07 november 2010

Vettel wint GP van Brazilie

In tegenstelling tot de kwalificatie was het droog en zonnig tijdens de race en konden de weergoden dit keer niet de gang van zaken beïnvloeden, alleen een safety car situatie met nog 20 ronden te gaan zorgt even voor wat commotie bij Red Bull omdat hierdoor Ferrari wat dichter bij hen zou kunnen komen maar dat was voor Ferrari slechts wishful thinking.

Vandaag werd nog geen van de titel kanshebbers wereldkampioen, wel greep het F1 team van Red Bull naar de constructeurstitel en konden zij in Brazilië feestvieren en zich het beste F1 team van dit seizoen noemen en dat was terecht verdiend.

Sebastian Vettel viert de constructeurstitel van Red Bull


Mark Webber viert de constructeurstitel van Red Bull


Vooral de laatste 10 ronden waren spannend, Fernando Alonso wist Mark Webber nog erg dichtbij te benaderen maar niet voldoende om hem te bedreigen laat staan in te halen, ook Lewis Hamilton kreeg in de laatste ronden "vleugels" en kon nog de snelste ronde op zijn naam zetten als troostprijs, want zijn titelkansen zijn wel erg klein geworden.

De GP van Brazilië werd door de Duitser Sebastian Vettel gewonnen, merkwaardig genoeg heeft de Red Bull niet ingegrepen en dat komt meer omdat ze Vettel als de nr. 1 zien dan dat ze het niet zouden durven om partij te kiezen. Mijn inziens hebben ze al vanaf het begin van het seizoen partij gekozen door voor de jonge Duitser te kiezen. Alleen ze hadden niet verwacht dat de Australiër, Mark Webber zo goed was en weerstand kon bieden aan Vettel en daar bovenop ook nog eens titelkanshebber.

Mark Webber heeft door tweede te worden in Brazilië de schade weten te beperken. Ook was het niet onbelangrijk om voor de leider in het kampioenschap te eindigen. Het liefste had hij natuurlijk gewonnen maar dat zat er vandaag niet in. Hiervoor zou Red Bull's teammanager zelf moeten ingrijpen maar dat heeft hij niet gedaan. Teamorders in Brazilië zouden heel hoog gestraft worden en de boete zou nu geen 100.000 maar 250.000 dollar worden.
Voor Red Bull was de constructeurs kampioenschap heilig en dat hebben ze nu in handen gekregen.

Derde werd Fernando Alonso in de Ferrari, hoewel Alonso en Ferrari blij mogen zijn dat ze de finish hebben gehaald (een ongeluk zit in een klein hoekje) hebben ze toch een uitdaging voor de komende en laatste GP van het seizoen.
De kansen voor Ferrari zien er niet goed uit, was dit ook niet een deja-vu van vorig jaar? Toen waren de Red Bulls ook sterker. Dat weten we aankomende zondag.


V.l.n.r. Mark Webber, Sebastian Vettel,
Christian Horner en Fernando Alonso



Op de vierde plaats, net buiten het podium is McLaren rijder, Lewis Hamilton geëindigd, ook hij heeft zijn best gedaan maar heeft teveel kostbare tijd verloren achter Hulkenberg inde beginfase en later bij het inhalen van allerlei achterblijvers, waarvan Heidfeld een lastig obstakel bleek te zijn.
In theorie maakt Hamilton nog steeds een kans op de titel maar dat laatste verwacht ik niet.

Vijfde werd de tweede McLaren rijder, Jenson Button die een buffer was voor zijn teamgenoot.
Alleen alle concurrenten van Hamilton waren voor hem en niet achter Button. De enige die nog het verschil kon maken zou Felipe Massa zijn geweest door de concurrenten van Alonso het leven zuur te maken en zo waardevolle WK-punten afsnoepen, maar hoewel Massa roept dat hij Alonso zou helpen heb ik daar niets van gemerkt.

Zesde werd alsnog Nico Rosberg in de Mercedes die zich vanaf een 13de startplaats naar voren wist te rijden en wederom voor zijn teamgenoot wist te finishen.

Michael Schumacher reed een anonieme race, maar wist wederom in de punten te finishen, meer dan een zevende plaats zat er vandaag niet in. Het is maar de vraag of hij volgend seizoen betere resultaten zal boeken en zijn jongere teamgenoot kan bijhouden of zelfs verslaan.

Op de achtste plaats vinden we de jonge Duitse rookie, Nico Hulkenberg die vanuit pole mocht vertrekken maar al in de eerste bocht gepasseerd werd door Vettel en een paar bochten later alweer door Webber. En na een paar ronden weerstand te hebben geboden aan Alonso, zag Hulkenberg ook de Ferrari rijder achter de horizon verdwijnen.

Robert Kubica had zijn goede momenten gehad tijdens de kwalificatie, maar vandaag kwam hij niet uit de verf en mag eigenlijk tevreden zijn met zijn negende plaats in de top 10.

Op de tiende plaats vinden we wederom Kamui Kobayashi die niet zo agressief reed als vorig jaar in Brazilië, maar toch weer één WK-punt naar huis meenam.

En nu wordt de wereldkampioenschap pas in Abu Dhabi besloten, want daar zal één van de titel kanshebbers zich tot Formule 1 wereldkampioen 2010 laten bekronen.


Uitslag GP van Brazilië


Tot de volgende GP in Abu Dhabi. Wat mij betreft zal de strijd tussen Alonso en de Red Bulls rijders, Vettel en Webber gaan. Hamilton kan zo goed als afgeschreven worden voor de titel.



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: