08 juni 2008

EK 2008 - Portugal wint van Turkije

Gisteren was het de eerste wedstrijd van Portugal voor de Europese Kampioenschappen 2008. Hoewel Portugal na de blamage van de Ek2004, zowel de eerste als de laatste wedstrijd tegen de Grieken verloren ... is het nog steeds een van de favorieten voor de Euro 2008. Maar favoriet zijn is niet genoeg, er moet ook gescoord worden om verder te komen en dat laatste wist Portugal in stijl te doen door een overwinning op de Turken.

Na 10 minuten was het al duidelijk, Portugal was heer en meester van het veld en al gauw werden kansen gecreëerd maar niet uitgebuit. Maar na 17 minuten spelen is het toch Pepe die het eerste doelpunt maakt, de 25 jarige (speler Real Madrid) zag vlak erna zijn droom in rook opgaan als de scheidsrechter zijn doelpunt afkeurt wegens een buitenspel situatie die achteraf alsnog onterecht bleek, maar de beslissing was al genomen en kon niet meer teruggedraaid worden.

Maar goed, Portugal gaf niet op en bleef het doel van Turkije bestoken met mindere en soms net-niet geschoten bijna-doelpunten.

Na 28 minuten spelen kreeg Portugal weer een mooie kans, uit een vrije trap genomen door Simao kwam de bal dit keer keihard tegen de doelpaal en wederom een verloren kans voor Portugal om te scoren.

Na 37 minuten was er een reële kans voor Portugal, ditmaal werd de vrije trap door Christiano Ronaldo genomen ... en wederom hadden de Turken geluk als de bal tegen de doelpaal komt.

Nog geen 3 minuten later, weer een kans voor Portugal, dit keer weer door Pepe, hij schoot met zijn hoofd de bal tegen de doelpaal ... alweer die doelpaal!
Nu is de vraag, is dit wederom een slordige afwerking van Portugal of hebben de Turken echt zoveel geluk ... hoe dan ook vroeg of laat is het geluk echt op.
En zo gaat Portugal de rust in, met nog steeds een stand van 0-0. In wezen had het al 3-0 of zelfs 4-0 kunnen zijn.

Na de rust is er niets veranderd, Portugal blijft heer en meester en de Turken krijgen het zwaar te verduren ... al hebben de Turken hier en daar ook wat kleine momenten om te kunnen scoren, maar ook zij kunnen het niet verzilveren in een doelpunt.

Na 50 minuten spelen komt Nuno Gomes weer in actie om uiteindelijk te stranden op het bekende object, de doelpaal van de Turkse doelman ... en zo wordt Turkije voor de 4de keer van een zekere doelpunt behoed ... hoe lang nog voordat de eerste doelpunt gaat vallen?

Pas na 61 minuten komt de verlossing voor Portugal tot stand, Pepe heeft uiteindelijk het eerste doelpunt voor Portugal kunnen maken. Nu moet ik eerlijk bekennen dat de afwerking minder was, maar door een beetje geluk is het alsnog een mooi doelpunt geworden. Wat de aanvallers van Portugal niet gelukt was, was het een verdediger wel gelukt.

Pepe maakt de eerste doelpunt voor Portugal

Na de eerste doelpunt ging Portugal de wedstrijd controleren ... hierdoor kwamen de Turken weer in opstand op jacht naar de gelijkmaker.

Vier minuten later kwam voor de zoveelste keer de bal op de doelpaal terecht, en wederom is Nuno Gomes de pechvogel ... zijn hoofdschot had ook een mooi doelpunt voor Portugal kunnen worden. Maar goed de goden hadden een andere mening hierover.

Het zag ernaar uit dat de stand 1-0 zou blijven toen de 3 minuten prolongatie ingingen ... maar niets was minder waar want in het 90ste minuut was het Portugal gelukt om de genadeslag aan Turkije te geven door de ultieme en verdiende 2-0 te maken.
Dit keer werd de aanval door Christiano Ronald gestart, de bal werd door Joao Moutinho (speler Sporting) richting doel gebracht en uiteindelijk ingeschoten door Raul Meireles (speler FC Porto).

Raul Meireles en Joan Moutinho

Ondanks de hier en daar opgelopen blessures en wat domme gele kaarten (3 stuks) van de Turken was het een mooie wedstrijd om naar te kijken. In vergelijking met de openingswedstrijd van Zwitserland tegen Tsjechië, die eigenlijk een saaie wedstrijd werd.

De volgende wedstrijd voor Portugal wordt tegen Tsjechië op 11 juni a.s.