11 juni 2008

EK2008 - Portugal wint van Tsjechië

Portugal had een moeilijk wedstrijd voor de boeg tegen de Tsjechen. Portugal had een minder 1ste helft tegen de sterke Tsjechen maar de eerste klap werd door Portugal uitgedeeld, vervolgens kwamen de Tsjechen terug en ze bleven de doel van Portugal bestoken.
Even was Portugal de kluts kwijt maar na de 2de helft kwam Portugal keihard terug en brak de Tsjechische wilskracht door het eindresultaat op 3-1 te zetten.

Al na 8 minuten was het dankzij de voorbereidingswerk van Ronald en Nuno Gomes, Deco gelukt om de eerste doelpunt tegen de op eerst gezicht sterker lijkend Tsjechen, 1-0 voor Portugal. Vroeg scoren is altijd goed, maar soms kan het zich tegen je keren als je je prooi alleen verwond, kan hij later nog gevaarlijker worden.

Deco maakt de eerste doelpunt voor Portugal

En dat was juist het geval, vanuit een hoekschot is het Sionko gelukt om de verdediging en de doelman van Portugal te snel af te zijn, de stand was nu 1-1.

Vrijwel daarna zag je dat Portugal de klap moest verwerken, ze waren weer terug bij af en moesten weer gaan scoren om op voorsprong te blijven. Aan de kant van Tsjechië kwam alle druk op de schouders van Baros terwijl de Tsjechen
alles aan deden om de verdedigingslinie dichtte timmeren hopend op een foutje van Portugal zodat Baros daarvan kon profiteren.

Ondanks alles is Portugal gelukt om druk op de Tsjechen te houden en alleen de wilskracht van de Tsjechen heeft hen van een doelpunt vlak voor rust nog weten te behoeden. Maar ze waren gewaarschuwd door de actie van Christiano Ronaldo.

Na de 2de helft gingen beide ploegen onvermoeid verder, met minder en soms gevaarlijk schoten op het doel van beide naties.

Tot de 63ste minuut, Deco wist een mooie pas te geven aan Ronaldo die zonder twijfel en snel de bal richting de Tsjchiesche doel dirigeerde ... waarbij de Tsjechische doelman kansloos was en daar was de 2-1 voor Portugal een feit geworden.

Hierna werd de "reus" Koller het veld ingestuurd, Portugal reageerde meteen met de inzet van Fernando Meira en later werd zelfs Quaresma. En dat laatste was een goede beslissing. Want in de 90ste minuut is het Ronaldo gelukt om in de 16 meter te komen en alleen de doelman, Cech kon hem tegenhouden ... maar Ronaldo was niet egoïstisch en gaf de bal door aan de aanstormend Quaresma die de beslissend en verlossende doelpunt voor Portugal maakte.

Ronaldo & Quaresma vieren feest na de 3-1

En met nog slechts 3 minuten te spelen was de eindzege een kwestie van geduld en de eindresultaat bleef dan ook op 3-1 staan voor Portugal.
In principe heeft Portugal zich geplaatst voor de kwart finales als de winnaar van groep A.