27 maart 2010

Kwalificatie GP van Australie

Voor de verandering vroeg opgestaan om de kwalificatie van de GP van Australië, LIVE te kijken, in tegenstelling tot de race die morgen om 08:00 uur wordt uitgezonden was de kwalificatie van vandaag een uurtje vroeger, namelijk om 07:00 uur.

Er werd regen verwacht tijdens de kwalificatie maar dat viel achteraf mee en hierdoor bleef men tot de laatste seconden vechten om de pole position, die een tijdje lang heen en weer ging tussen Alonso (Ferrari) en Webber (Red Bull) die eigenlijk een thuiswedstrijd rijdt. Maar uiteindelijk zou geen van de twee pole position pakken maar Sebastian Vettel (Red Bull), juist de pole winnaar van de vorige GP in Bahrein. In 2009 was Vettel de 3de snelste rijder, nadat de Brawn GP rijders, Button (pole) en Barrichello de volledige eerste startrij in beslag namen.

Voor Vettel was het super om weer de pole naar zich toe trekken en doordat zijn teammaat de Australiër Mark Webber de tweede startplaats heeft zal morgen voor het eerst in de Red Bull historie de eerste rij voor hen zijn. En ik weet zeker dat morgen Vettel als een haas er vandoor gaat en Webber voor een buffer moet zorgen tussen Vettel en Alonso.

V.l.n.r. Mark Webber, Sebastian Vettel en Fernando Alonso


Jammer voor Alonso wist hij niet pole of zelfs de tweede startplaats te bemachtigen en moet zich tevreden stellen met de derde plaats. Wel heeft Alonso wederom zijn teammaat Felipe Massa in de kwalificatie verslagen. Ach, de race voor morgen is lang en de kans dat de safety car op de baan moet komen is ook groot plus het feit dat het misschien wel eens zou kunnen gaan regen dan heb je min of meer de juiste ingrediënten voor een spannende race.

Op de 4de startplaats vinden we regerend wereldkampioen Jenson Button (McLaren) die het dit keer veel beter deed dan zijn teammaat Lewis Hamilton (McLaren). Hamilton kwam niet verder dan een teleurstellend 11de plaats, net buiten de top10.

Daarachter vinden we op de 5de startplaats vinden we Massa (Ferrari) die niet bepaald blij kan zijn met zijn Ferrari c.q. eigen prestatie, wellicht gaat het voor hem en Ferrari morgen beter tijdens de race.

En op de 6de startplaats vinden we Nico Rosberg (Mercedes) voor zijn teamgenoot, Michael Schumacher (Mercedes) die wederom net als in de voorgaande GP wederom van de 7de startplaats zal vertrekken voor de race van morgen. En Schumacher kan niet echt blij zijn, hij is voor de 2de keer in de kwalificatie verslagen door zijn jongere teammaat (dat doet pijn, ook bij Schumacher).



In Bahrein viel hij net buiten de top 10 en nu vinden we hem op de 8ste startplaats, zijn naam is Rubens Barrichello (Williams), de tweede Braziliaan in de top 10. Barrichello doet verschrikkelijk zijn best ... hij wil zo graag wereldkampioen worden en daarmee de eerste Braziliaan zijn na Ayrton Senna die weer eens de felbegeerde titel zal brengen naar Brazilië. Maar helaas voor hem blijkt de Williams geen topauto te zijn en ik vraag mij af of hij überhaupt een kans heeft op de wereldtitel?

Toeval of niet, op de 9de startplaats vinden we net als in Bahrein wederom Robert Kubica (Renault) en ook hij mag tevreden zijn met zijn top 10 prestatie en eerlijk gezegd zie ik voorlopig de Renault ook niet veel verder naar voren komen.

En de laatste plaats in de top 10, de 10de startplaats wordt ook net als in Bahrein door Adrian Sutil (Force India) bezet, ik blijf het toch een knappe prestatie vinden. In de tijd van Spyker reed de auto voor geen meter en nu anno 2010 vinden we auto voor de tweede keer in de top 10!
En wederom vinden we vier Duitsers in de top zoals in Bahrein het geval was.

Als we goed kijken dan vinden we precies dezelfde coureurs en auto's als in Bahrein in de top 10 staan in Australie met slechts een verschil, Lewis Hamilton (McLaren) heeft omgeruild met Barrichello (Williams). Maar goed met vier topteams als Ferrari, McLaren, Red Bull en Mercedes heb je al gauw de top 10 gevuld. Terwijl in Bahrein het verschil tussen de nummers één en acht nog
1,571 seconden bedroeg is nu het verschil in Australië beduidend minder geworden, namelijk slechts 0,756 seconden. Zo dicht zit de top 8 bij elkaar.

In het middenveld vinden we de tweede McLaren, Williams en Force India wagens net als het complete team van Sauber en Toro Rosso.

Het achterveld wordt ingevuld met de tweede Renault en de volledige teams, Lotus, Virgin en Hispania. De laatste plaats wordt door de Hispania rijder, Karun Chandhok ingenomen en hiermee ontsnapt voor de tweede keer Bruno Senna om lantaarndrager te worden.

Morgen is de race van Australië wederom op RTL 7 te zien, maar dan om 08:00 uur. Tot morgen!

.
Bookmark and Share

Geen opmerkingen: