06 november 2010

Hulkenberg op pole in Brazilië

De weergoden hebben voor een mooie kwalificatie gezorgd en dat was ook nodig om de dominantie van Red Bull een beetje te reduceren.
Voor de rijders was het heel anders gelopen dan verwacht doordat men op "wet tyres" moest blijven rijden terwijl de "intermediates tyres" ook niet de goede keuze waren.

Voor twee rijders was het zaak om zo hoog mogelijk te kwalificeren want zowel Andrian Sutil als Sebastien Buemi worden als gevolgd van hun acties in Zuid-Korea vijf plaatsen terug in de grid gezet na de kwalificatie.

Maar goed wie had ooit kunnen dromen dat een rookie in een Williams dit seizoen een pole position zou kunnen rijden? Ik denk niemand bij Williams en ook niet bij Nico Hulkenberg zelf had zoiets gedacht of zelfs durven te denken.

Het onmogelijk is dus geschied, het was alweer vijf jaar geleden dat een Williams pole stond.
Toevallig was dat ook door een Duitser, Nick Heidfeld in 2005 in de GP van Europa toen Williams nog met de BMW motor reed. Het was ook de enige pole position van Williams in 2005.

Vandaag was de grote man, de 23 jarige Duitser, Nico Hulkenberg die in zijn aller eerste seizoen al 18 WK-punten heeft verzameld en nu zijn eerste pole position aan zijn CV kan toevoegen. En zo heeft Hulkenberg alle vijf titel kanshebbers achter zich gelaten in een mindere wagen. Dit was echt een geval van op de juiste moment op de juiste plaats op het circuit.


V.l.n.r. Sebastian Vettel, Nico Hulkeneberg en Mark Webber


Tweede werd Sebastien Vettel, die alsnog een Red Bull op de eerste startrij heeft gezet ... het scheelde maar weinig maar toch nog altijd 1,049 seconden langzamer dan Hulkenberg.
Maar hij mag tevreden zijn van alle zijn rivalen starten achter hem inclusief zijn eigen teamgenoot.

Mark Webber start morgen vanaf de derde startplaats en zal morgen het gevecht aangaan met zijn teamgenoot om zo nog een kans op de titel te maken.

Maar de concurrentie hijgt in zijn nek want vlak daarachter zal Lewis Hamilton in de McLaren vanaf de vierde plaats starten. Met daarachter Fernando Alonso in de Ferrari die momenteel de WK-leider is. De vraag is of hij morgen na de GP ook nog leider is.

Op de zesde startrij vinden we de eerste Braziliaan, Rubens Barrichello geboren en getogen in S
ão Paulo en hij zal in zijn hoofd krabben waarom zijn teamgenoot en niet hij op pole staat. Ze hebben dezelfde wagen en hij heeft ook nog eens meer ervaring, maar ja het zat hem een beetje tegen.

Vlak daarachter start morgen Robert Kubica die vooral in de openingsfase van de kwalificatie erg goed heeft gereden maar aan het eind ervan niet wist mee te komen met de rest.

Op de achtste startplaats vinden we Michael Schumacher in de Mercedes wagen die in de laatste kwalificatie (Q3) nog op de tweede plaats is geweest om daarna keihard naar achteren te denderen.

En op de negende plaats vinden we winnaar van 2008, namelijk Felipe Massa in de tweede Ferrari wiens missie is Alonso's concurrentie WK-punten afsnoepen. Maar met zo'n kwalificatie wordt dat ook niets morgen. De Brazilianen hadden meer verwacht van hem en Barrichello verwacht maar ook dat bleef vandaag uit.

En op de tiende plaats zal morgen Vitaly Pretov in de tweede Renault van start gaan en zo zien we ineens twee rookies in de kwalificatie top 10 staan. Dat is weer wat anders dan alleen steeds de gevestigde orde in de top 10 te zien.

Alle ingrediënten voor een spannend race zijn morgen aanwezig, twee rookies die een F1 stoeltje willen voor volgende seizoen willen, een WK-leider die morgen drievoudig wereldkampioen kan worden en nog drie titel kanshebbers die alles er aan zullen doen om zoveel mogelijk punten te scoren.

Tot morgen!



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: