29 maart 2007

Vincent van Gogh


Vincent Willem van Gogh werd 117 jaar geleden geboren in Zundert op 30 maart. Als kunstschilder kwam hij nauwelijks rond en in een periode van 10 jaar, heeft hij al zijn werk geproduceerd voordat hij een zenuwziekte kreeg en vervolgens zelfmoord pleegde. Van Gogh werd pas beroemd na zijn dood zoals vele kunstschilders.

Tegenwoordig wordt Van Gogh gezien als één van de grootste schilders die ooit hebben geleefd. Echter deze erkenning kwam echter pas laat. Zo verkocht hij gedurende zijn leven slechts één schilderij, namelijk de "La vigne rouge" (tegenwoordig in het "Pushkin Museum" in Moskou).

Een van zijn bekendste schilderij is de “Zonnebloemen”, die bracht ooit ruim 30 miljoen dollar op. Zijn duurste schilderij tot op heden is zonder twijfel, de “Portret van Dr. Gachet”, deze bracht namelijk meer dan 80 miljoen dollar op.

Van Gogh’s oorlel zijn er twee verhalen. Een versie gaat ervan uit dat hij en Paul Gauguin (ook een kunstschilder) ruzie kregen over de plaatselijke cafébazin, die door beiden al veelvuldig was geschilderd en waar ze beiden op verliefd waren. Vervolgens zou Van Gogh met zijn scheermes uitgehaald hebben naar Gauguin, die zich nog net kan verweren, hierdoor snijdt Van Gogh per ongeluk zijn eigen oorlel af.

De andere versie gaat er van uit dat Van Gogh zelf uit eigen kracht een stuk van zijn oor afgesneden heeft en dat het oorsuizen waaraan hij leed hiertoe de aanleiding was.

Op 27 juli 1890 en nauwelijks 37 jaar oud, verwondt Van Gogh zichzelf met een schotwond in de borst tijdens een poging tot zelfmoord. Hij mist echter zijn hart op een haar na en stierf op 29 juli aan het gevolg van inwendige bloedingen.

Geen opmerkingen: