16 maart 2008

Hamilton wint GP van Australie

Lewis Hamilton is het seizoen goed begonnen door de openingsrace op zijn naam te zetten. Een Grand prix waar maar liefst slechts 7 wagens de zwart-wit geblokte vlag hebben gezien, een uitval van 15 wagens (een ware slijtage veldslag).


Nick Heidfeld - Lewis Hamilton - Nico Rosberg


Nu is dit niet de eerste keer, meestal is de GP van Australië een chaotische race, al in de eerste bocht ging het fout voor een aantal deelnemers waaronder, Sebastian Vettel (Toro Rosso), Giancarlo Fisichella (Force India), Mark Webber (Red Bull), Anthony Davidson (Super Aguri) en Jenson Button (Honda). Allemaal moesten ze opgeven met kapote wagens ... alleen Kazuki Nkajima (Williams) ontsprong de dans maar moest langs de pits om de neus van zijn wagen te laten vervangen.

In deze dramatisch race werden vijf teams volledig weggevaagd, waaronder de titel favoriet Ferrari gevolgd door Toyota, Red Bull Racing, Toro Rosso, Super Aguri en Force India.

De 2de plaats ging BMW rijder, Nick Heidfeld terwijl zijn teamgenoot de race moest opgegeven nadat hij van achteren werd geraakt door Williams rijder, Kazuki Nakajima.

Terwijl de 3de plaats naar Williams rijder, Nico Rosberg zou gaan ... voor hem zijn 1ste podium uit zijn carrière (inmiddels bezig aan zijn 2de F1 seizoen). Een geweldig prestatie van hem en zijn team.

Fernando Alonso wist zijn Renault naar de 4de plaats te rijden, net buiten het podium maar daardoor niet een gering prestatie ... zeker nadat hij in de laatste ronden in gevecht was met de sneller McLaren van Heikki Kovolainen die uiteindelijk het onderspit delft en bleef steken op een 5de plaats.

Rubens Barrichello deed goede zaken voor Honda, althans dat bleek zo te zijn maar hij werd uiteindelijk gediskwalificeerd doordat hij in de pitststraat verliet onder rood licht.
Juist voor Rubens Barrichello moest de GP van Australië iets memorabel worden, hij reed tenslotte zijn 250ste GP ... een mijlpaal die in een zware desillusie zou eindigen.

Met zijn 250ste GP heeft Barrichello zijn vroeger teammaat, Michael Schuamcher (250 GP's) geëvenaard en zijn volgende doelwit is uiteraard recordhouder Ricardo Patrese met 256 GP's.
Nog 7 GP's en Barrichello heeft de meeste F1 GP's op zijn naam staan, het is alleen jammer dat noch hij nog Patrese in alle die jaren nooit F1 kampioen zijn geweest.

Hopelijk heeft Barrichello in Maleisië minder pech, Honda heeft in ieder geval potentie laten zien. Maar ook Toyota heeft laten zien dat ze de potentie hebben om verder te komen, dat belloft wat voor de komende races. En wat de achethoede betreft? Die blijft ongewijzigd, Super Aguri en Force India zullen om de beurt achterin eindigen.

Door de diskwalificatie van Barrichello schoof Kazuki Nakajima een plaatsje op naar de 6de plaats, daarmee heeft hij precies hetzelfde gedaan als zijn vader destijds. Zijn vader, Satoru Nakajima heeft ook zijn eerste punten pas in zijn 2de race gescoord, hij werd toen 6de tijdens de GP van Imola. Verder was Satoru Nakajima ooit testrijder bij Williams geweest en hij zou later in 1987 de teamgenoot worden van niemand minder dan Ayrton Senna, toen in de knal gele Camel Lotus.

Debutant, Sebastien Bourdais (Cart rookie in 2003 en Champ Car kampioen in 2004, 2005, 2006 en 2007) wist net niet te finishen doordat zijn Redb Bull auto met motor problemen de geest gaf. Erg jammer voor de Fransman, maar hij werd wel gekwalificeerd en heeft zo ook tijdens zijn debuut ok zijn eerste punten te pakken gekregen en daarmee de 58 ste debutant it de F1 geschiedenis die in de punten eindigt tijdens zijn debuut race.

Op zich een goede dag voor de jongen wolven en dramatische dag voor de veteranen zoals, Felipe Massa, David Coulthard, Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, Mark Webber, Jenson Button en Kimi Raikkonen.



Kimi viel net buiten de punten toen zijn Ferrari het ook opgaf maar door de diskwalificatie van Barrichello kreeg hij uiteindelijk nog een puntje, voor Ferrari was dit uiteraard een welkome verrassing want het was ruim 16 jaar geleden dat Ferrari puntloos naar huis ging, dat was namelijk na de GP van Zuid-Afrika in 1992.

Maar om nu te zeggen dat zijn slechte weekend hiermee goedgemaakt is? Nee, ik denk het niet en geloof me, hij wordt in Italië vergruisd door de Italiaanse pers en de Tifosi. Zowel Massa als Raikkonen hebben fout op fout gemaakt.

De opmars van Kimi Raikkonen (Ferrari) was noemenswaardig te noemen, hij vertrok van de 16de plaats en wist zelfs de 2de plaats in handen te krijgen totdat hij zijn grote blunder maakt en van de baan schot. Maar dat hij maar liefst 18 ronden achter de langzamer Honda van Barrichello bleef steken was minder imposant voor de regerend wereldkampioen.

Voor Ferrari was de GP van Australië een grote ramp, ze kwamen met opgeheven hoofd maar lieten die al gauw naar beneden hangen ... ze kwamen, zagen, maar overwonnen niet.

De aantal keren dat de safety-car op de baan kwam tijdens een code geel waren ook niet bevorderlijk voor McLaren coureur Heikki Kovalainen, hij verloor het meest terwijl andere hiervan juist van konden profiteren en dat was voornamelijk Fernando Alonso.

De GP van Australië heeft ook slechte herinneringen voor twee andere debutanten, namelijk Timo Glock en Nelsinho Piquet.

Nelsinho, de zoon van drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet kon niet overtuigen tijdens de kwalificatie, hij kwam niet verder dan een teleurstellend 21ste plaats om vervolgens de race na 31 ronden op te geven met een kapotte Renault.

Timo Glock deed wat dat betreft net iets beter, hij wist 13 ronden langer in de race te blijven dan Piquet om vervolgens keihard van de baan te schieten en nadat hij over een hobbel had gereden, bleef weinig over van zijn Toyota.

Maar goed, het seizoen is pas begonnen ... de eerste kennismaking is geweest, de eerste punten zijn verdeeld, er zijn winnaars en verliezers, maar een feit is dat iedereen zijn huiswerk moet gaan maken om in Maleisië goed beslagen ten ijs te komen want het zal niet makkelijker worden.

Dit is Formule 1!

Geen opmerkingen: