19 mei 2007

Milli Görüş

Is één van de grootste islamitische stichtingen in Europa, met afdelingen in onder meer Duitsland en Nederland. Zij hebben vooral sterke banden met Turkije. Haar doelstelling is om Turkije in een islamitische staat te veranderen. De buitenlandse aftakkingen hebben voornamelijk als doel om op te komen voor de plaatselijke Turkse en islamitische minderheden.

De naam Milli Görüş komt oorspronkelijk af van een boek van de ultraconservatieve islamitische leider Necmettin Erbakan. Vrij vertaald betekent het "Nationale Visie".

De Nederlandse afdeling van Milli Görüş telt ongeveer 30.000 aanhangers, waarvan het overgrote deel van Turkse afkomst is. Milli Görüş heeft ondertussen al ongeveer 23 moskeeën in Nederland. De Milli Görüş-moskeeën willen zich niet aansluiten bij de zogenaamde Diyanet-moskeeën, die onder controle staan van de Turkse regering.

Milli Görüş beweert meerdere malen afstand genomen te hebben van de radicale islam. Zo sprak de beweging zich openlijk uit tegen het slaan van vrouwen door mannen. Maar is ze tegen een verbod op het dragen van de nigaab (een smalle spleet is waardoor de ogen te zien zijn) en de chador (gewaad dat het hele lichaam behalve het gezicht bedekt) in openbare gebouwen. Ook beweert de beweging zich in te zetten voor integratie en emancipatie van Turken in de Nederlandse maatschappij.

Na de moord op Theo van Gogh werd in de moskeeën van Milli Görüş een preek voorgelezen, waarin openlijk afstand genomen werd van de moord. Milli Görüş noemde hierin de moord op Van Gogh "een laffe daad, waarbij het extra treurig was dat de moord door een moslim in de naam van de islam is gepleegd". Volgens liberale moslims is dat een excuus om haar naam te zuiveren.

Tegenstanders van Milli Görüş vinden dat de stichting zich naar buiten toe weliswaar liberaal en gericht op integratie voordoet, maar dat binnenin de moskeeën extreme preken worden gehouden. Tegenstanders wijzen op de banden die Milli Görüş nog altijd heeft met de in Turkije verboden fundamentalistische Refah-partij. Op het internet circuleren uitspraken gedaan in Milli Görüş moskeeën in Nederland, waarin opgeroepen wordt "oorlog tegen diegenen die de haram, de religieuze verboden van Allah, vermijden".

Geen opmerkingen: