05 september 2010

Wie wordt de nieuwe F1 kampioen?

Met nog slechts zes Grands Prix te gaan wordt het langzamerhand spannend wie de nieuwe Formule 1 wereldkampioen wordt.
In theorie zijn er nog steeds vijf kandidaten voor de felbegeerde titel nog in de race, echter na de GP van België hebben we twee coureurs die bezig zijn met een eindsprint.

De vraag is natuurlijk wie zijn de vijf kanshebbers?

Mark Webber, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Jenson Button en Fernando Alonso


De volgende vraag is wie zijn de eindsprinters?

Lewis Hamilton en Mark Webber



V.l.n.r. Mark Webber, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton,
Jenson Button en Fernando Alonso



Opvallend is dat beide coureurs van zowel Red Bull als van McLaren tot de kanshebbers behoren terwijl bij Ferrari slechts één coureur kans maakt en dat terwijl de F10 de betrouwbaarste auto van het veld heeft. Maar de vijfde positie van Alonso in het WK is ook niet erg rooskleurig te noemen.

Als we naar de teams kijken dan zien we dat ook de strijd om de constructeurs WK tussen Red Bull en McLaren zal gaan, op dit moment is de voorsprong van Red Bull slechts 1 punt op McLaren. Als derde zien we Ferrari met ruim 80 punten achterstand op Red Bull en dus in de praktijk geen kanshebber meer op de constructeurs titel, tenzij een wonder geschied?

Terug naar de coureurs, wie waren de leiders in het kampioenschap tot nu toe?

In het onderstaande schematische overzicht zie je dat er vijf verschillende leiders zijn geweest maar ook dat alle vijf inmiddels een GP en snelste ronde op zijn naam heeft staan. Behalve bij de poles position, daar hebben slechts drie coureurs hun naam op weten te zetten.

Aan het begin van het seizoen heb ik gekozen om de coureurs van de vier grote F1 teams bij te houden, deze zouden ook de meeste kans maken om wereldkampioen te worden. Hieronder zie je de prestaties en teleurstellingen van de acht F1 coureurs waarvan drie al lang niet meer een kans maken om wereldkampioen te worden, dat zijn; Felipe Massa, Michael Schumacher en Nico Rosberg.


Klik op het plaatje voor een vergroting


Opvallend is dat slechts drie coureurs tot nu toe een hattrick hebben, dat zijn; Webber, Vettel en Hamilton.


Klik op het plaatje voor een vergroting


Hieronder volgt ter illustratie de stand in het F1 kampioenschap zowel voor de coureurs als voor de constructeurs titel.


Klik op het plaatje voor een vergroting


Klik op het plaatje voor een vergroting


Ikzelf verwacht dat de strijd tussen Webber en Hamilton zal gaan, beide hebben een prima auto en hebben tot nu bewezen beter te zijn dan hun eigen teamgenoot.
Maar zoals het gezegde gaat: "Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen". Zo zou het dus kunnen zijn dat Alonso in de laatste Grands Prix alsnog de leiding overneemt en volgens eigen woorden, F1 kampioen wordt dit jaar.

Ik verwacht dat dat niet gaat gebeuren maar je weet het maar nooit, dus zeg nooit nooit.

Wie uiteindelijk wereldkampioen gaat worden weten we hopelijk in de laatste GP van het seizoen, in Abu Dhabi, het moet tenslotte spannend blijven tot de laatste race.



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: