20 november 2010

Biografie Sebastian Vettel

Sebastian Vettel - F1 WC 2010


Sinds een week geleden heeft de F1 weer eens een nieuwe "held" erbij gekregen, dit seizoen viel de beurt aan de jonge Duitser Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel is in Heppenheim in Duitsland op 3 juli 1987 en voor de astrologen onder ons, hij heeft als sterrenbeeld Kreeft. Volgens zijn sterrenbeeld zou Vettel o.a. de volgende eigenschappen bezitten: Vasthoudend, loyaal, sympathiek, eenvoudig, patriottisch en eenvoudig. Ja, dat is Vettel, vooral dat laatste hoop ik dat hij zeker blijft ... eenvoudig.

In zijn sterrenbeeld komt ook het woord humeurig voor, dat verklaard waarschijnlijk het feit dat hij een verschrikkelijk jongen was op school. Wat ook van hem bekend is, zijn zijn vroegere helden die hij "de drie Michaels" heeft genoemd; Michael Schumacher, Michael Jackson en Michael Jordan. Zijn grootste droom was om een zanger zoals Michael Jackson te worden, maar al gauw realiseerde hij zich dat het onmogelijk was wegens gebrek aan een goede stem.

En nu 23 jaar later treedt hij in de voetsporen van zijn held, Michael Schumacher en wat nog erger voor hem is, hij heeft dit seizoen tegen zijn held geracet en hem ook verslagen ... zijn eigen held, nee dat lijkt mij niets.


Priv
é leven
Nobert Vettel en zijn moeder Heike Vettel zijn de trotse ouders van Sebastian Vettel.
Vettel heeft nog een jongere broer, Fabian en twee oudere zusters, Melaine en Stefanie.


Nobert & Fabian Vettel


Heike Vettel


Vettel is niet getrouwd, maar heeft een vriendin, Hanna Prater met wie hij sinds 2006 een relatie heeft, maar Vettel houdt zijn prive en F1 leven strikt gescheiden. In een interview vroegen ze hem onlangs naar zijn vriendin en hij zei: "Breng nooit je meisje naar je werk mee".

Maar dat heeft hij wel gedaan, tijdens de GP weekend in China werden hij en Hanna voor het eerst gespot in de F1 paddock.


Hanna Prater & Sebastian Vettel


Verder woont hij in Switserland in Thurgau Ellighausen
en is een grote fan van de Duitse voetbalclub, Eintracht Frankfurt die vorig jaar nog zijn 110 jarig bestaan heeft gevierd. Toeval of niet, Eintract Frankfurt werd in de categorie "onder 17", dit seizoen voetbalkampioen van Duitsland.

Net zoals bijna alle F1 coureurs is Vettel geen reus, met zijn lengte van 1,74 cm en een gewicht van slechts 64 kilogram.
Zijn hobby's zijn o.a. snowboarden, mountainbiken, voetballen, zwemmen en fitness. Als favoriete drankje heeft hij op zijn lijst staan, Red Bull Kombucha, hij eet graag pasta. Hij houdt tevens van alle soorten muziek en is vooral een verzamelaar van Beatles platen.
Zijn lievelings F1 circuits zijn Monaco en Spa-Franchorchamps en hij is ook een Alonso fan, die hij overigens dit seizoen heeft verslagen. Tja, het is eenzaam aan de top.


Race carrière
Karting
Op 8 jarige leeftijd begon hij met karten. Toen hij 14 jaar was won hij de Junior Monaco Kart Cup die in 1998 en 1999 door zijn F1 collega, Robert Kubica gewonnen was.
Vanaf zijn 13de staat Vettel onder contract bij red Bull, die zijn talent direct herkend heeft.

Vettel & Schumacher 1999


Formula BMW ADAC
In 2003 op 16 jarige leeftijd promoveerde Vettel naar de open racewagens en kwam bij de Formula BMW ADAC waar hij in zijn eerste jaar vice-kampioen werd om vervolgens in 2004 het kampioenschap te winnen. In dat jaar brak hij alle records, won 18 van de 20 races, reed in totaal 14 poles, 13 snelste ronden, 20 podiums en 387 uit 400 te behalen punten. En dit alles met slechts 17 jaar. De formule 1 roem was slechts 6 jaar van hem verwijderd.
In zijn Formula BMW jaren reed hij tegen zijn huidige F1 collega's, Adrian Sutil en Sebastien Buemi.

Formula 3 Euro Series
In 2005 en 2006 reed hij in de Formula 3 Euro Series waar hij in 2005 niet verder kwam dan een 5de plaats als eindstand zonder een overwinning slechts
één snelste ronde, 5 podiums en 57 punten. In 2006 ging het beter en werd hij vice-kampioen met 4 overwinningen, 1 pole, 5 snelste ronden, 9 podiums en 75 punten.

Spaanse Formula 3
Zijn Spaanse Formula 3 avontuur in 2005 (slechts één race) was een drama voor Vettel.

Formula 3 Masters
Ook bij de Formula 3 Masters heeft Vettel zijn sporen niet achtergelaten, puntloos in 2005 en 2006 met respectievelijk een 11de en 6de plaats behoren niet tot zijn successen.
Tijdens de Formula 3 Masters stond hij o.a tegenover, Lewis Hamilton, Adrian Sutil en Lucas di Grassi, Bruno Senna. Lewis won uiteindelijk in Zandvoort in 2005.
In 2006 stond Vettel naast Kamui Kobayashi, Kazuki Nakajima, Bruno Senna, Sebastien Buemi. Paul di Resta won dat in Zandvoort.

GP van Macau
In de prestigieuze GP van Macau wist hij in 2005 derde te worden terwijl hij in 2006 niet verder kwam dan de 23de plaats een zware tegenvaller voor Vettel. In 2005 werd Vettel door de Braziliaan Lucas di Grassi verslagen die nu in dit seizoen F1 rookie was bij de F1 Virgin team dit niets won of zelfs 1-WK punt wist te scoren. Het kan soms raar lopen met je race carrière.

Formula Renault 3.5 Series
In 2006 reed hij ook drie races in de Formula Renault 3.5 Series, waarbij hij één race won en één pole reed inclusief twee podiumplekken maar slechts 15de werd.
In 2007 reed Vettel nog zeven races bij de Formula 3 Euro Series waar hij 5de werd in het eindklassement. Het kampioenschap werd gewonnen door de jonge Portugees, Alvaro Parente die een uitstekend seizoen heeft gehad. Maar schijnbaar had Vettel zijn hoofd ergens anders in die periode. Hij wou natuurlijk Formule 1 rijden en dat is hem gelukt.


Formule 1 carrière
BMW Sauber
In 2007 mag Vettel als invaller van Robert Kubica bij BMW Sauber als F1 rookie aan de slag, hij was overigens al sinds de GP van Turkije in 2006 testrijder bij BMW Sauber.
Eigenlijk was in 2006, Robert Kubica de testrijder bij BMW Sauber, maar omdat Jacques Villeneuve de laan werd uitgestuurd, nam Robert Kubica zijn werk over en liet zijn testwerk aan Sebastien Vettel over.

Maar mocht in 2007 tijdens de GP van USA zijn debuut in de F1 maken bij BMW Sauber. Hij werd toen 7de en scoorde ook meteen zijn aller eerste WK-punten (2 punten). De race werd een 1-2 tje voor McLaren (Lewis Hamilton won en Fernando Alonso werd 2de).

Vettel - BWM Sauber2007


Toro Rosso
Drie GP's lang mocht Vettel F1 langs de zijlijn kijken, pas tijdens de GP van Hongarije in 2007 mocht hij plaats nemen achter het F1 stuur van een van de Torro Rosso wagens, naast Vitantonio Liuzzi (die dit F1 seizoen voor Force-India reed) als invaller van Scott Speed, die duidelijk de "speed" niet had. In het F1 seizoen 2007 werd Vettel 14de met 6 WK-punten.

In 2008 reed Vettel zijn eerste seizoen bij Toro Rosso. In dat jaar won hij zijn allereerste GP, de regenachtige GP van Italië in Monza. In Monza wist hij ook met de Toro Rosso zijn allereerste pole position te rijden. In zijn eentje versloeg hij de Mclaren van Kovalainen, de
BMW Sauber van Kubica en Heidfeld, de Renault van Alonso en de Red Bull van Webber. Terwijl zijn teammaat, Sebastien Bourdais werd 18de met een ronde achterstand. Een ster was geboren.

Vettel - Toro Rosso 2008


Vettel - Gp van Italie 2008


Red Bull
In 2009 besloot de eigenaar van Red Bull en Toro Rosso, Dietrich Mateschitz zijn beschermeling uit de kweekvijver te halen en naar zijn paradepaardje F1 team over te brengen. Dit bleek een uitstekende beslissing te zijn geweest. Vettel won 4 van de 17 races, reed 4 poles en 3 snelste ronden, kwam 8 keer op het podium en verzamelde in totaal 84 punten en werd vice-wereldkampioen in zijn eerste seizoen bij Red Bull.

In 2010 kwam Vettel wederom voor Red Bull uit, won 5 van de 19 races, reed 10 poles en 3 snelste ronden, kwam 10 keer op het podium en verzamelde in totaal 256 punten en werd wereldkampioen. Hoewel hij nooit het WK heeft geleid en veel pech heeft gehad tijdens het seizoen heeft hij zijn eerste titel weten te bemachtigen.

Hij heeft stand gehouden tegen een legioen van voormalige wereldkampioenen, zoals de zevenvoudig wereldkampioen, Michael Schumacher, de tweevoudig wereldkampioen, Fernando Alonso, de wereldkampioenen Lewis Hamilton en Jenson Button en last but not least, zijn eigen teammaat, Mark Webber.

Maar de titel kwam hem niet aanwaaien, naast zijn enorme talent, doorzettingsvermogen, het geloof van zijn team en teammanager, Christian Horner in hem, het feit dat hij de bescherming genoot van Dietrich Mateschitz en dus de nummer 1 van het team was en dat hij de beste wagen van het veld had, de RB6 is het hem gelukt om de felbegeerde titel binnen te slepen.

Maar dit doet niets af aan het feit dat Vettel wereldkampioen werd, het zijn nu eenmaal de ingrediënten die de eerdere wereldkampioenen ook hebben gekend, zoals Alain Prost, Ayrton Senna, Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Hakkinen, Michael Schumacher, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton en Jenson Button om maar een paar te noemen.


Vettel - Red Bull 2009


Vettel & Mateschitz 2010


De Red Bull bolide - RB6 2010


Helm design

In de loop der tijd verandert een Formule 1 coureur zijn helm, soms een andere kleurstelling of vanwege een nieuwe sponsor of team. Hieronder de laatste drie designs van Vettel's helm.


Vettel heeft vooral in 2010 een paar specials, ik ga ze niet allemaal tonen maar hier een paar designs en uiteraard die echte special, die na de GP van Italie waar hij de Italiaanse vlag en tekst: "Grazie mille Toro Rosso!" oftwel "Duizendmaal dank Toro Rosso!" op heeft laten zetten.
En uiteraard zijn laatste helm design die hij in Singapore en Abu Dhabi heeft gebruikt.


Helm design Italië 2008


Helm design Monaco 2010


Helm design Engeland 2010


Helm design Singapore 2010


Helm design Abu Dhabi 2010



F1 records
Jongste coureur die een race begint - USA 2007 met 19 jaar en 349 dagen
Jongste coureur die punten scoort -
USA 2007 met 19 jaar en 349 dagen
Jongste leider van een race - Japan 2007 met 20 jaar en 89 dagen
Jongste winnaar - Italië 2008 met 21 jaar en 73 dagen
Jongste pole position winnaar - Italië 2008 met 21 jaar en 73 dagen
Jongste coureur op het podium -
Italië 2008 met 21 jaar en 74 dagen
Jongste wereldkampioen - Abu Dhabi 2010 met 23 jaar en 135 dagen

Bij de meeste pole positions in één seizoen staat hij op gelijk niveau met Jacques Villenuve die net als Vettel 10 pole positions reed in een seizoen. Recordhouder hierin is Nigel Mansell met 14 poles uit 16 races in 1992.

Bij de jongste coureur die een snelste ronde reed, staat Vettel met 21 jaar en 122 dagen op de tweede plaats (GP van Brazilie 2008) achter zijn landgenoot, Nico Rosberg die in Bahrein 2006 met 20 jaar en 258 dagen recordhouder is.

Ook bij de jongste coureur op de eerste startrij neemt Vettel de tweede plaats in met 21 jaar en 73 dagen tijdens de GP van Italië. Recordhouder hierin is de Mexicaan Ricardo Rodriguez die tijdens de GP van Italië in 1961 slechts 19 jaar en 208 dagen was.

Bij de meeste punten in
één seizoen neemt Vettel de 5de plaats in met 151 punten.
Recordhouder hierin is Michael Schumacher die volgens het nieuwe puntensysteem maar liefst 358 punten in 2002 en met 341 punten in 2004. Derde staat Mark Webber met 161 en vierde Lewis Hamilton met 157 punten.

Een indrukwekkend record voor zo'n jonge wereldkampioen die zeker meer records in de toekomst zal breken en ongetwijfeld ook verliezen, vraagt het maar aan Alonso en Lewis.


Toekomst
In 2011 bij Red Bull, prolongatie titel? daarna naar McLaren of zelfs Ferrari?
Aangezien ik geen glazenbol bezit weet ik het antwoord op bovenstaande vragen niet. Maar dat Vettel nog een keer kampioen wordt, de vraag is niet of hij zijn tweede titel pakt maar wanneer? Hoewel de concurrentie moordend is, is Vettel een blijvertje in de F1. De tijd zal het leren.

See you next year!



Bookmark and Share

1 opmerking:

louis zei

Knap stukkie, lekker geschreven en makkelijk te lezen!
Bedankt