29 augustus 2010

Hamilton wint de GP van België

Vandaag heb ik helaas de GP van België niet LIVE kunnen zien, tijdens de GP was ik op Schiphol met een heel andere missie. Ik ging mijn zoon uitzwaaien, want vandaag vertrok hij naar India voor zijn IBA (International Bussiness Administration) stage van vier maanden.

Maar om 18:00 uur heb ik op RTL 7 de samenvatting gekeken en heb zo kunnen zien wat de belangrijkste GP momenten waren. Zoals te verwachten, was regen de sleutel voor een goede of een slechte prestatie vandaag en dat bleek aan het einde van de samenvatting een waarheid als een koe te zijn.

V.l.n.r. Mark Webber, Lewis Hamilton,
Mclaren engineer, Robert Kubica



De race werd gewonnen door Lewis Hamilton (McLaren) en hierdoor werd hij de nieuwe leider in het kampioenschap. Hamilton heeft ontzettend veel geluk gehad, toen hij in de laatste fase van de race nadat het begon te regenen heel even naast de baan belandde en dwars door de grindbak richting de bandenstapel ging. Wonder boven wonder heeft hij deze niet geraakt en kon zo ongeschonden uit het strijd komen. Het was letterlijk alles of niets voor hem, het werd alles want hij won de race.
Voor Hamilton was het zijn eerste zege op Spa-Franchorchamps een GP eentje waar de helft van alle F1 wereldkampioenen op hun naam hebben.

Helaas heeft zijn teamgenoot, Jenson Button de finish niet gehaald, hij werd door Sebastian Vettel op een erg onverwacht moment gewoon van de baan getikt waar in principe Vettel niets aan kon doen. Hoewel Vettel nog door kon rijden werd zijn wedstrijd voor zover dat op dat moment al niet was verpest werd hij ook nog eens extra gestraft door een drive through penalty die zijn kans op punten heeft vergald.

Tweede werd de pole houder, Mark Webber (Red Bull) die tot vandaag de leider in het kampioenschap was maar deze ook vandaag verloor.
Na de race van vandaag zou ik bijna zeggen dat een van deze twee de 2010 wereldkampioen zal worden, maar omdat niets in de F1 zeker is ... kan het na de volgende GP alweer anders zijn.
Maar geloof mij, deze twee heren zijn de grootste kanshebbers voor de titel.

Derde werd Robert Kubica (Renault) die eigenlijk tweede had kunnen eindigen als hij tijdens de pitstop niet een foutje had gemaakt waardoor Webber tweede werd en hij derde, jammer.

De eer van Ferrari werd dit keer gered door Felipe Massa, hem lukte het om vierde te finishen en zo alsnog 12 punten wist te scoren voor Ferrari. Zijn teamgenoot Fernando Alonso had al erg vroeg in de race een flinke optater gehad van de jubilaris Rubens Barrichello (300ste GP) maar terwijl het einde wedstrijd was voor de Barrichello kon Alonso verder rijden.
Met nog zeven ronden te gaan begon het te regenen en Alonso crashte in de bandenstapel (hij had helaas niet het geluk van Hamilton) en kon gedag zeggen tegen zijn race en dus zero points voor de Ferrari rijder.

Rubens Barrichello - 300 GP's


Adrian Sutil (Force India) heeft wederom een puike wedstrijd gereden en kon zo onbedreigd op een vijfde plaats finishen, erg goed van de jonge Duitser.

In zijn kielzog zaten namelijk nog twee landgenoten van hem, Nico Rosberg en Michael Schumacher die respectievelijk zesde en zevende werden en zo samen 14 waardevolle punten voor Mercedes zouden scoren. Hoewel Schumacher de hele tijd voor Rosberg was heeft Nico in de laatste fase van de race de "oude" rot alsnog te grazen genomen.



En weer heeft de jonge Japanner, Kamui Kobayashi van zich laten spreken door zo op een mooie achtste plek weten te finishen.


De man op de negende plaats, dus binnen de top 10 heeft vandaag laten zien dat je ook in de punten kunt rijden terwijl hij de kwalificatie totaal heeft verprutst. De rus, Vitaly Petrov heeft laten zien dat hij uit het goede hout is gesneden om vanuit de allerlaatste startplaats in de punten te finishen.

Op de tiende plaats heeft de Spanjaard, Jaime Alguersuari de laatse WK-punt voor zichzelf en zijn Toro Rosso team weten te scoren. Ook heeft hij de eer van Spanje min of meer gered door de Spaanse vlag in de top 10 te zetten.

Tot de volgende GP in Monza, het domein van Ferrari.



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: