19 september 2007

Het laatste legioen

Een tijdje terug heb ik de film "Het laatste legioen" samen met Angeleyes gezien. We hadden beiden hoge verwachtingen, mede veroorzaakt doordat wij beiden het boek hadden gelezen waarop de film gebaseerd is.

Waar gaat de film over?
Het laatste legioen speelt zich af in de laatste jaren van het West-Romeinse Rijk en maakt een uitstapje naar Rome. De film vertelt het verhaal rondom de jonge keizer Romulus Augustus en een mysterieus zwaard.
Hoe hij moet vluchten uit Rome nadat zijn ouders vermoord zijn, in gevangenschap op het eiland Capri terecht komt en vervolgens hoe hij bevrijd wordt door de Romeinse officier Aurelius en zijn gevolg. Verder worden zij bijgestaan door een raadselachtige Oosterse krijger. En tenslotte zijn zoektocht naar het laatste legioen dat trouw is gebleven aan het Romeinse Rijk.


Ondanks alle pogingen van de makers om een paar bekende acteurs aan de film cast toe te voegen hebben deze weinig tot nauwelijks effect gehad op de film.

De cast van "De laatste legioen" is op zijn minst opvallend te noemen. Colin Firth is te zien als de dappere Aurelius, die zich ook ontpopt als een vaderfiguur voor Augustus. Door de jaren heen speelde Firth echter vooral in diverse romantische komedies, zoals 'Bridget Jones's Diary', 'Shakespeare in Love', en 'Pride and Prejudice' (1995), welke hem met de rol van de arrogante Mr. Darcy zijn doorbraak opleverde. Maar de nu in een Romeins tuniekje gestoken Firth maakt weinig indruk ondanks zijn hoofdrol.


Thomas Sangster, die in 'The Last Legion' zijn opwachting maakt als de jonge keizer Augustus, werkte al tweemaal eerder samen met Firth: in 'Love Actually' en 'Nanny McPhee'.


Ook Bollywoodster Aishwarya Rai, te zien als de beeldschone en stoere Mira, heeft eveneens een link met Firth: de voormalige Miss World (1994) speelde namelijk de hoofdrol in de Bollywoodversie van 'Pride and Prejudice', genaamd 'Bride and Prejudice'. Rai's rol is eigenlijk de slecht verklede en kleine versie van de bekende Xena Warrior Princess TV serie.


De bonte verzameling acteurs in 'The Last Legion' wordt aangevuld met Sir Ben Kingsley een Engelse acteur van wereldklasse. In 2001 werd hij geridderd door koningin Elizabeth vanwege zijn grote verdiensten voor de film. Hij speelde o.a. in de films Ghandi (als Mahatma Ghandi), in Schindler's List en in Anne Frank (als Otto Frank).


De andere actuer is Kevin McKidd, voornamelijk bekend van zijn rol in 'Trainspotting' en, in lijn met het genre van "De laatste legioen", de Amerikaans-Britse TV serie "Rome".

De film was te kort waardoor het verhaal snel achter elkaar geplakt is en nog erger was dat het nauwelijks spannend was.

Dit allemaal in tegenstelling tot het boek zelf, dat was zeer goed van opzet en erg spannend om te lezen. En zo zien we weer eens een voorbeeld hoe je een goed boek slecht kan verfilmen.

Toch blijft het vreemd dat regisseur Doug Lefler zo'n slechte film kon uitbrengen?
Terwijl hij de regisseur is van de bekende film Dragon Hart "The Beginning"?

Het eerste deel van Dragon Heart die door Rob Cohen is geregisseerd, met in de hoofdrol Dennis Quaid terwijl de stem van de draak Draco door niemand minder dan Sir Sean Connery werd gebruikt.

Het gelijknamige boek "De laatste legioen" is van Valerio Massimo Manfredi. Hij is in Italie geboren en naast zijn werk als journalist en archeoloog voornamelijk bekend als auteur. Zo schreef hij al diverse historische romans en een succesvolle Alexander-trilogie.

Geen opmerkingen: