16 juli 2008

Houten auto

Een houten auto?
Toen ik klein was had ik een heleboel houten auto's, later werden die van blik en nog later van metaal of kunststof ... maar nu even serieus, de "eerste" houten auto (althans voorzover ik het weet) is in de maak en niet zomaar een auto maar een Supercar oftewel een hele snelle sportauto.
Wie had dat ooit durven dromen?

Splinter Concept


Een houten auto die het moet opnemen tegen de huidige generatie Porsches, Ferrari's, Lamborghini's enzovoort. Dat kan toch niet waar zijn, hoor ik jullie nu zeggen.

Het kan echt, en zijn ontwerper heeft vast en zeker in het Nederlandse woordenboek gekeken want hij heeft hem Splinter genoemd, waarschijnlijk naar aanleiding van opgelopen houten splinter in zijn hand? De naam op zich is al integrerend genoeg.

De bedenker van de Splinter is Joe Harmon, een industriƫle ontwerper uit North Carolina. Hij en zijn team zijn verantwoordelijk voor de bouw van de meest onwaarschijnlijke auto die ooit zal rijden in de nabije toekomst.

Is het echt mogelijk om een auto te bouwen op basis van hout?

Op zijn website vinden we het volgende antwoord op bovenstaande vraag.


"Hout is echt verbazingwekkend om mee te werken. Het is erg sterk en in verhouding heel licht van gewicht dan bijvoorbeeld aluminium of staal. Het bezit zo'n veelzijdigheid dat het mogelijk is om allerlei verschillende type constructietechnieken toe te passen. Het uiterlijk, de aanraking en de geur van een natuurproduct zoals hout is zoals niet gekend en kan niet worden nagemaakt.
Alleen de voldoening op zich om iets te maken van een stuk hout is ontzagwekkend."

Maar kan een houten auto concurreren met een Porsche?

"Als we het hebben over de prestaties, dan is de potentie zeker aanwezig. Uiteraard hebben wij niet de tijd en de mogelijkheid om de Splinter aan dezelfde testen en spitsvondigheid te onderwerpen zoals bij een Porsche Carrera GT of zelfs een Ferrari Enzo het geval is. Maar we hebben een ontwerp dat extreme hoge karakteristieken heeft op alle gebieden om een Supercar mogelijk te maken, zoals de verhouding vermogen-en-gewicht, gewichtsverdeling en zwaartekracht punt."

De Splinter, een lieveheersbeestje?


De Splinter zal een gemodificeerd Cadillac Northstar V8 krachtbron krijgen die meer dan 600 pk zal hebben, hiermee is een snelheid van 385 km/uur haalbaar (althans volgens de computer berekeningen). Dit laatste is vooral te danken aan het lage gewicht van de auto, 1134 kilogram.

Met de bouw van dit auto wil men vooral de mogelijkheden van hout onderzoeken en de limieten ervan testen om zo ervan te leren. Hout zal zoveel mogelijk overal gebruikt worden en dat is niet alleen voorbestemd voor het chassis, hout wordt ook gebruikt voor de ophanging, carrosserie en zelfs voor de velgen.

Momenteel zijn er nog geen plannen om de auto in productie te nemen, maar dat Joe en zijn team de nodige aandacht trekken met hun project is te verwachten.

Meer willen weten, bezoek dan de Splinter website.

Ik heb alleen zo'n vermoeden dat het verboden is om te roken en dat de onderhoudskosten ervan hoog zullen zijn aan de andere kant de Splinter maakt niet echt een "houterige" indruk.
En mochten ze ooit een testrijder nodig hebben, dan is dat ongetwijfeld Pinokkio.

.

Geen opmerkingen: