16 augustus 2007

The King of Rock and Roll

Elvis Aaron Presley, was de zoon van Gladys Love Smith en Vernon Elvis Presley, hij werd op 8 januari 1935 in Tupelo (Mississippi) geboren en stierf op 16 augustus 1977.

Inderdaad, het is nu alweer 30 jaar geleden.
Vandaag werd en wordt overal in de wereld zijn liedjes gedraaid, thuis, in de auto en in de winkels.


Elvis had een tweelingbroer, Jesse Garon Presley die heeft het niet gered en stierf voordat hij ter wereld kwam. Het gezin Presley was zeer arm en zeer religieus, dit alles was van grote invloed op de opvoeding van Elvis. Het gezin was frequent te vinden in de kerkgemeenschap First Assembly of God, daar waar Elvis kennis maakte met de vele spirituals en gospelsong's waarbij de predikanten luidkeels en stampvoetend het woord van God predikten.

Op een gegeven moment kreeg Elvis van zijn moeder als verjaardagscadeau een gitaar terwijl hij niet eens gitaar kon spelen. Gelukkig kreeg hij les van zijn oom, uncle Vester, Vernons broer. De gitaarwinkel, Tupelo Hardware Company wordt tot op de dag van vandaag nog steeds drukbezocht door toeristen.

Wanneer Elvis 10 jaar is, neemt hij deel aan zijn allereerste muziekwedstrijd. Z'n ouders vinden dat hun jongen een gouden stem heeft en regelen voor hem een plaatsje op de kandidatenlijst. Ook de jury wordt gecharmeerd door het schuchtere jongetje met z'n veel te grote broek die foutloos het kinderliedje "Old Shep" van Red Foley brengt. De Radio is ter plaatse en brengt, toen al, rechtstreeks verslag uit van de zangwedstrijd. Helaas werd geen seconde ervan opgenomen.

Na zijn schooltijd ging Elvis werken als vrachtwagenchauffeur. In 1953 besloot hij om een plaatje te maken bij de Sun Studio. Zijn optreden heeft veel indruk gemaakt op de studio secretaresse. Zij zou uiteindelijk ervoor zorgen dat Sam Phillips (de baas van Sun Records) Elvis zou uitnodigen.
Een jaar later zou Elvis bij Sun Records zijn eerste plaat opnemen. Na zijn eerste radio optreden met de single That's all Right Mama werd Elvis in een klap een enorme succes. Na de live-optredens in de regio nam zijn populariteit alleen maar toe. Later zou ene Tom Parker, ook bekend als 'The Colonel', de manager van Elvis worden.
Daarna zou Elvis met RCA Victor een platencontract aangaan voor 35.000 dollar, in die tijd een recordbedrag.

De optredens van Elvis deden nogal wat stof opwaaien. Veel mensen vonden de snelle bekken bewegingen waarmee hij zijn podium optredens begeleidde schandalig en immoreel.

Van 1958 t/m 1960 moest Elvis in dienst. Elvis heeft een tijdje in Duitsland (Bad Nauheim) gezeten en vandaar een uitstapje gedaan naar Parijs en een keertje naar Scotland maar verder heeft hij nooit live opgetreden in Europa.

Elvis was niet alleen een zanger maar ook een acteur. In 1956 maakte hij zijn eerste film, Love me Tender. In totaal zou hij 33 films maken. In 1967 zou hij trouwen met Priscilla Ann Beaulieu, die hij in Duitsland had ontmoet. En 9 maanden later zouden ze samen een dochter krijgen, namelijk Lisa-Marie. Maar het sprookjeshuwelijk zou slechts standhouden tot 1973.

In 1968 zou Elvis zijn comeback maken en allerlei shows hebben gegeven. Waarvan de beroemde Aloha from Hawaii, waarvan ruim 1,5 miljard mensen (een derde van de wereldbevolking) de show op tv hebben gezien. In 1972 ging Elvis weer op tournee in de VS. Hierna ging de carriere van Elvis bergafwaarts, mede door ongezonde leef- en eetgewoontes en excessief pillengebruik. Zijn laatste optreden was op 26 juni 1977.

De vrouwelijke fans van Elvis stonden erom bekend niet weg te willen gaan uit de zaal als Elvis zijn optreden had afgerond. Daarom zeiden de presentatoren na zijn optredens altijd: "Ladies and gentlemen, Elvis has left the building." (= Dames en heren, Elvis heeft het gebouw verlaten). Later zou deze zin uitgroeien tot een gezegde om uit te drukken dat iets is afgerond of gestopt is.

Elvis stierf op 16 augustus 1977 in Memphis, in de badkamer van zijn huis. De officiële doodverklaring was een hartstilstand. Pas later (na autopsie) zou blijken dat zijn lichaam sporen van meerdere soorten pillen (poly-farmacy) zou bevatten. Men denkt dus aan een overdosis van
medicijnen, anderen denken dat er drugs in het spel waren ... we zullen het nooit meer weten.


Vandaag was ik bij Media Markt en hoorde zijn liedjes weer, waarbij ik spontaan zachtjes mee ging zingen en ik dacht weer aan de goede Rock & Roll tijd (althans voor sommige was het een goede tijd en voor anderen ook weer niet). Hoe dan ook, ook Elvis heeft goede en slechte tijden meegemaakt maar zijn stem werd met de jaren beter en we zullen hem voor altijd missen.

Toen ik de winkel had verlaten hoorde ik een stemmetje in mijn hoofd: "Ladies and gentlemen, Elvis has left the building".

Zijn leven in 4,5 minuten:

Het begin van alles:


Een prachtig lied:

En deze is voor mijn Angeleyes:

Geen opmerkingen: