14 november 2010

Vettel wint in Abu Dhabi en wordt Wereldkampioen

Sebastian Vettel - F1 Wereldkampioen 2010


Het beloofde een spannende Grand Prix te worden in Abu Dhabi en dat werd het ... en zoals voorspeld ging een derde er met de titel van door, twee die er juist erom streden en beiden met lege handen achterbleven. Salliant detail is dat de podium na de GP van Abu Dhabi bestond uit de drie wereldkampioenen, Vettel (2010), Hamilton (2008 en Button (2009).

Sebastian Vettel deed het onmogelijke en nam het initiatief en liet niets over aan het toeval. Alleen zo heeft het de wereldtitel naar zich toe getrokken, het begon allemaal met de zege in Singapore, gevolgd door die in Japan en Brazilië. Maar door gisteren de pole position te grijpen was het halve werk min of meer gedaan. Alles wat daarna kwam lag niet meer in zijn vermogen om tegen te houden.

Voor Red Bull was vandaag het feest compleet, in de vorige GP hadden ze de constructeurstitel binnengehaald en nu werd hun eigen coureur ook wereldkampioen en dat voor een team dat officieel maar zes seizoenen meedraait in de F1, chapeau!

Vettel deed gewoon zijn ding, won de race en werd vandaag de jongste F1 wereldkampioen en zo won wederom een Duitser de felbegeerde titel in F1. Sebastian is vandaag 23 jaar en 135 dagen.
Dit record stond eerder op naam van Hamilton, die in 2008 kampioen werd op de leeftijd van 23 jaar en 301 dagen. Ooit was ook Alonso de jongste kampioen in 2005 toen hij 24 jaar en 59 dagen was, hij is nog steeds de jongste tweevoudig wereldkampioen met 25 jaar en 85 dagen.

Op de tweede plaats eindigde Lewis Hamilton, hoewel hij kansloos was voor de wereldtitel, gaf hij de strijd niet op en deed alles om de race te winnen. Maar door een verkeerde pitstop timing kwam hij achter Robert Kubica en bleef ronden lang achter de Pool rijden en daardoor verloor hij veel tijd. Maar een tweede plek was alleen mogelijk wanneer de Renault rijder zijn pitstop moest maken, maar toen was het al te laat voor Hamilton om Vettel nog het "leven zuur" te maken.

Derde werd Jenson Button, die zoals verwacht de buffer achter Hamilton was, hij deed zijn best om zijn teammaat te helpen al kon hij weinig doen om dat te bereiken. Want zolang Vettel voor Hamilton reed was dit een "mission impossible". Toch wist Button nog ronden lang aan de leiding te rijden tot hij zijn pitstop moest maken en de leiding weer aan Vettel overliet. Maar voor McLaren ging het ook om de constructeurskampioenschap. McLaren heeft maximaal punten verzameld en werd zo tweede in de constructeurskampioenschap.


V.l.n.r. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Jenson Button


Net buiten het podium werd Nico Rosberg (weer een andere Duitser) vierde in zijn Mercedes wagen die een anonieme race reed maar wel waardevolle punten voor Mercedes heeft binnengehaald. Nico deed het in ieder geval vele malen beter dan zijn teamgenoot Michael Schumacher die al in de eerste bocht een foutje maakte en getorpedeerd werd door de Force India van Vitantonio Liuzzi voor wie dit naar alle waarschijnlijkheid het einde van zijn F1 carrière kan inluiden.


Michael Schumacher heeft alle geluk in Abu Dhabi


Vijfde werd Robert Kubica in de eerste Renault wagen die ronden lang Hamilton achter zich wist te houden tot grote frustratie van Hamilton.

Zesde werd Vitaly Petrov die dankzij de sterke Renault wagen waarin hij reed zich de beste F1 rookie van het seizoen mag noemen, hij heeft sowieso dit seizoen 27 WK-punten verzameld en werd zo 13de in het kampioenschap. Maar zijn optreden van vandaag heeft wel de titelaspiraties van Alonso letterlijk en figuurlijk "om zeep geholpen".
Hij heeft ronden lang Alonso achter zich gehouden, eigenlijk 40 ronden lang!

Vanaf de pitstraat heeft de engineer van Ferrari gedacht ten aanzien van Petrov "Fernando is faster than you!"
Maar de jonge Rus die officieel nog geen F1 stoeltje heeft voor het volgende seizoen, heeft zich hiermee goed in de kijkers gereden? Maar een open sollicitatie bij Ferrari lijkt mij kansloos.

En wie vinden we op de zevende plaats, juist een gefrustreerde Spanjaard, Fernando Alonso!
Wie had dit scenario kunnen voorspellen? Alonso heeft zijn pitstop op fhet aller slechtste moment gedaan, in de 15 ronde ging hij naar binnen en toen hij naar buiten kwam lag hij 13de ... puntloos en daarna ronden lang vast achter Petrov. Voor Alonso was dit heel zuur, in Abu Dhabi kun je onmogelijk passeren zonder risico's. Maar ook al zou Alonso, Petrov voorbij zijn gegaan dan kwam hij nog altijd 3 punten tekort om wereldkampioen te worden.

Achteraf kun je vaststellen dat Ferrari niet tegelijkertijd met de Red Bull tijdens de pitstop moest klappen. Tja, dit was duidelijk de verkeerde strategie.

Alonso heeft alles geprobeerd en ook hier en daar risico's genomen tot wel drie keer toe maar hij kwam de gele Renault niet voorbij.
En nota bene het F1 team waarin hij wereldkampioen werd in 2005 en 2006, ditzelfde team heeft hem nu van zijn derde wereldtitel weerhouden.


Fernando Alonso - F1 Vice-Kampioen 2010
en de grootste verliezer in Abu Dhabi



Aan de ander kant mag Red Bull een diepe buiging voor Renault maken, zij rijden namelijk met Renault motoren en beide Renault rijders hebben de concurrentie van Red Bull achter zich weten te houden.

En wie werd achtste dan? Dat was Mark Webber, de tweede rijder van Red Bull die niet de support kreeg van zijn team in de voorgaande GP's. Hoewel Webber de leiding in het WK heeft gehad is hij niet in staat geweest om dat te verzilveren in zijn laatste GP.


Mark Webber - De tweede verliezer. Volgend jaar weer proberen.


En zo werd het weer eens bewezen, dat als twee om een titel strijden een derde er vandoor gaat en dat is vandaag gebeurd.


Sebastian Vettel, pakt de titel af van Alonso en Webber!


Negende werd de Spanjaard Jaime Alguersuari, de jongste rijder van het F1 veld en met de moeilijkste naam om uit spreken. Ook hij heeft nog geen stoeltje voor volgend seizoen.

Als laatste in de top 10 vinden de moe gestreden Braziliaan, Felipe Massa die werkelijk niets meer voor Ferrari heeft gedaan in de laatste twee GP's van het seizoen. Vandaag heeft hij nog een miserabele WK-punt weten te scoren. En zelfs vandaag moest hij zijn 6de plaats in het kampioenschap weggeven aan Rosberg.

Net als vorige jaar in Abu Dhabi was de vertoning van Ferrari niets bijzonders.
Voor de Italianen en alle tifosi was het een grote teleurstelling dat Alonso de titel niet heeft kunnen winnen. Voor de Red Bull en Vettel fans was dit hun feestdag geworden.

En ik weet nog een volk dat stond te juichen toen Vettel de titel won, namelijk de Brazilianen want die hebben Alonso nooit de titel gegund nadat hun landgenoot, Massa aan de kant moest gaan voor Alonso tijdens de GP van Duitsland.

Uitslag GP van Abu Dhabi


En zo kwam een spannend F1 seizoen tot haar eind, we hebben vijf verschillende coureurs aan de leiding gezien, Alonso, Massa, Button, Webber, Hamilton, Webber, Hamilton, Webber en Alonso. En wie wint uiteindelijk? Vettel!

Ja, ook dat is sport en F1 is niet anders ... tot volgende seizoen. See you next year!



Bookmark and Share

1 opmerking:

Anoniem zei

He Carlos, Mooi verhaal en zeer goede samenvatting. Roeping gemist.
Peter