06 juli 2008

Hamilton wint GP van Engeland

Gisteren hadden we twee nieuwe gezichten in de kwalificatie top 3 en vandaag wederom twee nieuwe gezichten op het podium.
De weergoden hebben wederom voor een spannende race gezorgd en we zagen hier en daar veel rijders eruit glijden en de grootste moeite hebben om hun bolides op de weg te houden.
Het was hoe dan ook een mooie race om te zien.

Nick Heidfeld, Lewis Hamilton en Rubens Barrichello


Uiteindelijk won de Brit zijn thuis Grand Prix voor het eerst en kan tevreden zijn met zijn prestatie in de regen, daarnaast heeft hij goede zaken gedaan door 10 punten te scoren en zo de aansluiting in het kampioenschap te behouden. Natuurlijk reed Hamilton niet foutloos in de stromend regen, maar hij heeft wel de minste fouten gemaakt ten opzichte van de concurrentie en dat telt.
Hiermee heeft Lewis ook de leiding in de kampioenschap samen met Felipe Massa en Kimi Raikkonen stevig in handen.

Tweede werd de Duitser Nick Heidfeld, hij was vandaag de sneller rijder bij BMW en niet de leider in het kampioenschap de Pool Robert Kubica. Voor Heidfeld was het zijn derde podium finish dit jaar.

Derde werd verrassend de Braziliaan Rubens Barrichello, hij gaf de Honda team de eerst podium finish van 2008 en voor Rubens was het ook zijn eerste podium finish sinds Canada 2005, toen hij nog voor Ferrari reed. Wel moet gezegd worden dat Rubens vanaf de 16de vertrok, een geweldige prestatie die mede te danken was aan de strateeg van zijn Honda team, Ros Brawn.

Vierde werd Ferrari rijder Kimi Raikkonen die een niet geweldig race achter de rug had, mede door de regen was hij een paar keer gespind en kon door de verkeerde bandenkeuze niet de top drie bijhouden.

Vijfde werd McLaren rijder Heikki Kovalainen die zijn pole position niet verzilverd zag gaan in wat zijn eerste overwinning zou zijn. Maar voor het zover was, moest hij wel met Alonso in het laatste fase van de race strijden.


Op de zesde plaats vinden we Renault rijder Fernando Alonso, hij reed vandaag een goede race maar zijn bolide was niet opgewassen tegen de top 5 en nadat hij de strijd met Kovalainen verloor moest hij zich tevreden houden met zijn troost plaats en een schamel 3 punten.

De 7de plaats ging naar de Japanner Kazuki Nakajima, die een goede race heeft gereden en daarmee beloont werd met 2 punten. Hij deed in ieder geval beter dan zijn teamgenoot Nico Rosberg, die door het kapot rijden van de neus van zijn WIlliams bolide teveel tijd verloor in de pits, toch wist hij net buiten de punten op een 9de plek te finishen.


De laatste WK-puntje ging naar de Italiaan Jarno Trulli in de Toyota, hij werd 8ste en reed een zo goed als anonieme race. Terwijl zijn teamgenoot, Timo Glock niet verder kwam dan een 12de plaats.

Teleurstellend werd de Australier Mark Webber, slechts 10de ... weliswaar in de top 10 maar puntloos nadat hij de start van de race had verbest en hier en daar een paar keer was gespind.
De Fransman Sebastien Bourdais reed een kleurloze race en kwam niet verder dan een 11de plaats.


Maar de teleurstelling van de GP van Engeland was de Brazilian Felipe Massa, hij was vandaag letterlijk en figuurlijk de rode lantaarn. Het was een rampdag voor Massa, maar liefst een keer of zeven ging hij in de rond ... zijn Ferrari was vandaag ontembaar.


De uitvallers waren dit keer David Coulkthard (Red Bull), Sebastian Vettel (Toro Rosso) al na één ronde. Daarna ging de voltallig Force India team eruit, eerst Adrian Sutil achtervolgd door Giancarlo Fisichella.
Jammer was de uitval van Nelsinho Piquet, hij lag op dat moment 4de voor zijn teamgenoot Alosno maar door een foutje ging hij van de baan af en zijn race was over en uit.
Ook Jenson Button had problemen met zijn Honda terwijl hij zijn teamgenoot onderweg zag naar een podiumfinish.

De laatste uitvaller was de leider in het kampioenschap, Robert Kubica. Ook hij maakt een inschattingsfout en vloog van de baan af en ging naar huis zonder punten en daarnaast is hij de leiding in het kampioenschap ook kwijt.

Saliant detail is dat nu drie rijders na negen races op dezelfde aantal punten staan, namelijk Lewis Hamilton, Felipe Massa en Kimi Raikkonen ... alle drie hebben nu 48 punten en dat is in de geschiedenis van de F1 nooit voorgekomen.
Momenteel hebben Hamilton en Massa drie GP zeges terwijl Raikkonen slechts twee GP zeges heeft, maar omdat Raikkonen één tweede plaats meer heeft dan Hamilton en Massa (beide hebben maar
één tweede plaats tot nu toe) heeft Kimi ook evenwel punten.
Hoe spannender wil je het hebben met nog negen Grand Prix te gaan?


De volgende GP wordt in Hockenheim (Duitsland) gereden op 20 juli om 14:00 uur.

Tot de volgende GP!

.

Geen opmerkingen: