13 mei 2007

Massa wint GP van Spanje


Hoewel de McLaren’s in alle trainingssessies de snelste waren, werden ze gisteren door Ferrari verrast. En vandaag, juist voor zijn eigen publiek wist Alonso niet te winnen. Al in de eerste bocht heeft hij geprobeerd een aanval te doen op de Ferrari die van pole was vertrokken, echter zonder succes. Door deze actie verloor hij nog eens twee plekken, hij was ook de enige coureur van het veld die zijn eigen vertrekplaats (2de) niet wist goed te maken. Toch wist Alonso op het podium te finishen, maar dat laatste heeft hij te danken aan de uitval van Kimi Raikkonen (Ferrari).

Voor de tweede achtereenvolgende keer wist de kleine Braziliaan Felipe Massa in de Ferrari wederom te winnen en ditmaal in de thuiswedstrijd van Alonso, nadat hij gisteren al ervandoor ging met de pole position. Desondanks blijft Massa met 27 punten net achter Alonso die nu 28 punten heeft in het kampioenschap.

Maar dit was niet alles, de teamgenoot en F1 debutant, Lewis Hamilton wist voor de derde keer achter elkaar als tweede te finishen en is nu de nieuwe leider in het kampioenschap en dat doet zeer bij tweevoudige wereldkampioen Fernando Alonso. Ondertussen heeft Hamilton vier races gereden en wist vier keer op het podium te finishen. Indrukwekkend voor zo’n jonge debutant, hij is pas 22 jaar.

Maar goed als we naar het constructeurschap kijken dan ligt McLaren nu comfortabel aan de leiding met 59 punten, terwijl Ferrai genoegen moet nemen met 48 punten. Op een derde plaats vinden we BMW met 23 punten en als vierde Renault met 11 punten (de titelverdediger).

Ik vrees dat als Massa zo blijft rijden, dat hij wel eens de eerste Braziliaanse F1 wereldkampioen gaat worden na de dood van Ayrton Senna. Want ook deze vraag houdt de Brazilianen al sinds 1994 bezig, wie zal de opvolger van drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna zijn. Rubens Barrichello had de potentie maar koos ervoor om het knechtje van Michael Schumacher te worden en heeft zo zijn carrière vergooid in dienst van de Duitser. Felipe Massa is zeer talentvol maar ik zie in hem geen opvolger van Ayrton Senna. Dat komt misschien omdat ik niet objectief genoeg ben of hem simpelweg niet mag.

Met uitzondering van de eerste bocht en een paar momenten zoals de botsing van de Williams van Alexander Wurz tegen de achterkant van de Toyota van Ralf Schumacher, de vlammen die uit de Ferrari van Massa vlogen na zijn pitstop en de losse moer bij de BMW van Nick Heidfeld was de race verder niet spannend te noemen. Inhaalacties waren er nauwelijks of niet en de pogingen ertoe waren ook nihil. Alonso ging nog het gevecht aan met Raikkonen maar moest de Ferrari laten gaan en wachten tot deze uitviel om hem voorbij te gaan.

De eer van BMW werd deze keer gered door de Pool Robert Kubica die vierde werd. Dit nadat Nick Heidfeld eerst veel tijd verloor door een losse wielmoer om daarna uit te vallen met versnellingsbak problemen.

Als vijfde is verrassend genoeg de oudste deelnemer van het veld, David Coulthard in de enige overgebleven Red Bull bolide. Terwijl zijn teamgenoot Mark Webber al vroegtijdig uitgevallen was met hydraulische problemen. En daarmee heeft Red Bull Racing de eerste vier punten van het seizoen binnen. Knap gereden van Coulthard.

Zesde werd Nico Rosberg in de enige overgebleven Williams, die in wezen een bedreiging was voor Coulthard als de race een ronde of vijf meer zou hebben geduurd. Zijn teamgenoot Alexander Wurz had minder geluk en ook hij moest het vroegtijdig opgeven.

Niet Giancarlo Fisichella maar Heikki Kovalainen in de Renault werd zevende en pakt dus twee punten voor Renault. Teleurstellend was Fisichella, die net buiten de punten viel op een negende plaats.

En wie had gedacht dat Takuma Sato in de Super Aguri, op een achtste plaats zou eindigen?
Voor een team dat bezig is aan har tweede seizoen is dit natuurlijk erg goed en de eerste punten van het seizoen zijn dus binnen. Dit kleine Japanse team doet het momenteel beter dan de twee grote Japanse teams, namelijk Honda en Toyota.

De tweede Super Aguri werd elfde terwijl de Honda’s op plaats tien en twaalf geëindigd zijn. En weer zagen we beide Spijkers achterin eindigen zoals gewoonlijk. En weer is Albers verslagen door zijn jonger teamgenoot, Sutil.

Teleurstellend was de uitval van beide Torro Rosso en Toyota wagens.

De volgende race zal in Monaco worden gehouden, een van de mooiste Grand Prix van het seizoen en altijd garant voor het nodige spektakel en crashes want in de straten van Monaco is de vangrail angstjagend dichterbij dan je zou willen. Maar ja, dat maakt juist de race spannend en boeiend om naar te kijken.

Geen opmerkingen: