11 juli 2010

Webber wint GP van Engeland

De GP van Engeland is voorbij en niet door een Brit maar door een Australiër gewonnen, Mark Webber van het team Red Bull heeft gedaan wat hij moest doen, winnen van de jonger Duitser, Sebastian Vettel die gisteren nog de pole position reed.

Maar Webber won vooral de race in de aller eerste bocht en niet alleen voor zich zelf, nee het was meer een machtsvertoning naar zijn team en teamgenoot toe. Voor Webber was het tevens zijn 150ste GP en dat moest ook gevierd worden met een overwinning. 


Hoewel het team steeds doet voorkomen of er niets aan de hand is tussen beide coureurs, schijnt de waarheid minder rooskleurig te zijn ... de oorlog is losgebarsten binnen het team van Red Bull. Zoals het geval al was geweest binnen het Ferrari team en ik verwacht binnenkort ook binnen het McLaren.

De strijd binnen Red Bull is door de eigen team opgewekt, dit omdat in de zaterdag ochtendsessie het team koos om de beschadigd voorvleugel van Vettel te vervangen door de nieuwe versie, die eigenlijk op Webber wagen was gemonteerd. Uiteraard vond Webber het maar niets en dat heeft hij gemerkt ook, toen zijn teamgenoot met de pole position er vandoor ging.



Webber sprong a la Schumacher


Webber voelde zich als een tweede rijder behandeld en dat liet hij weten door na de GP zege, duidelijk over het radio te roepen: "Niet slecht voor een tweede rijder?"
Ook was zijn uitbundig viering een teken van rebellie en dat liet hij merken ook met zijn sprong a la Schumacher.

Tweede werd alsnog Lewis Hamilton, hij wilde ook graag winnen maar zijn McLaren kon niet tegen de Red Bull wagen. Ondanks alles behoudt Hamilton zijn leiderspositie stevig in handen.

Verrassend genoeg vinden we Nico Rosberg op de derde plaats en wederom een podium finish (zijn derde dit seizoen) voor de jonge Duitser.
Rubens reed zijn 80ste GP in Engeland, ook hij had dus iets te vieren op het podium.


V.l.n.r. Lewis Hamilton, Red Bull engineer, Mark Webber en Nico Rosberg


Vierde is Jenson Button geworden, die ondanks een rampzalig kwalificatie tijdens de race langzaam maar zeker naar voren schoof. Hierdoor blijft hij ook tweede in het kampioenschap. Voor McLaren uiteindelijk geen slecht resultaat.

Vijfde werd Rubens Barrichello in de Williams, in de vorige GP werd hij 4de en nu wederom een aantal punten weten te scoren en nu al een totaal van 29 punten op zijn naam heeft.

Japanner, Kamui Kobayashi finished in de vorig GP nog op de 7de plaats, vandaag heeft hij zijn beste finish van het seizoen, hij is op de zesde plaats geëindigd en heeft nu al 15 WK-punten. Hiermee doet hij zichzelf en zijn team een plezier mee.

Op de zevende plaats vinden we een enigszins teleurgesteld Sebastian Vettel, hij had deze race kunnen winnen, maar verloor het al in de eerste bocht en helemaal nadat hij een lekke band had opgelopen. Toch wist hij zich naar voren te werken en alsnog belangrijke WK-punten scoren die wellicht straks nog van pas zullen komen.

En zoals we gewend zijn, vinden we wederom Adrian Sutil in de top 10 terug, en dat voor 7de keer dit seizoen. Sutil staat nu op de 10de plaats in het kampioenschap en slechts één punt verwijderd van Michael Schumacher die 9de staat.

Toevallig werd vandaag Schumacher negende en wist zo nog 2 Wk-punten uit te slepen, maar om nu te zeggen dat het geweldig gaat met Schumacher en Mercedes, nee niet echt. Zijn teamgenoot staat momenteel 6de in het kampioenschap met maar liefst 90 WK-punten tegenover de 36 van Schumacher. Maar ook Schumacher had iets te vieren vandaag, namelijk zijn 260ste GP.

Op de tiende plaats is Nico Hulkenberg gefinisht in de tweede Williams, voor Williams sowieso goed om twee auto's in de top 10 te hebben en samen zijn die goed voor 11 WK-punten voor het Willaims team. Williams blijft weliswaar riant voor op de Sauber team maar ook riant achter op de Force India team en dat voor een team die in het verleden onverslaanbaar is geweest.


De grote verliezer is vandaag Fernando Alonso geworden, ik snap het niet de laatste tijd ... de kwalificaties gaan redelijk maar tijdens de race gaat het niet helemaal lekker. Alonso moet ook meer gas geven i.p.v. op zijn tegenstanders te betrappen op allerlei reglementaire foutjes. Vandaag begon hij weer over Kubica te klagen waardoor hij zelf later een drive through als straf heeft gekregen. Zijn start was al niet om naar huis te schrijven maar door het afsnijd manoeuvre en het feit dat hij zijn positie behield heeft hem de das omgedaan en weg was zijn race.
Voor Alonso was het zijn 150ste GP en het enige wat hij aan over hield was de snelste ronde als troostprijs.

Maar ook Felipe Massa deed het erg slecht, het lijkt erop dat Ferrari dit seizoen het niet gaat halen en zich alvast op de volgende seizoen moet gaan richten en zorgen dat ze een sneller auto volgende jaar kunnen afleveren want aan de coureurs ligt het ook niet altijd aan.

De volgende uitdaging wordt de GP van Duitsland.
.

Bookmark and Share

Geen opmerkingen: