27 juni 2010

Vettel wint GP van Europa

Circuit van Valencia "à la Monaco"


De GP van Europa is uiteindelijk in een gemanipuleerde race geëindigd. Vooral de safetycar situatie was hier schuldig aan want op het moment dat de safety naar buiten kwam was Vettel hem al voorbij terwijl Hamilton en Alonso op dat moment 2de en 3de waren.
Vervolgens gaat Hamilton de safetycar voorbij terwijl Alonso netjes achter de safety car blijft en om een lang verhaal kort te maken, Hamilton blijft tweede terwijl Alonso hierdoor naar de negende plaats is teruggevallen. Hamilton kreeg later een drive through maar dat was geen straf want hij bleef tweede.

De FIA heeft vervolgens een straf van 5 seconden extra gegeven aan Button, Barrichello, Kubica, Sutil, Buemi, De la Rosa, Petrov, Liuzzi en Hulkenberg, maar dat staat in schrille contrast met de schade die Alonso heeft opgelopen.
De beslissing van de F1 commissarissen was weer eens de verkeerde, jammer voor Alonso en Ferrari maar het is niet anders.

Maar wat was de aanleiding van de safety car situatie?
Dat was het ongeluk tussen de Red Bull van Mark Webber en de Lotus van Heikki Kovolainen, het ging allemaal erg snel ... Kovolainen reed voor Webber en veranderde twee keer van positie, eerst naar links en dan weer naar rechts, op dat moment dacht Webber, ik ga hem rechts voorbij, maar ineens ging Kovolainen opde rem en Webber reed met zijn Red Bull vol in op de achterkant van de Lotus en veranderde ineens in een F16 vlieger.


Crash van Mark Webber en Heikki Kovolainen


Het ongeluk zag er heel spectaculair uit maar het had ook een vreselijke afloop kunnen hebben, gelukkig kwam de auto van Webber goed neer na zijn korte vlucht en belandde keihard in de bandenstapel.
De race was afgelopen voor Webber maar hij mankeerde gelukkig niets.
Het Lotus team reed in Valencia zijn 500ste GP, maar ze hebben alsnog voor de benodigde "vuurwerk"gezorgd als was dit uiteraard niet de bedoeling. De overgebleven Lotus met Jarno Trulli aan het stuurwiel zou op de allerlaatste plek eindigen met maar liefst 4 ronden achterstand.

V.l.n.r. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Jenson Button


Sebastian Vettel werd terecht de winnaar van de GP van Europa, hij en Red Bull bewezen weer eens de snelste van het veld te zijn en in optima forma te verkeren.
Gevolgd door beide McLaren's coureurs, Hamilton tweede en Button derde in de laatste drie GP's hangen de twee McLaren coureurs als een touwtje aan elkaar.

Op de vierde plaats vinden we Rubens Barrichello in de Williams die hiermee zijn beste finish van het seizoen heeft verreden, eindelijk weer eens flink wat punten gescoord.
Vijfde werd Robert Kubica in de Renault wagen die waarschijnlijk ook meer had verwacht maar dit keer niet een Ferrari maar een Williams voor zich moest dulden.

Adrian Sutil heeft het weer voor elkaar gekregen om de Force India wagen weer hoog in de top 10 te zetten, het blijft een goede rijder en de Force India auto is echt een top auto in wording, ze hebben dit seizoen al 10 keer in de top 10 gefinisht (Sutil, 6 keer en Liuzzi, 4 keer).

Zevende werd Kamui Kobayashi, hij heeft dit keer de "sterren van de hemel" gereden en nam nog in de allerlaatste ronde niemand minder dan Alonso in zijn Ferrari te "grazen", maar ook hier moeten we eerlijk zijn, de Japanner stond op vers rubber en nog eens zachte banden terwijl de Spanjaard op versleten rubber en harde banden reed. Kortom Alonso kon hem nooit tegenhouden

Alonso werd uiteindelijk achtste en mag in zijn handen knijpen want zijn teamgenoot, Felipe Massa trof het nog slechter door op de 11de plaats te finishen, net buiten de top 10 en met nul punten. Massa reed op Valencia zijn 125ste GP. Voor Alonso die een thuiswedstrijd reed, komt alles dubbel en dwars aan bij een slechte resultaat waar hij echt niets aan kon doen. Hopelijk kan Alonso over twee weken revanche nemen in SIlverstone?

Op de negende plaats zien we voor de derde keer dit seizoen Sebastien Buemi in de Toro Rosso, die oorspronkelijk voor Alonso was maar achter Alonso terecht kwam door zijn 5 seconden straf, ook een slachtoffer van de safety car situatie, terwijl de anderen geen positie door de 5 seconden verloren.

En op de tiende plaats zien we niet bv Michael Schumacher maar Nico Rosberg die alsnog de eer voor Mercedes heeft gered door nog een puntje te halen. al is dat een schrale troost voor de jonge Duitser. Terwijl Michael Schumacher niet verder kwam dan een trieste 15de plaats, zijn slechtste finish van het seizoen.




Tot de volgende GP!



Bookmark and Share

Geen opmerkingen: