12 september 2010

Alonso wint de GP van Italië

Tifosi op Monza (Temple of Speed)


Fernando Alonso heeft vandaag bijna het "onmogelijke" gedaan en dat niet alleen voor zichzelf maar ook voor zijn Ferrari team. Hij deed wat van hem werd verwacht en waar kan dat mooier dan op het circuit van Monza op eigen Italiaanse grond, ook wel de "Tempel van Snelheid" genoemd.

Achteraf gaf Alonso toe dat dit gevoel uniek is en hem net zoveel vreugde en trots gaf als toen hij op eigen bodem de GP van Spanje won in 2006. Voor de wereldwijd Ferrari Tifosi was dit natuurlijk geweldig om maar te zwijgen van Ferrari zelf, fabrieksmedewerkers, stafleden enzovoort.

Zoals gebruikelijk hangen nu de Ferrari vlaggen in het stadje Maranello volop in de wind te waaien, vanavond hebben de Italianen weer eens een feestje te vieren en zo ook de Spanjaarden.

Fernando Alonso kan terecht juichen


Bij de start raakte Alonso de leiding kwijt aan Jenson Button, en wat daarna volgde was een keiharde jacht door de Ferraririjder tot en met de 39 ste ronde, want na de pitstop zou Alonso de leiding eindelijk in handen krijgen en genadeloos een gat rijden op weg naar de overwinning die pas in de 53 ste ronde zou worden verzilverd in een prachtige overwinning voor Ferrari.
Voor Alonso was het 24 ste zege en 59 ste podium, daarnaast heeft Alonso op Monza ook nog eens een hat-trick gescoord, dat wil zeggen pole-position + zege + snelste ronde.

Hierdoor is Alonso van de vijfde naar de derde plaats in het WK gestegen. Maar het verschil tussen hem en zijn achtervolgers is erg klein. Button ligt slechts slechts één punt achter terwijl Vettel drie punten minder heeft. De voorsprong van Alonso's rivalen zijn momenteel 16 punten voor Hamilton en 21 punten voor Webber, de huidige leider in het kampioenschap.


Een zeer blije Alonso


Kortom Alonso is er nog lang niet en met vijf Grands prix te gaan wordt dat keihard werken en geluk hebben om het onmogelijke te bereiken.
De Italianen zijn in ieder geval overtuigd van de capaciteiten van Alonso en zijn Ferrari, ruim 44 % van de 2464 deelnemers aan de poll heeft Alonso als titelfavoriet gekozen.
De bedreiging komt terecht van Hamilton en Webber, opvallend is de lage score van zowel Button als Vettel.


Italiaanse Poll


Tweede werd Jenson Button in de enige overgebleven McLaren nadat zijn teamgenoot Lewis Hamilton (die voor de GP nog de leider was in het WK) zichzelf door een onbezonnen inhaalactie op Felipe Massa al vroegtijdig had uitgeschakeld.

Derde werd Felipe Massa in de tweede Ferrari, ook hij reed een puike race en hem mag ook niets worden verweten, al had hij ook zo zijn mindere momenten, even wiel bangen met Alonso en even bijna dwars op de baan gegaan.

Onderweg naar het podium,
Alonso gevolgd door Button en Massa


Mooiste podium opstelling uit de F1


Door vierde te worden wist Sebastian Vettel toch nog waardevolle punten te scoren. Terwijl hij op een gegeven dreigde uit te vallen met een kapotte motor, maar wonder boven wonder kon hij zijn race en zelfs een pitstop in de allerlaatste ronde maken en de concurrentie voor blijven.

Ook Nico Rosberg heeft goed gereden en wist met zijn Mercedes verrassend vijfde te worden in Monza, dus zo slecht is de Mercedes krachtbron ook weer niet.

Een beetje teleurstellend vinden we de prestatie van Mark Webber, die enigszins zijn schade wist te beperken door alsnog zesde te worden met zijn Red Bull. Mede door het uitvallen van Hamilton heeft Webber de leiding in het kampioenschap wederom te pakken. Maar vandaag waren de Ferrari's en zijn teamgenoot, Vettel te snel.

En dan vinden we de jonge Duitse rookie, Nico Hulkenberg op de zevende finishplaats en ook hij scoorde waardevolle punten voor zijn Williams team. Echter op Monza mag Hulkenberg zich de "plaaggeest" van Webber noemen, want Webber moest heel lang jacht op hem maken om hem voorbij te kunnen.
Hulkenberg heeft zich met hand en tand verdedigd, hiervoor heeft hij zelfs driemaal de chicane afgesneden en vele malen de deur dichtgeslagen bij Webber. Maar met slechts nog drie ronden te gaan moest hij zijn meerdere herkennen in Webber.

Dit keer kwam Robert Kubica niet verder dan de achtste plaats om zo vier punten te scoren voor zijn Renault team.

Op de negende plaats vinden we Michael Schumacher die het redelijk deed met zijn Mercedes maar wederom geen "potten kon breken" en zijn teamgenoot
weer eens voor zich zag eindigen.

En de laatste WK-punt zgaat naar Rubens Barrichello in de tweede Williams, dit keer was zijn teamgenoot hem te snel af geweest, maar goed iedere punt die je kunt scoren wordt straks in geld voor het team verzilverd en dat is ook wat waard.


De grootste tegenvaller in Monza was zonder twijfel het Force India team en met name Adrian Sutil die al een erg vroege pitstop moest maken die hem helemaal naar achteren wierp en hij mag van geluk mag spreken dat hij nog 1als 6de wist te finishen.

Dit was dan de laatste GP op Europese bodem, vanaf nu wordt het in Azie, Zuid-Amerika en in het Midden-Oosten wordt de laatste race van het seizoen gereden. Met nog steeds vijf kanshebbers op de titel wordt het vast heel spannend tot en met de laatste race.



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: