30 maart 2007

Thaise koning beledigd

Een Zwitser, Oliver Jufer (57 jaar) is donderdag in Thailand tot maar liefst tien jaar cel veroordeeld wegens het beledigen van de Thaise koning oftewel majesteitsschennis. Wat blijkt nu, de man had in dronken toestand portretten van koning Bhumibol bewerkt met verf uit een spuitbus.

Echter de Thaise rechter, sprak van een „ernstig misdrijf”. Achteraf mag de Zwitser nog van geluk spreken (althans voorzover je van geluk kunt spreken), men had in eerste instantie 20 jaar in gedachten maar werd onmiddellijk ter plekke gehalveerd.

Jufer mag nog van geluk spreken. De rechter legde hem in eerste instantie twintig jaar op maar halveerde die straf onmiddellijk. De man had meteen toegegeven de portretten te hebben beklad.

In Thailand staan zeer hoge straffen voor majesteitsschennis. Men werkt met een zogenaamd puntenstelsel, dit houdt in dat je per punt in een aanklacht omstreeks vijftien jaar kan worden opgelegd. De Zwitser had aanklacht tegen zich van vijf punten, dit zou betekenen dat hij in het ergste geval 75 jaar had kunnen krijgen.

Persoonlijk heb ik niets tegen een koning of koningin echter zolang ze zulke wetten niet steunen en goedkeuren. Anno 2007 moet dit echt niet kunnen, de Zwitser is geen Thaise onderdaan en is als zodanig ook geen trouw of wat dan ook aan de koning van Thailand verplicht. Dit soort straffen zou in welke land dan ook afgeschaft moeten worden.

1 opmerking:

Anoniem zei

als je in thailand woont val je uiteraard onder de thaise wetgeving. z.m. de koning stat niet achter deze wet maar het staat nu eenmal in de thaise grondwet. dus niets an te doen. onmiddels is dee man al vrij gelaten maar wel thailand uitgezet. elke toerist die naar dit prachtige land gaat moet weten dat dit soort straffen op majesteitsschenns saan en dat je je us niet hebt te bemoeien of laagdunkend kan uitspreken over het koningshuis. lang eve de thaise koning