15 september 2010

Rijden op één wiel

Hoe ziet de toekomst van de huidige motoren eruit?
Geen idee ... maar de firma Ryno Motors heeft al een indrukwekkend concept klaar.
Het is de eerste eenwieler motor ter wereld, zijn schepper, Chris Hoffmann heeft 15 jaar eraan gewerkt en meer dan 25.000 dollar uit eigen zak in de ontwikkeling ervan gespendeerd.

Vroeger zagen we de monofiets al in de circuswereld, nu anno 2010 is dit getransformeerd in een elektrische motor voor dagelijks gebruik.





De actieradius is zo'n 50 kilometer, dat is in de praktijk niet erg veel, maar voor gebruik in de stad voldoende om naar je werk, school of boodschappen doen. Een voordeel is dat je je motor overal kunt parkeren (althans dat is de bedoeling).

De Ryno motor heeft twee sterke gelijkstroom motoren en heeft een heuse computer in zich om ervoor te zorgen dat de belangrijke functies continu worden bewaakt zoals de beheersbaarheid en de balans van de motor. Daarnaast maakt men gebruik van geavanceerde solid-state techniek en is de elektronica zodanig ingepakt dat het schokbestendig is.

De aanwezige software zorgt ervoor dat de prestaties continu worden gemonitord om zo tijdig de bestuurder te kunnen waarschuwen voor het overschrijden van de ingestelde waarden. Daarnaast zal een volledig geautomatiseerd balanssysteem ervoor zorgen dat de rijder niet harder of onder een bepaalde hoek kan komen waardoor hij de controle over de motor zou kunnen verliezen.





Verder heeft de motor een zogenaamde "dodemansknop" die ervoor zorgt dat de wiel stopt met draaien als de bestuurder van de motor is gevallen of als de motor boven zijn ingestelde waarden dreigt te komen.

Voor zo'n 3.500 dollar kun je straks eentje bestellen (excl. invoerkosten enz.) en je eigen Robocop film maken. Je kunt in ieder geval straks beter de files ontwijken, maar kijk uit voor de politie want die hebben er straks ook eentje (met of zonder 'dodemans' knop?)






Bookmark and Share

Geen opmerkingen: