25 juli 2010

F1 kwalificatie duels

De formule 1 seizoen vordert gestaagd en ondertussen zijn er al 10 GP's verreden. Vandaag wordt de Grote Prijs van Duitsland op Hockenheim gehouden, dus tijd om per F1 team de rijders onderling te vergelijken met betrekking tot de kwalificatie duels.



McLaren stand: 7-4
We beginnen bij het McLaren team. Hier zien we dat regerend wereldkampioen Jenson Button regelmatig zijn meerdere moet herkennen in de wereldkampioen van 2008, Lewis Hamilton.
Toch zien we dat Button meestal samen in de kwalificatie top 10 staat en meestal niet erg ver van Hamilton, alleen in Maleisië stonden beide McLaren rijders buiten de top 10.
Momenteel staat het stand van beide kampioenen op 7 tegen 4 in het voordeel van Hamilton.
Ook is Hamilton de enige binnen het team die een pole position dit seizoen op zijn naam heeft staan, namelijk tijdens de GP van Canada. Hierdoor heeft McLaren dit seizoen alsnog één pole gehaald.

Mercedes 9-2
Nu gaan we naar de Mercedes team kijken. Daar zien we niemand minder dan Michael Schumacher die het tot op heden zijn meerdere moet blijven herkennen in zijn jonger teamgenoot, Nico Rosberg.
En zo zie je maar dat de zevenvoudig wereldkampioen (1994-1995, 2000-2004) voor het eerst zijn duels verliest, iets wat vroeger ondenkbaar zou zijn.
Als we naar de beste kwalificatie van beide heren kijken, dan zien we Rosberg in Maleisie op de 2de startplaats terwijl de beste kwalificatie van Schumacher een 5de startplaats was in Turkije.
De stand staat momenteel, 9 tegen 2 in het voordeel van Nico Rosberg. Dat moet verschrikkelijk pijn doen bij Schumacher.

Red Bull 6-5
Bij Red Bull zien we vooral evenwicht tussen de rijders onderling, terwijl de eentje jonger is dan de ander. Mark Webber mag wel ouder zijn, hij geeft hoe dan ook genoeg weerstand aan de jonge Sebastian Vettel. De stand op dit moment staat 6 tegen 5 in het voordeel van Webber.

Bij de laatste drie kwalificaties is de pole position naar Vettel gegaan, terwijl de drie daarvoor weer naar Webber waren gegaan.
Maar als we naar de daadwerkelijk poles beiden heren kijken, dan zien we het omgekeerd, Vettel heeft 6 poles terwijl Webber slechts 4 heeft tot nu toe.
Red Bull heeft een beetje pech met de twee kemphanen want hierdoor wordt de spanning binnen het team naarmate de eind van seizoen binnen gezichtsveld komt groter en bijna ondraaglijk voor beide rijders.
Dat Red Bull de snelste auto van het veld is geen geheim, dat getuigt de aantal poles die het team dit seizoen achter zijn naam heeft, maar liefst 10 stuks.

Ferrari 8-3
Als we naar de oudste F1 team kijken, Ferrari. Zien we dat Fernando Alonso de man to beat is. We moeten helaas constateren dat de stand momenteel 8 tegen 3 is, in het voordeel van Alonso.
In het begin dat iedereen dat Alonso het moeilijk zou krijgen met Massa, maar dat is tot op heden niet uitgekomen. Leuk om te vermelden is het feit dat Massa niet al te ver was van Alonso in de eerste vijf en laatste vier GP's. Met uitzondering van Maleisië, daar stond geen Ferrari in de kwalificatie top 10. Saliant detail is ook het feit, dat Massa zowel in Monaco als in Turkije de enige Ferrari rijder was in de kwalificatie top 10.

Williams 8-3
En nu de beurt aan de Williams team, ook hier zien we een erg jonge en wat ouder rijder. Hier zien we in tegenstelling tot de Mercedes team, dat de ouder en ervaren rijder, Rubens Barrichello bijna alle duels van zijn jonge teamgenoot, Nico Hulkenberg wint. De stand hier staat dan ook op 8 tegen 3 in het voordeel van Barrichello. En zo laat Barrichello zien dat hij nog steeds snel is, in tegenstelling tot zijn vroeger teamgenoot bij Ferrari, Michael Schumacher.
Maa de jonge Nico doet het helemaal niet slecht, zijn beste kwalificatie was in Maleise waar hij op de 5de startplaats kwam terwijl Rubens niet verder kwam dan een 7de startplaats (
zijn beste kwalificatie).

Renault 11-0
Bij Renault zitten ze op rozen met een rijder zoals Robert Kubica, hij is snel en heeft alle duels tot nu toe van zijn teamgenoot gewonnen. Nu moet je natuurlijk niet vergeten dat zijn teamgenoot, Vitaly Petrov een rookie is binnen de F1 en hoewel hij het redelijk goed presteert lukt het hem niet om Kubica in de kwalificaties te evenaren. De enige keer dat Petrov zijn teamgenoot, Kubica kon volgen was tijdens de kwalificatie van de GP van Turkije waar hij 9de startplaats in handen kreeg en Kubica de 7de startplaats. De pijnlijkste stand in de kwalificatie duels staat op 11 tegen 0 in het voordeel van Kubica.

Force-India 9-2
De vroeger Spijker team is aan het einde van 2007 overgenomen door Force-India en sindsdien is de team van een achterveld naar de top van het middenveld uitgegroeid. Vooral de rijder Adrian Sutil is hier de constante factor, hij is sinds 2008 bij Force-India en heeft knap dingen laten zien.
Vooral aan het begin van het seizoen kon je hem regelmatig in de kwalificatie top 10 vinden, maar sinds Canada is hij en ook niet zijn teammaat, Vitantonio Liuzzi in de top 10 te vinden.
Maar dat hij de snelste is van de twee is geen twijfel mogelijk, de stand staat nu op 9-2 in het voordel van Sutil. De beste kwalificatie van Sutil was in Maleise met een 4de startplaats terwijl Liuzzi in Canada zijn beste kwalificatie reed met een 6de startplaats als beloning.

Toro Rosso 9-2
Bij de tweede team van Red Bull, Toro Rosso ... letterlijk de vertaling van Red Bull in het Italiaanse zien we twee jonge rijders, een Zwitser,
Sebastien Buemi en een Spanjaard, Jaime Alguersuari vechtend om een toekomstige plaats in de Red Bull. Sebastien Buemi.
Alguersuari is een van de rookies van 2010, terwijl Buemi al een volledig F1 seizoen heeft gereden.
Hierdoor staat de stand op 9 tegen 2 in het voordeel van Buemi.

Lotus 6-5
De Lotus team, de legendarische naam is weer teruggekeerd in de F1 maar de prestaties ervan laten nog teveel te wensen over. De team is niet competitief genoeg om met de gevestigde orde mee te kunnen komen, de enig prestatie is dat zij de beste rookie team zijn van 2010. Ze hebben een zeer ervaren rijder, Jarno Trulli en een ex-McLaren rijder, Heikki Kovolainen maar ze hebben geen snelle auto. De strijd onderling gaat hand in hand en ook hier is evenwicht tussen beide rijders, daarom staat de stand nu op 6 tegen 5 in het voordeel van Trulli. Maar dat kan na de volgende kwalificatie alweer gelijk zijn.

HRT 6-3
En nu de tweede rookie team van het seizoen 2010, de Hispani Racing Team. Een team die in handen is van een Spaanse eigenaar die waarschijnlijk een droom heeft om later Alonso in te lijven. Ze hebben in ieder geval het mogelijk gemaakt om de een beroemde naam weer in de F1 te krijgen, namelijk de naam Senna. Niemand minder dan Bruno Senna, de neef van de verongelukt Ayrton Senna in 1994. Zelfs de vertrouwde helm van Senna is weer op een racewagen te zien en dat is publiciteit voor zo'n jonge team die toch constant in geldzorgen zit altijd meegenomen.
Zoals Senna is zijn teamgenoot Karun Chandhok ook een van de rookie dit seizoen, toch staat de stand onderling op dit moement 6 tegen 3 in het voordeel van Senna.
Echter de engeland werd Senna om geld redenen vervangen door Sakon Yamamoto en nu in Duitsland wordt Chandhok vervangen door Yamamoto. De jonge Japanse rookie heeft zowel van Chandhok als Senna zijn eerste kwalificatie duel verloren.

BMW-Sauber 6-5
Bij BMW-Sauber hebben ze gekozen voor een ervaren en minder ervaren rijder. De oude BMW is dit seizoen overgenomen door Peter Sauber die pas in 2011 zijn eigen naam mag doorvoeren zonder de verwijzing naar de BMW team, volgende seizoen dus de Sauber F1 team.
Ook hier heerst evenwicht tussen beide rijders al is de Japanse Kamui Kobayashi de agressiefst rijder van beide terwijl de Spanjaard, Pedro de la Rosa meer berekent te werk gaat.
Beide heren hebben de 9de startplaats als
als de beste kwalificatie van het seizoen. Voor De la Rosa was dat in Engeland en voor Kobayashi was dat in Maleisië.
De stand onderling staat momenteel op 6 tegen 5 in het voordeel van De la Rosa.

Virgin 10-1
De laatste rookie team van het seizoen is de F1 team, Virgin. Ook heir heeft men gekozen voor een ervaren en rookie gekozen. De ervaren man is Timo Glock en de rookie is Luca di Grassi.
De team heeft geen snelle auto en staat regelmatig afwisselend met de HRT samen helemaal achterin en dat zie ik 1-2-3 geen verandering inkomen, zeker niet dit seizoen.
Nu is het niet zo verwonderlijk dat ook hier de rookie door de ervaren rijder wordt platgereden, de stand staat dan ook 10 tegen 1, in het voordeel van Glock.

De volgende keer kijken we naar de duels na een GP.


Bookmark and Share

Geen opmerkingen: