11 september 2010

Kwalificatie GP van Italië

Een blije Alonso


Eindelijk verlossing voor Fernando Alonso!

Op eigen bodem heeft Ferrari eindelijk de allereerste pole position van het seizoen te pakken, voor Ferrari is het de 19de pole op het circuit van Monza.

Voor Alonso was het alweer 21 GP's geleden dat hij op pole stond en voor Ferrari was dit zelfs nog langer, de laatste pole was 30 GP's terug.

In de geschiedenis van Ferrari was het tot op heden slechts één coureur gelukt om in zijn debuutjaar een pole position te rijden, dat was Niki Lauda in 1974. Toen reed Lauda pas zijn derde GP in dienst van Ferrari. Daarna lukte het Lauda ook om pole position te rijden voor de GP van Spanje, Monaco, Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Italië.
Hoewel Lauda negen poles had gescoord voor Ferrari, wist hij slechts twee een GP's te winnen, namelijk de GP van Spanje en Nederland (beiden vanaf pole).
Lauda reed ook de snelste ronde in de GP van Spanje waarbij hij in zijn debuutjaar ook nog eens een hat-trick wist te scoren, daarna reed hij nog de snelste ronde in de GP van Engeland en Canada.
In dat seizoen viel Lauda maar liefst acht keer uit met de Ferrari om uiteindelijk vierde te worden in het wereldkampioenschap.

Vanaf vandaag kunnen we ook Alonso toevoegen als de coureur die in zijn debuutjaar (in dienst bij Ferrari) een pole position heeft gereden. Genoeg redenen voor Alonso en Ferrari om erg gelukkig te zijn met de pole in Monza.

Je kunt zeggen van Alonso wat je wilt, maar waar sommige de druk niet kunnen weerstaan heeft Alonso vandaag bewezen dat hij onder druk toch het beste presteert, natuurlijk ging het om de eer van Ferrari en dat was de pole position in handen te krijgen. Morgen wordt alles anders en moeilijker, want dan gaat het om het kampioenschap. Voor de constructeurstitel is het voor Ferrari een beetje te laat, maar bij de rijderstitel zou een zege van Alonso morgen in Monza zijn derde wereldtitel aspiraties in leven kunnen houden.

De tweede startplaats is uiteindelijk naar Jenson Button in de McLaren gegaan, iedereen had waarschijnlijk verwacht dat Lewis Hamilton hem zou verslaan, maar dat is vandaag niet gelukt.

Jammer genoeg heeft Felipe Massa niet de tweede startplaats gepakt voor Ferrari, want dan zou het kwalificatie feestje pas compleet zijn, maar goed hij start morgen vanaf de derde stek en dat is prima.

V.l.n.r. Felipe Massa, Fernando Alonso en Jenson Button


Op de vierde plaats vinden we dan eindelijk de eerste Red Bull wagen, nee, niet die van Vettel maar die Mark Webber die morgen moet zorgen voor een goede start wil hij de leiding in het WK na morgen behouden.

De tweede McLaren vinden we op de vijfde startplaats, Hamilton kan hiermee niet tevreden zijn maar moet het morgen er maar mee doen.

En dan de tweede Red Bull wagen van Sebastian Vettel, ook hij had vandaag niet de snelheid zoals van hem wordt verwacht en vanaf de zesde plaats vertrekken is niet echt prettig.

Na de top drie teams vinden we de eerste Mercedes op de zevende startplaats, Nico Rosberg heeft wederom zijn teamgenoot, Michael Schumacher tijdens de kwalificatie verslagen. Schumacher viel buiten de top 10 en kwam niet verder dan de 12de startplaats.

Verrassend is de achtste startplaats, daar vinden we Nico Hulkenberg in de eerste Williams wagen.

Een beetje teleurstelling zal Robert Kubica niet onvoorstelbaar zijn, aangezien hij morgen een Williams met een rookie achter het stuur voor zich heeft staan.

Ook de tweede Williams wagen met Rubens Barrichello heeft de top 10 gehaald, en dat is wel verrassend voor het Williams team en dus start Barrichello morgen vanaf de tiende plaats.



Morgen zal het sowieso een spannende Grand Prix worden en mocht de beste winnen afgezien van eventuele teamorders!


Bookmark and Share

Geen opmerkingen: