01 augustus 2010

Webber wint de GP van Hongarije

Zoals te verwachten in Hongarije geen twee Ferrari's op het podium maar twee Red Bulls in hun 100ste GP. . Het had eigenlijk een 1-2 tje moeten zijn zoals vorige week met Ferrari maar Fernando Alonso heeft zich tussen de beide Red Bulls weten te nestelen en zo min of meer hun feestje weten te verpesten.

En zo won Red Bull wederom een race, maar alweer werd de race niet door de pole houder
Sebastian Vettel gewonnen maar door zijn teamgenoot, Mark Webber die een geweldige race heeft gereden. Webber reed vandaag zijn 149ste GP, hopelijk kan hij zijn 150ste (GP van Belgie) ook op het podium vieren, dat zijn toch bijzondere momenten.
Maar eerlijk is eerlijk, Vettel verloor de race door zijn eigen schuld, tijdens de safety car situatie liet hij meer dan 10 wagens lengte liggen tussen hem en zijn voorganger en daarvoor kreeg hij een drive through penalty die hem de leiding en dus de race heeft gekost. Uiteindelijk werd Vettel zelfs derde.


V.l.n.r. Fernando Alonso, monteur Red Bull, Mark Webber en Sebastian Vettel


Dit alles in het voordeel van Ferrari rijder, Fernando Alonso die tweede werd en dus kostbare punten heeft weten te scoren. DIt keer heeft Alonso wat hij in Duitsland ook had moeten doen, eerst zijn teammaat verslaan en dan verder gaan met de rest.

Voor Felipe Massa ging het vandaag een stuk beter, hij reed vanaf de eerste bocht achter Alonso en kwam zelfs niet eens in de buurt van de Spanjaard dit keer, dus hij kon relaxed rijden want dit keer waren er geen teamorders te verwachten. En zo werd Felipe vierde, hij viel net buiten het podium dit weekend. Maar goed voor Massa was het ook allemaal een beetje teveel emotie. Een jaar geleden kreeg hij hier op de Hungaroring de veer vanuit Barrichello's auto op zijn helm, wat hem wat dagen in coma heeft gekost. Vorige week waren er nog de teamorders van Ferrari om aan de kant te gaan voor Alonso en gisteren werd de verjaardag van Alonso (29-07-1981) gevierd en Massa moest met tegenzin "act de présence" geven (ai).

Op de vijfde plaats vinden we de Russische rookie, Vitaly Petrov ... wie had dat nu gedacht aan het begin van de race? Oké, zijn teammaat, Robert Kubica (heeft zichzelf min of meer uitgeschakeld door tegen Adrian Sutil te botsen in de pitstraat) viel uit en dus maakte hij kans om wat punten te scoren maar je moet het toch zelf doen.

Achter Petrov eindigde nog een rookie van dit seizoen, namelijk de Williams rijder, Nico Hulkenberg die meer geluk had dan zijn eigen landgenoot, Nico Rosberg. Rosberg verloor zijn rechter achterwiel na zijn pitstop, vervolgens heeft die wiel nog een monteur van Williams geraakt en hem wat blauwe plekken bezorgd.

Op de zevende plaats vinden we Pedro de la Rosa, hiermee heeft hij zijn eerste WK-punten van het seizoen te pakken. Hij is tevens vandaag de tweede Spanjaard in de top 10. Het lijkt alsof Vrouwe Fortuna met Spanje is.
Dit keer had De La Rosa weinig te duchten van zijn Japanse teammaat, Kamui Kobayashi, die oorspronkelijk op een 18de plaats was gekwalificeerd maar door een straf vanuit de 23ste startplaats mocht vertrekken.

Wonder boven wonder vinden we de McLaren van Jenson Button op de achtste plaats, niet echt een prestatie voor het McLaren team dat ineens de Ferrari's voor zich moet dulden.
Daarnaast viel de McLaren rijder, Lewis Hamilton al uit in de 47ste ronde met versnellingsbak problemen en raakt zo de leiding in het kampioenschap kwijt aan Mark Webber.

En dan heeft Rubens Barrichello ook de tweede Williams wagen in de top 10 gezet, door de tiende plaats op te eisen na een felle strijd met niemand minder dan Michael Schumacher die uiteindelijk zijn meerdere in Barrichello moest herkennen en geloof mij, dat heeft vast als een overwinning gevoeld voor Barrichello.


Schumacher heeft alles eraan gedaan om Barrichello het leven zuur te maken, zo erg dat hij in zijn oude gewoontes is teruggevallen. Een ding is zeker hij heeft het niet verleerd om tegenstanders van de baan af te rijden oftewel de "oude" Schumacher is allemaal weer terug van weggeweest.
Toen Barrichello hem aan het inhalen was, drukte Schumacher hem tegen de betonmuur, dit was beetje een herhaling van 1994 alleen toen werd Damon Hill het slachtoffer.

Als iemand nog twijfels heeft, zie het plaatje hieronder en zie hoeveel ruimte Barrichello heeft?
Dit had heel slecht kunnen aflopen voor beide rijders als Barrichello de muur had geraakt.


V.l.n.r. Barrichello (Williams) en Schumacher (Mercedes)


Voor deze stommiteit kreeg Schumacher een terechte straf. Na de kwalificatie voor de GP van België zal Schumacher maar liefst 10 plaatsen op de startgrid worden teruggezet, een kansloze wedstrijd staat voor hem op Spa-Franchorchamps te wachten.


Pas over vier weken hebben we weer een GP weekend, op 29 augustus wordt de GP van België op Spa-Franchorchamps gehouden. Want voor de F1 is de vakantie aangebroken.


Bookmark and Share

Geen opmerkingen: