08 maart 2008

Eenzaam aan de top ...

Amy Winehouse is haar naam, geboren op 14 september 1983 in Enfiled, Londen (Engeland).
De Britse jazz- en soulzangeres is momenteel een van de meeste spraakmakende artiest, ze is een wereldster maar heeft ook een drank en drugs probleem.


In 2007 zou ze in Nederland optreden op Pinkpop 2007, maar ze was niet aanwezig omdat ze ladderzat zou zijn. Maanden later zou ze optreden op het North Sea Jazz Festival, maar ook dat ging niet door. Eind 2007 heeft ze wel opgetreden in een uitverkochte concert in Heineken Music Haal, maar volgens de aanwezigen was ze niet helemaal nuchter tijdens haar optreden.


Tijdens de uitreiking van de MTV Europe Music Awards (EMA) op 1 november 2007 in München wist Amy weer op te vallen door stomdronken op te treden. Het is altijd onzeker of ze wel optreedt als ze ergens op het programma staat.

Voor de Grammy Awards in Amerika waar ze uiteindelijk vijf van de zes nominaties verzilverde en daarmee de eerste Britse vrouwelijk artiest die dat heeft bereikt. Maar ze kreeg geen visum van de Amerikaanse ambassade, zodoende werd haar live-optreden en dankspeech in een Londense studio gefilmd en via de satelliet uitgezonden.

Hoewel ze pas 24 jaar is en zeer getalenteerd; ze schrijft grotendeels haar eigen nummers, vreest men (met name haar ouders) of ze wel voorbij de 25 jaar komt ....

Als ouder heb je het ook zwaar, je dochter volgt een opleiding aan de prestigieus London School of Performing Arts, is in het bezit van een uniek en prachtige stem, vervolgens scoorde ze een hit, ze wordt wereldberoemd en raakt aan lager wal door drank en drugs ... en je ziet haar afglijden. Daarnaast heeft ze ook een vriend die haar alleen maar dieper en dieper in de ellende laat zinken.

Je vraagt je af hoe iemand zichzelf beetje bij beetje naar de ondergang brengt. Echter zolang zij dat zelf niet ziet is er geen sprake van redding.

Ik heb Amy voor het eerst gezien toen ze haar eerst hit had, Rehab ... dit is de eerste single van haar tweede album, Back to Black. De single bereikt zowat alle hitlijsten wereldwijd, in Nederland was dat begin 2007. Juist dit nummer gaat erover dat iedereen wil dat ze afkickt van haar hevige alcoholgebruik.

Vervolgens brengt ze haar tweede en derde single uit, respectivelijk You Know I'm No Good en
Tears Dry On Their Own. Merkwaardig bereiken beide nummers niet de top 40.
Maar dan komt ze met haar nieuwe single Valerie en bereikt binnen drie weken de top 40 en wordt zelfs een nummer-1 hit.

Valerie vind ik persoonlijk haar beste single tot op heden, het is echt wat je noemt een "evergreen" ... het nummer is nostalgisch en tegelijk tijdloos en toevallig heet mijn dochter ook Valerie.

Hieronder zie je wat drank en drugs met haar hebben gedaan, de mooie zwaan verandert in een magere lelijk zwaantje ... zonder glans en kleurloos. De foto's spreken voor zich.
Waar ging het toch fout?

Na en voor

By the way, Amy's suikerspinkapsel heeft ze van The Ronettes geadopteerd, een rock 'n roll-meidenband uit New York uit de jaren 60.

The Ronettes


In de clip hieronder zie je goed hoe Amy in het begin van haar carrière uitzag.


In de clip hieronder zie je hoe Amy onderweg is naar het begin van de einde.


In de clip hieronder ze je hoe Amy nu min of meer eruit zit.


En hier zie hoe ze tijdens een concert stil valt en lijntje neemt.


Haar website: Amy Winehouse
.

Geen opmerkingen: