29 september 2007

Rennes-le-Chateau

Momenteel ben ik een boek van Steve Barry aan het lezen met als titel: De erfenis van de Tempeliers, een spannende thriller a la Dan Brown.

In het boek wordt ook veel geschreven over het dorpje Rhedae, genoemd naar de Keltische stam der Redones, die het gebied bewoonden. Rhedae was de in de Middeleeuwen de naam van het huidige dorpje Rennes-le-Chateau (Frankrijk). Het kleine dorpje ligt in de regio Languedoc-Roussillon tussen Carcassone en Andorra. In het noorden vinden we de spectaculaire stad Carcassonne en in het zuiden de schoonheid van de Pyreneeën.

Als wij op vakantie gaan, rijden we altijd een stukje door de Pyreneeën, in de buurt van Biarritz. Het ligt in Frans-Baskenland en behoort tot de streek Aquitanië. En elke keer als wij door de Pyreneeën heen rijden dan is het net alsof ik daar ooit heb geleefd, buiten het feit dat het een prachtige gebied is met veel groen, rotsen en water. Nu ik veel gelezen heb over de Tempeliers, Katharen, Carcassone en Rennes-le-Chateau zou ik zo in de auto willen stappen en naar het mooie gebied van Languedoc rijden.

Hoe dan ook, daar wil ik nu heen met Angeleyes. Beiden ervaren een diep gevoel als we in de buurt van de Pyreneen rijden.
Goed, terug naar
Rennes-le-Chateau ... een dorp dat door de eeuwen heen de spil vormt in een aantal varianten van het mysterie rondom het dorp zelf. In het dorp zou ooit de Heilige Graal verstopt zijn, de schat van de Visigothen zou hier verborgen liggen, de Merovingen, de Ark des Verbonds ... de schat van de Katharen en de schat van de Tempeliers, kortom een en al mysterie.

De ligging van dit dorpje is natuurlijk al reden genoeg om te speculeren over de schat van de Katharen, de stad Carcassone (ooit het bolwerk van de Katharen) is daar niet ver vandaan.
Zeker als je weet dat voordat de burcht van de Katharen, Chateau de Montségur viel, volgens de legende van de Katharen heeft men een kleine schat in het diepste geheim de burcht weten uit te smokkelen onder bescherming van de nachtelijke duisternis ... dit zou de Heilige Graal zijn die al jaren door de Tempeliers beschermd werd en tijdelijk bij de Katharen was ondergebracht.

Daarnaast hebben we nog de schat van de Tempeliers zelf, hoewel het bekend was dat de Tempeliers veel goud, juwelen en grondgebieden bezaten is na de val van de Tempeliers niets hiervan teruggevonden. Op zich al een mysterie. De tempeliers zouden hun schat hier ergens in de buurt van Rennes-le-Chateau hebben verborgen.

Een deel van de Tempeliers schat is waarschijnlijk in Portugal terechtgekomen.
De Tempeliers in Portugal zijn destijds vrijgesproken van de tempeliersvervolging door Philip de Schone. De orde veranderde van naam en vertoefde eeuwenlang in Portugal. De Tempeliers zouden ook in de stichting van de natie Portugal een belangrijke rol hebben gespeeld. Tegenwoordig bestaat de theorie dat de afsplitsing van Portugal in wezen een project is geweest van de Tempeliers.

Portugal was een provincie van het
Koningsdom Castille en Leon (Spanje). Het mandaat van Portugal werd gevoerd door Conde Henrique (graaf Hendrik van Portugal) en zijn vrouw prinses Teresa van Leon. Hun zoon Dom Afonso Henriques was lid van de tempeliersorde en heeft tegen zijn ouders gerebelleerd door Portugal af te splitsen en onafhankelijk te maken. Er is heel wat strijd geleverd tussen de zoon enerzijds voor een afhankelijke Portugal en de ouders die dat wensten te voorkomen. Vandaar dat men nu vermoedt dat de tempeliersorde er achter heeft gezeten.

Uit de 17de eeuw is ooit een testament opgemaakt door Francois d'Hautpoul, dat tot op de dag van vandaag een Frans staatsgeheim is. Dit zou duiden op de betrokkenheid van b.v. de Merovingen?
De Merovingen was een dynastie van Frankische koningen, die een regelmatig veranderend gebied in delen van het huidige Frankrijk en Duitsland regeerden van de 5de tot in de 8e eeuw.

Maar er is nog een mysterie rondom dit dorpje ontstaan, de schat van de plaatselijke
priester Bérenger Saunière. In 1885 kwam deze priester naar Rennes-le-Chateau, met veel moeite wist hij geld in te zamelen om de plaatselijke kerk te restaureren. Maar hij zou iets hebben gevonden, bekend is dat hij een paar perkamenten gevonden heeft en als gevolg daarvan van is hij met grootscheepse opgravingen begonnen en zou hij op een schat zijn gestuit?

Aan de andere kant staat Saunière bekend als een oplichter en iedereen weet dat je geen schat hoeft te vinden om een rijk leven als oplichter te hebben.
Hoe dan ook, wel oplichter of een schat gevonden ... vanaf een bepaald moment ging Saunière door het leven als een rijke priester. Hij liet de kerk volledig restaureren, bouwde voor zichzelf een luxe villa en liet een toren bouwen voor zijn boekenverzameling enzovoort.

Zou hij daadwerkelijk een schat hebben gevonden?

Dit laatste zullen we nooit weten, hij stierf in 1917 aan de gevolgen van een beroerte en na zijn dood werd niets van zijn rijkdom teruggevonden. Zijn geheim en bezittingen heeft hij aan zijn trouwe
huishoudster Marei Denarnaud nagelaten.

Maar is dit dorpje daadwerkelijk getuige geweest van zoveel mysterie? Of hebben de mensen zelf de mysterie rondom dit dorpje gecreëerd?

Maar dit alles heeft duizend mensen over de hele wereld er niet van weerhouden om te blijven zoeken naar dit geheim of verborgen schat in Rennes-le-Chateau. Dit dorp is ook verantwoordelijk geweest voor de meer dan 500 boeken geschreven over het mysterie en diverse theorieën daar omheen. Tegenwoordig leven de inwoners (meer dan 100) van de toeristen die het dorpje jaarlijks aantrekt.


Recentelijk is een andere theorie ontstaan omtrent het dorpje Rennes-le-Chateau, zou dit alles niet slechts een rookgordijn zijn om de schatzoekers op het verkeerde been te brengen en hen juist weg lokken van de plek waar misschien de "echte" schat(ten) zich bevinden?


Waarschijnlijk zullen we het nooit weten of nog simpeler ... alles berust slechts op lang vervlogen tijd waar legendes & mythes het ultieme droom waren van de mensen uit die tijd.
Vroeger zochten zij naar de Heilige Graal, iets wat in ieder van ons aanwezig is ... ja, we moeten alleen de sleutel zien te vinden, en dat is nu het geheim van de Heilige Graal.

Het geheim is volgens mij, de zoektocht die ieder mens in zijn leven moet maken. Ieder doet het op zijn eigen manier. Naarmate je ouder wordt komt onvermijdelijk de dood steeds dichterbij.
Dat merk je overal om je heen, collega's overlijden, vrienden en kennissen van jezelf maar ook je ouders enzovoort. Maar dan ineens, zijn je familieleden aan de beurt ... het heengaan van een neef, nicht enzovoort brengt je dichter bij de frontlinies dan je ooit zou willen beseffen.

Hoe dan ook de Heilige Graal kan ook een bepaalde plek op aarde zijn, een plek waar je de wortels uit je voeten ziet groeien om zich diep in de grond te vestigen op zoek na lang vervlogen tijden. Tijden waar je voor het laatst bent geweest en nu een poging doen om je daar vast te houden om je tegen te houden te vertrekken naar de plek waar je in het hier en nu behoort.

Sommige mensen hebben slechts een plekje op aarde waar dit hen overkomt, anderen onder ons kunnen op meerdere plekken dezelfde sensatie beleven.
Ik ben een van die mensen, mijn plekken zijn zonder meer (althans tot nu toe bekend), Portugal met name het noorden ervan, de Pyreneeën (noorden), Normandië, Ardennen, Engeland (zuiden) en de regio Toscane in Italië. Plaatsen waar de Tempeliers zijn geweest of sporen hebben achtergelaten?


Voor mij is momenteel het lezen over de Tempeliers en Katharen mijn zoektocht naar mijzelf. Of ik de Tempeliers en Katharen romantiseer? In zeker zin misschien wel, aan de andere kant ook weer niet ... want zoals in alle gemeenschappen of ordes zijn altijd goeie en slechte zielen te vinden. De ene voelt zich aangetrokken tot een bepaalde tijd in onze wereldgeschiedenis, zoals de pre-historie, de tijd van Inca's, de ontdekking van nieuwe werelden, het wild westen en voor anderen is dat de middeleeuwen.

Men is op zoek naar iets en dat iets is naar alle waarschijnlijkheid pas iets dat je zult zien als de dood je uit je dromen komt ontwaken, dan pas zul je het licht zien. Helaas zal juist die lichtstraal het enige en het laatste zijn die je zult zien. Ja, aan het eind van de tunnel des leven, zal uiteindelijk een lichtje op je wachten ... aan jou om het te ontdekken wat dat is.

Terug naar Rennes-le-Chateau ... dit dorpje zal voor altijd onder een dichte mist voortleven en zoals hij al die eeuwen heeft doorstaan zal hij zich voorbereiden op nog vele eeuwen van geheimen en mysteries. Het zal in de toekomst nog steeds schatzoekers aantrekken en hordes toeristen. Net zoals het nu de aanleiding is geweest tot dit artikel zal het anderen nog verleiden tot het schrijven van nog meer artikelen en boeken.

Beauseant!

2 opmerkingen:

Peter Kampschuur zei

Beste Hawk,

Als het lezen over Katharen en Tempeliers - en over de Graal - je helpt om over jezelf te leren,dan zou je ook iets kunnen hebben aan een bezoekje aan mijn blog, peterkampschuur.blogspot.com . Je kunt er zelfs een afbeelding vinden van de Graal in zijn eerste vorm - de echte Graal, in onszelf.
Op 16 november laat ik er meer van zien tijdens de Graal-dag op landgoed Bleijendijk bij Vught.
Misschien zien we elkaar daar?

Hartelijke groet,
Peter Kampschuur

Anoniem zei

Hoi Hawk,

Dank voor je boekentip, ga hem zeker lezen. Nog een paar interessante boeken over Rennes-le-Chateau is de driedelige serie "De geheime boodschappen van Rennes-le-Chateau". Soms een tikje te zweverig maar toch geven ze veel achtergrond informatie over niet alleen het mooie bergdorpje maar ondermeer ook over de Katharen, Maria Magdalena en de Tempeliers.
Een erg interessant boek is Montaillou waarin de schrijver een beeld probeert te vormen van een katharendorp naar aanleiding van de dossiers van Jacques Fournier, inquisitoir. Ik ken een gids (gespecialiseerd in de katharen) die mensen meeneemt naar Montaillou met als rode draad het boek ´Montaillou´
HEb het zelf nog niet mogen ervaren, maar het staat bovenaan mijn ´lijst´

Groet
Yvonne
www.ontmoetingeninfrankrijk.nl