voor de spanning maar een safetycar situatie voor een onverwachte winnaar.

De eerste GP zege van de Pool, Robert Kubica en voor het eerst horen we in de F1 het Poolse volkslied en zien de vlag worden gehesen. Voor Polen een historische dag om niet te vergeten.

Voor BMW was dit tevens ook hun eerste F1 zege. En om het feest compleet te maken eindigde Nick Heidfeld op de 2de plaats en zo had BMW een 1-2 gescoord, mooier dan dit kun je het niet hebben.

Verder moeten we niet vergeten dat we op de 3de plaats, niemand minder dan de veteraan, David Coulthard zien staan. Coulthard heeft in zijn F1 carrière een goede staat van dienst, lees maar: 15 seizoenen, 13 overwinningen, 12 pole positions, 62 podiums, 236 GP’s en 533 punten.

Aan het eind van de F1 seizoen 2008 zal David Coluthard zijn helm aan de wilgen hangen en zo verdwijnt weer eens een Schotse gentleman uit de F1.






Sinds Brazilië 2006 heeft tot de GP van Canada 2008 enkel een Ferrari of een McLaren een GP gewonnen. BMW nam de F1 team van Peter Sauber in juni 2005 en vanaf 2006 werd een nieuwe F1 team opgericht, BMW Sauber. Om vervolgens in hun 3de seizoen de eerste GP overwinning binnen te halen.

In het kampioenschap voor de constructeurs staat BMW Sauber op een stevige 2de plaats op slechts 3 punten van Ferrari, terwijl zij McLaren op maar liefst 17 punten achter zich laten . In de rijders kampioenschap is het een heel andere verhaal, op de 1ste plaats staat nu Robert Kubica met 4 punten voorsprong op de vorige leider van het kampioenschap, Lewis Hamilton.

Voor de F1 kampioenschap is het wisselen van de wacht alleen maar goed, de teams en coureurs zijn constant op scherp en een foutje wordt hard afgestraft.

En wat dit seizoen betreft het gaat nog steeds tussen de Ferrari’s, McLaren’s en de BMW’s … alle ingrediënten voor een spannende F1 seizoen.


Grappig is dat na de GP van Canada de Euro2008 voetbal wedstrijd Duitsland – Polen gaat beginnen, is dit soms een voorbode van hetgeen wat in Canada heeft plaatsgevonden? Kubica (Polen) tegen Heidfeld (Duitsland), allebei in een Duitse F1 team …wie weet?

Waar ging het mis?

Alles begon met de uitval van de Force India van Sutil ... de safety car kwam op de baan en de kopgroep ging massaal de pits in. Aan het eind van de pitstraat stopt Kubica voor de rode lichten, ook Raikkonen stopt naast Kubica .... maar dan komt ineens een McLaren in volle vaart en ramt de Ferrari van Raikkonen ... die McLaren werd gereden door niemand minder dan Lewis Hamilton ... vervolgens wordt de McLaren door de Williams van Nico Rosberg aangereden.
Voor zowel Hamilton als Raikkonen is de race over. Kubica heeft echter meer geluk en kan zijn race voortzetten, dit geldt tevens ook voor Rosberg ondanks zijn kapotte voorvleugel.

Kimi Raikkonen zei al tijdens de kwalificatie: "De race kan een nachtmerrie worden." En hij heeft gelijk gekregen, niet alleen voor hem was de race een nachtmerrie geworden maar ook voor Lewis Hamilton.

Fernando Alonso had dit keer een reële kans op de overwinning, zeker als je weet dat hij steeds in de buurt van Heidfeld en Kubica reed. Echter door een foute strategie heeft Alonso heel veel tijd verloren in de achterhoede, de plek waar hij terecht kwam na zijn pitstop … en dus veel hinder had van het verkeer. Even later zou Alonso door een foutje zelf van de baan spinnen en de race beëindigen.

Ook Felipe Massa had geen goede race, hoewel hij alsnog 5de wist te finishen, kunnen we concluderen dat er meer in had gezeten … maar zoals altijd bij Ferrari als de iets onverwachts gebeurt dan kunnen zij hun strategie niet aanpassen aan de omstandigheden en delven ze het onderspit.

Ook McLaren had zijn dag niet, Kovalainen kon de tempo van de mindere wagens niet volgen en eindigt op de 9de plaats, zonder punten.

Dit keer hebben de “mindere” teams optimaal geprofiteerd. Dat kun je zien aan het feit dat de RedBull van Coulthard op het podium is gekomen. Dat de Toyota van Glock 4de wist te worden, voor de Ferrari van Massa.
Op de 6de plaats vinden we de 2de Toyota van Trulli, achtervolgd door de Honda van Barrichello en daarachter vinden we ten slotte de Toro Rosso van Vettel die de laatste puntje pakt.


Laten we nu hopen dat de GP van Frankrijk ook zo spannend zal worden en wat mij betreft met een andere winnaar, ik zou het prachtig vinden als Alonso die op zijn naam zou kunnen zetten. (ik mag toch blijven dromen?)

.

Geen opmerkingen: