25 juli 2010

Wie wint de GP van Duitsland?

Ferrari, Ferrari toch ....


Zojuist is de GP van Duitsland op het circuit van Hockenheim verreden, maar meteen na de race werd er een onderzoek gestart naar aanleiding van vermoedelijke teamorders van het Ferari team.
Teamorders die het mogelijk hebben gemaakt dat Fernando Alonso en niet Felipe Massa de GP heeft gewonnen en zoals jullie weten zijn teamorders in de F1 verboden.

Ik ga hier Ferrari of Alonso niet verdedigen, maar gezien de omstandigheden is er wat voor te zeggen. Ook in de tijd van Schumacher bij Ferrari werden teamorders links en rechts uitgedeeld, ook bij andere teams zoals McLaren, Renault en Red Bull is dit ook eens gebeurd, maar goed dit mag geen excuses zijn.

Oké, het mag niet maar om de rijders daarvoor te bestraffen lijkt mij ook niet fair ... de beslissing is door het team genomen al dan niet op verzoek van een rijder. Aan de andere kant waarom zou je een rijder twee keer straffen, als het goed is, is het voor een rijder niet leuk om de ander "vrijwillig" te laten passeren, hij is in wezen al door het team zelf bestraft.

Voor het kampioenschap is het een goede zaak dat Fernando Alonso won, voor Felipe Massa is het een slechte zaak dat hem zijn overwinning werd ontnomen, voor Ferrari maakt de volgorde van de rijders niets uit uit voor de constructeurschap. Maar laten we eerlijk zijn, ook voor zowel Alonso als het publiek is dit een "net niet" overwinning met een vreemde smaak.

Voor de F1 is het een blamage, de uitkomst wordt op deze manier beïnvloed, althans bij de coureurs kampioenschap aan de ander kant wie stond er beter voor, dat was Alonso!
Nu kan Red Bull kinderachtig gaan doen om ervoor te zorgen dat Vettel de overwinning krijgt toegewezen, nou dat slaat ook nergens op aangezien Vettel niet eens voorbij Massa kon komen, laat staan Alonso. Of is Red Bull ook de opmerkingen van Mark Webber vergeten na de GP van Engeland. Ook zij hebben hun voorkeur net als McLaren en de andere teams, dus ook teamorders of deze nou wel of niet zichtbaar zijn voor de rest van de wereld.

Maar toch vraag ik mij af hoe Ferrari en vooral Massa zo on-professioneel te werk zijn gegaan?
Ten eerste gaat Ferrari via de radio vragen of Massa kan bevestigen dat Alonso sneller dan hem is?
Hier geef je al aan, laat Alonso langs. Daarna wordt richting Massa een dankwoordje gedaan met daar achteraan een droge spijtbetuiging, voor de luisteraars inclusief de FIA is dit maar al te duidelijk.

Ten tweede de lichaamstaal en een emotioneel dichtgeklapte Massa. Hoeveel verdient deze jongen wel niet bij Ferrari? Juist, miljoenen! Het was ook nog de 125ste GP van Massa, eentje die hij vast "bekroond" had gezien. Het blijft hoe dan ook zuur om een overwinning aan je neus voorbij te zien gaan, maar wat voor een hypocriet ben je wel niet als je een verhaal gaat ophangen dat het goed is voor het team enzovoort en tegelijkertijd duidelijk laat zien en laat horen dat je opzij moest voor Alonso? Of zijn we vergeten hoe vaak Barichello in het stof moest bijten om Schumacher voor te laten gaan. Kennelijk wist hij dit spelletje beter te spelen dan Massa. En Barichello heeft dat vele malen vaker moeten ondergaan dan Massa nu doet.........

Nee, dan moet je volgens mij ook niet gaan klagen, als je voor het team gaat dan doe je "bijna" alles en soms betekent dat "opzij gaan voor je teamgenoot" die mogelijk een kans maakt om wereldkampioen te worden.

Ten aanzien van Alonso heb ik ook iets aan te merken, hij had zijn best moeten doen om Massa in te halen en niet afwachten tot het team een beslissing nam. Als je wil winnen dan moet je eerst van je teamgenoot winnen, dat laatste heeft Alonso vandaag niet laten zien. Ook voor hem valt er vandaag wat te leren over zichzelf.

En nu na een goede race voor Ferrari, lopen het team en de coureurs de kans de plank flink mis te slaan als de FIA oordeelt dat hier sprake is geweest van teamorders bij Ferrari.

Dit is erg jammer voor de Ferrari medewerkers en de fans wereldwijd.

Voorlopig is dit de uitslag, maar voor hoelang?

Voorlopige uitslag GP van Duitsland


Wordt vervolgd ....


Geen opmerkingen: