01 maart 2010

De zeven wereldwonderen uit de oudheid

In mijn laatste bericht over aardbevingen, had ik het heel even over een van de zeven wereldwonderen, namelijk de Kolossus van Rhodos. Maar wat waren de anderen zes wereldwonderen dan?

Dat waren de Tempel van Artemis in Efeze in Anatolië, het Mausoleum van Halicarnassus in Anatolië, het Beeld van Zeus te Olympia, de Pharos van Alexandrië, de Hangende tuinen van Babylon en de Piramide van Cheops.

De zeven wereldwonderen zijn eigenlijk zeven bijzondere bouwwerken, wat ze zeker waren gezien het tijdperk waarin ze gebouwd zijn.
Deze klassieke bouwwerken wekten veel bewondering en ontzag bij schrijvers zoals Philon van Byzantium (280 - 220 jaar voor Christus) en Antipater van Sidon (in de tweede eeuw na Christus),

De Grieken hadden iets me het getal zeven, het had een magische uitstraling. Daarom hadden de Grieken 7 planeten, 7 kleuren, 7 weekdagen, 7 wetenschappen enzovoort. Kortom het leek of de hele Griekse beschaving op het getal 7 aangewezen was en er ook zo naar handelde.
Als we de locaties van de zeven wereldwonderen analyseren, dan komen we gauw achter dat deze zich allemaal binnen de veroverde grenzen van het eens zo grote rijk van Alexander de Grote , behalve twee; De hangende tuinen van Babylon en de Piramide van Cheops, dat zijn de enige twee wereldwonderen die niet door de Grieken waren gebouwd.

Echter van alle zeven wereldwonderen bestaat er nog slechts eentje, de Piramide van Cheops. Hieronder de zeven wereldwonderen op een rijtje.

Kolossus van Rhodos


Tempel van Artemis in Efeze in Anatolië


Mausoleum van Halicarnassus in Anatolië


Beeld van Zeus te Olympia


Pharos van Alexandrië


Hangende tuinen van Babylon


Piramide van Cheops


Bookmark and Share


.

1 opmerking:

Unknown zei

he ik doe mijn spreekbeurt erover