19 september 2010

F1 puntensysteem vs medaillesysteem

Ergens in 2008 heeft Bernie Ecclestone (commerciele baas van de F1) het zogenaamde medaillesysteem bedacht. Dit nieuwe beloningssysteem voor Formule 1 rijders zou het volgens Bernie allemaal spannender gaan maken.

De rijders zouden meer risico's gaan nemen, er zouden meer inhaalmanoeuvres te zien zijn en ze zouden elkaar tot de finishvlag bestrijden. Rijders zouden ook minder genoeg nemen met een vierde, derde of zelfs tweede plaats.

De insteek van Bernie is duidelijk, de rijders moeten races winnen en geen genoegen nemen met de tweede plaats. Voorbij is de tijd van de "berekening". Waarom een 8 of een 9 halen, als een zesje net genoeg is?

Hoe worden de medailles uitgedeeld?
Dat is heel simpel, goud voor de 1ste, zilver voor de 2de en brons voor de 3de plaats en meer is er niet, dus vanaf de vierde plaats krijgt men niets. Echter het medaillesysteem zou alleen gelden voor de rijderstitel. Voor de constructeurstitel geldt het standaard puntensysteem zoals wij die kennen.

Maar is het medaillesysteem echt zo beter?
Het zou kunnen, maar zolang het niet ingevoerd wordt weten we het niet zeker. Het enige wat we kunnen doen is net doen alsof, maar de drang om een medaille te winnen is nu niet noodzakelijk, dus als ik een virtueel medaillesysteem invoer dan krijgen we het onderstaande plaatje.

Puntensysteem vs medaillesysteem


Zoals jullie kunnen zien zou dit niets uitmaken, de rangschikking in het kampioenschap blijft nagenoeg hetzelfde met uitzondering van plaats 7 en 8, met het medaillesysteem zou Robert Kubica van de 8ste naar de 7de plaats stijgen terwijl Nico Rosberg van de 7de naar de 8ste plaats zou dalen.

En wat betreft de teamorders, ik denk niet dat het medaillesysteem hier een einde aan zou kunnen maken.

Wat ik wel vind is dat ze ook punten zouden moeten geven voor de pole position en voor de snelste ronde en voor de rest geef de eerste 15 finish plaatsen punten zodat ook de kleinere teams punten kunnen bijeenschrapen en laat de rijders rijden voor wat ze waard zijn.

Kortom ik zelf zou niet voor het medaillesysteem kiezen, want hierdoor krijgen de coureurs van mindere F1 teams allemaal geen kans meer om punten te scoren wat nodig is om een gezonde competitie te behouden.



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: