19 maart 2007

Wat is wijsheid?

Wijsheid of levenswijsheid is de kunst om in alle levensomstandigheden juist te oordelen en te handelen.

Vandaag las ik in de krant dat een jong beertje door zijn eigen moeder in de steek is gelaten en daardoor dag en nacht wordt verzorgd door een mens. Echter zonder enige verzorging gaat zo’n diertje dood.

De volgende vraag doet zich nu voor: “Is het wijsheid om het diertje te laten leven?” Mensen zeggen al gauw van wel, als ik het beertje zie, dan zeg ik ook: “Laat het diertje leven”.

Maar beseffen wij wel dat dit diertje nooit een "echte" beer zal worden?

Hoe goed wij ook voor hem/haar kunnen zijn, hij/zij zal altijd een afwijkend gedrag vertonen ten opzichte van zijn soort genoten. Hierdoor zal dit beertje levenslang geïsoleerd raken.

Bedenk wel, in de natuur was dit beertje dood gegaan.
Waarom zijn moeder hem afgestoten heeft?
Het zou wel zo eens kunnen zijn dat zij een ander leven voor haar kleintje zou willen hebben.

Zij leeft al jaren in een Duitse dierentuin, in een dierengevangenis ... zij heeft niet gekozen voor gevangenschap maar nu heeft zij gekozen voor haar kleintje.

Maar de mesnheid heeft wederom anders belist, door dit diertje haar vrijheid niet te "gunnen" toen het nog kon maar in plaats daarvan een onzeker toekomst tegemoet laten gaan.

Misschien wilde zij haar kleintje dit leven besparen. Het antwoord zullen we nooit weten.

Dus vraag ik mij nog steeds af, wat is wijsheid?

1 opmerking:

Angeleyes zei

Een paar weken verder, Knut is business. Maar gelukkig hebben ze alvast werk voor hem gevonden voor als ie groot is......hij mag vrouwelijke ijsberen gaan bevruchten.
Had ie wel mooi gemist als ie dood was laten gaan...