26 september 2010

Alonso wint de GP van Singapore

Het was natuurlijk te verwachten na de pole position van Alonso gisteren in de kwalificatie, maar zeker weten doe je dat pas nadat je door de geblokte vlag bent geweest.
Fernando Alonso deed bijna het onmogelijk door weer een GP op zijn naam te zetten, het is de tweede keer dat Alonso de GP van Singapore op zijn naam heeft gezet.

Voor Alonso was het ook de 25 ste GP zege in zijn carrière. Hij had al Juan Manuel Fangio geëvenaard met 24 overwinningen, maar vandaag heeft hij weer twee grote namen van de F1 weten te evenaren namelijk, Jim Clark en Niki Lauda.
Het was ook de 60ste podium voor Alonso in 155 GP deelnames.

Fernando Alonso 25ste zege


Voor Ferrari heeft Alonso ook goede zaken gedaan niet alleen door een overwinning toe te voegen maar door weer eens twee GP's achtereenvolgend te winnen (GP van Italië en Singapore), de laatste keer dat het gebeurde was in 2008 toen Felipe Massa de GP van Europa en België won.

Maar dit is niet alles, Alonso heeft ook een zogenaamde Grand Slam gehaald door de pole position, snelste ronde, zege en aan de leiding in alle 61 ronden tijdens de GP van Singapore neer te zetten.
Dit laatste was ook sinds 2004 niet meer voorgekomen, destijds werd de Grand Slam door Michael Schumacher gehaald, helaas kwam Schumacher vandaag niet verder dan een 13de finish plaats.

Maar goed Alonso deed wat van hem werd verwacht en staat nu tweede (met dank aan Hamilton die ook vandaag geen punten heeft gescoord) in het kampioenschap en dat was twee weken geleden niet het geval, ook Ferrari boekte in de constructeurs kampioenschap ook vorderingen. Met nog vier races te gaan, beginnen zowel Alonso als Ferrari in beide titels te geloven.

Tweede werd Sebastian Vettel, die zijn uiterste best heeft gedaan om Alonso tot de laatste centimeters moeilijk te maken en ik moet bekennen dat hij heel dichtbij kwam en dat getuigde zijn slechts 0,2 seconden achterstand op Alonso na de finishlijn. Ondanks alles heeft Vettel de derde positie in het kampioenschap en ligt nu voor Button.

De derde plaats ging naar Mark Webber, die zich wist op te werken naar boven en met dank aan de uitval van Hamilton enzovoort. Maar goed Webber behoudt nog steeds zijn leiding in het kampioenschap al is die inmiddels flink geslonken, slechts 11 punten meer dan Alonso op plaats twee, dus dat wordt spannend de komende GP's.

V.l.n.r. Sebastian Vettel, Fernando Alonso,
Mark Webber en een Ferrari Engineer



Op de vierde plaats is Jenson Button geëindigd in de enige overgebleven McLaren die zeker van de uitval van zijn teamgenoot, Lewis Hamilton heeft geprofiteerd. Maar de grootste verliezers waren toch het McLaren's rijdersduo. Allebei zijn een plaats naar beneden gedonderd in het kampioenschap.

Verrassend en ook weer niet, vinden we Nico Rosberg in de enige Mercedes in de top 10. Hij reed een constante race wat niet gezegd mag worden van teamgenoot, Michael Schumacher die na contact met zijn landgenoot, Nick Heidfeld in de Sauber zijn eigen race en die van Heidfeld heeft verknald. Desondanks wist Schumacher nog de GP te finishen na vervanging van zijn voorvleugel, maar meer dan een 13de plaats zat er niet in.

Netjes was ook de zesde plaats van Rubens Barrichello, die zijn Williams wederom in de top 10 wist te rijden.

Niet de verrassing maar de superster van de GP van Singapore was de prachtige inhaalrace van Robert Kubica nadat hij in ronde 46 een ongeplande pitstop moest maken wegens een lekke achterband nadat hij in aanraking was gekomen met Sebastien Buemi. Kubica reed toen 7de maar viel terug tot de 12de plaats.
Maar goed Kubica begon zijn inhaalrace, na Buemi kwam zijn teammaat Petrov en meteen daarachter Massa, vervolgens was Hulkenberg en als laatste ook Sutil en zo ging Kubica in 8 ronden van 12de naar de 7de plaats, verder omhoog was niet meer mogelijk in de nog vijf resterende ronden. Maar een prestatie was het zeker.

Adrian Sutil eindigde op een mooie 8ste plaats in zijn Force India, een mooi kado voor een team dat vandaag zijn 50ste GP reed, jammer dat de andere Force India uitgevallen is.
Terwijl Nico Hulkenberg dit keer niet verder kwam dan een 9de plaats maar hierdoor de tweede Williams in de top 10 reed.


En de laatste WK-punt ging naar de 10de plaats van Felipe Massa in zijn Ferrari. Ook hij deed zijn uiterste best, zeker als je weet dat hij vanaf de 24ste plaats moest starten nadat hij gisteren tijdens de kwalificatie geen tijd heeft gezet. Aan de ander kant is het frustrerend dat hij Hulkenberg niet heeft kunnen passeren, want het verschil was slechts 0,6 seconden.

Uitslag GP van Singapore


Verder was het een race met veel uitvallers, maar liefst 9 stuks waarvan de laatste uitvaller, Heikki Kovalainen zijn auto niet de pits inreed maar het alsnog over de finish wist te rijden. Hij zorgde voor de nodige sensatie door zijn Lotus wagen met een brandende achterkant over de finish te brengen en daarna heel rustig uit zijn auto te stappen, te vragen naar een brandblusser en zelf zijn brand te blussen. Typisch het geval van een "koele" Fin.

Heikki Kovalainen als brandweerman


Tot over twee weken, want dan wordt de GP van Japan verreden.



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: