25 september 2008

Jetman ...

Wie is de Jetman?
Is het een nieuwe film?
De opvolger van rockteer?
Of de hedendaagse Superman?
Nee, het is een Zwitser!

Yves Rossy


De Zwitserse piloot Yves Rossy (48 jaar) wil als eerste persoon ter wereld met vleugels en straalmotoren op zijn rug over het Kanaal te vliegen.
Vanwege de slechte weersomstandigheden is zijn poging tot morgen om 13:00 uur uitgesteld (14:00 uur Nederlandse tijd).


Rossy, die ook bekend staat als de Fusion Man, zal op meer dan 3000 meter boven de grond uit een vliegtuig springen, zijn vleugelmotoren starten en over het Engelse kanaal suizen met een snelheid van rond de 190 km/uur. Deze ultieme en gevaarlijke vlucht zal maar liefst in 165 landen LIVE te zien zijn op National Geograpic en op de website www.natgeotv.com. Buiten Frankrijk heeft NGC exclusief de uitzendrechten van deze buitengewone prestatie.

Rossy zal starten in Calais (Frankrijk) en ongeveer 15 minuten later in Dover (Engeland) landen. Maar om deze prestatie te kunnen volbrengen, is het een en ander aan vooraf gegaan. Zo kon hij niet langer dan 8 minuten vliegen, pas na veel verbeteringen aan het ontwerp, waaronder het gewicht en formaat van de vleugel precies moeten kloppen – zelfs de camera’s die aan de vleugels worden bevestigd hebben invloed op de vliegduur.

Daarnaast zijn de weersomstandigheden uitermate belangrijk voor een succesvolle vlucht.
Er zijn taloze testvluchten in windtunnels en in de Zwitserse Alpen uitgevoerd, die te samen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de vleugels. Maar pas morgen zullen we achterkomen of hij zijn gevaarlijke vlucht zal kunnen volbrengen. Op 20 augustus heeft Rossy een cruciale testvlucht van 10 minuten succesvol afgerond nadat eerdere pogingen waren mislukt door elektronische storingen.

Zijn vleugels zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal, ze wegen 55 kg en zijn uitgerust met vier turbinemotoren, die ervoor zorgen dat hij in de lucht blijft. Merkwaardig genoeg heeft de vleugel geen enkele stuurmechanisme en moet Rossy de stuurbewegingen met zijn lichaam bewerkstelligen. Wel zal hij een speciaal pak en helm dragen en in noodgevallen kan hij gebruik maken van een parachute.


Rossy neemt dezelfde route als de Franse piloot Louis Bléroit die 99 jaar geleden voor het eerst het Engelse kanaal in een vliegtuig overvloog.

De hele vlucht wordt gevolgd door een helikopter die het evenement zal vastleggen op camera..
.

Geen opmerkingen: