23 maart 2008

Raikkonen wint GP van Maleisië

Na de debacle in Australië moest Ferrari met een betere prestatie in Maleisië op de proppen komen en dat deden ze. Al tijdens de kwalificatie waren ze oppermachtig en ze mochten van de eerste startrij vertrekken.

Al vroeg in de race bleek al snel dat ze noch van McLaren noch BMW iets te duchten hadden, Ferrari was vandaag simpelweg te snel voor de concurrentie. Het zag er goed uit voor beide Ferrari coureurs, iedereen dacht al een verpletterende 1-2 voor Ferrari.

Maar niets is wat het lijkt, zeker niet in de F1 ... toen in de 30ste ronde (met nog 26 te gaan) ineens Massa in de zandbak was beland en zijn wedstrijd moest staken.

Niet alleen een zware mentale klap voor hem (twee races, nul punten) maar eveneens voor zijn werkgever die het maar moest doen met de overgebleven Ferrari van Raikkonen.

Uiteindelijk wist Raikkonen voor Ferrari de 10de GP van Maleisie op zijn naam te zetten, eigenlijk een makkelijke overwinning voor de Fin die de hele race geheel onbedreigd rondreed.

Tweede werd de BWM coureur, Robert Kubica. De Pool reed een fantastische race, hoewel hij niet tegen de Ferrari kon strijden, deed hij dat wel tegen de McLaren van Heikki Kovalainen die derde werd. Het podium was dit keer een Pool in een Finse sandwich.

Robert Kubica - Kimi Raikkonen - Heikki Kovalainen

Jarno Trulli deed gewoon wat hij moest doen, de Toyota in de punten laten finishen en als hij meer durf had gehad dan had hij wellicht nog een podium plaats kunnen rijden. Voor Toyota een mooie prestatie om als vierde te eindigen, weliswaar in de McLaren sandwich.

En dan de eerste teleurstelling van Lewis Hamilton van het seizoen (en hij is pas begonnen), hij werd tijdens de kwalificatie al door zijn teamgenoot geklopt en nu in de race deed zijn teamgenoot het beduidend beter. Hamilton kwam dit keer niet eens in de buurt van het podium en moest zich tevreden stellen met een vijfde plaats.

Nick Heidfeld reed de tweede BMW naar de zesde plaats, ook hij werd dit weekend net als Lewis door zijn teamgenoot geklopt.

De zevende plaats ging naar Mark Webber in de Red Bull wagen. De achtste plaats ging naar Fernando Alonso in de Renault wagen, meer zat er niet in vandaag ... de weinig uitvallers hebben niet ervoor gezorgd dat Alonso meer punten kon scoren dan dat ene troost puntje.

Het zal voor Alonso flink balen zijn ... als F1 coureur wil je een betere wagen tot je beschikking hebben en als iemand een goede auto verdient is het Alonso wel.

Net buiten de punten, op een 9de plaats is David Coulthard met de tweede Red Bull niet tevreden te noemen, hij had graag een puntje willen scoren. En ook hier geldt dat Alonso in de Red Bull sandwich is terecht gekomen.

En op de 10de plaats vinden we de eerste Honda van Jenson Button, ook hij reed geen foutloze race en kon daardoor niet imponeren laat staan in de punten belanden.

Op de 11de plaats vinden we Nelsinho Piquet in de tweede Renault en net als in Australië werd hij wederom zoek gereden door Alonso.

De 12de plek ging naar Giancarlo Fisichella, die het in mijn ogen erg goed doet tijdens de kwalificatie maar vervolgens het laat liggen in de race ... erg jammer. Daarachter op de 13de plaats vinden we de veteraan Rubens Barrichello in de tweede Honda, ook hij kon niet imponeren.

Ik vermoed dat Coulthard, Fisichella en Barrichello aan hun laatste F1 seizoen bezig zijn, ik zou anders niet weten wat ze nog in de F1 te zoeken hebben. Het wordt tijd dat ze met pensioen gaan.

Op de 14, 15 ,16 en 17de plaats zien we respectievelijk Nico Rosberg (Williams), Anthony Davidson, Takuma Sato (beide van Super Aguri) en Kazuki Nakajima (Williams).

Wat Williams betreft een zeer teleurstellende prestatie, vorige keer raceten nog beide auto’s in de punten en nu geen van beide en allemaal achterin.

Hoewel de GP van Maleisië stukken rustiger was en veel minder uitvallers had, was het helemaal niet incindentvrij. Al in de eerste ronde vloog Sebastien Bourdais uit de bocht en zijn race was over. Een paar ronden verder kwamen Andre Sutil (Force India) en Timo Glock (Toyota) met elkaar in aanraking wat voor beide uiteindelijk het eind van hun race was.

Met nog 16 ronden te gaan viel zijn teamgenoot Sebastien Vettel ook uit.in de laatste overgebleven Toro Rosso met versnellingsbak problemen.

Opvallend bij de uitvallers is dat er van de vijf, vier door Ferrari aangedreven wagens betrof met uitzondering van de Toyota uiteraard.